СКУП ПРОТИВ ИЗВРШИТЕЉА У ОРГАНИЗАЦИЈИ НКПЈ И СКОЈ-а

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) вас позивају на скуп против приватних извршитеља који организујемо у петак 14. фебруара у 18 часова испред зграде Председништва Србије, Андрићев венац 1, у Београду.


<п>На скупу од Александра Вучића, председника Србије, познатог по томе што апелује на надлежне да се богатим повлашћеним појединцима репрограмирају дуговања и спрече принудна извршења, тражимо да се заложи да се штеточинска професија приватних извршитеља у целости ликвидира. <п> Писмо са таквим захтевом биће уручено председнику Вучићу а садржаће и протест због тога што је ургирао да се одобри репрограм дуговања представницима буржоазије, певачици Нади Топчагић и њеном мужу, док се никада није заложио да се дугови репрограмирају припадницима радничке класе и сиротињи. На тај начин Александар Вучић је демонстрирао двоструке аршине и показао да је сервис интереса домаћег и страног капитала а не радног народа Србије.

ТЕКСТ ПИСМА КОЈЕ ЋЕМО ПРЕДАТИ ПРЕДСЕДНИКУ:

Председнику Републике Србије Александру Вучићу на руке :

Председниче Републике,

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) најоштрије протестују због тога што сте својевремено ургирали код надлежних у Граду Београду, конкретно код заменика градоначелника Горана Весића „да се изађе у сусрет“ певачици Нади Топчагић и њеном мужу који су заједно са њиховим пословним партнером који је изградио зграду дуговали 100 хиљада евра за неплаћено грађевинско земљиште, односно да им се одобри репрограм дуговања.

Председниче Вучићу, таква ваша ургенција представља најсликовитији пример фаворизовања повлашћених богаташких слојева нашег друштва на рачун радног народа и сиромашних грађана. Не знамо ни за један једини случај да сте као председник Републике ургирали код надлежних у Граду Београду, његовим општинама или надлежних у другим локалним самоправама у Србији да се репрограмирају дуговања грађана због којих су остајали без јединог крова над главом и избацивани из својих домова. Не знамо ни за један случај да сте као председник Републике ургирали код представника лихварских страних банака које каматама које су највеће у региону стичу екстра профит на рачун грађана Србије да репрограмирају њихова дуговања због којих су остајали без јединог крова над главом и избацивани из својих домова. Дефинитивно нисте тражили од повериоца, представника домаћег приватног капитала да омогући репрограм дуговања Фабрици резног алата у Чачку којој су приватни извршитељи уз асистенцију полиције одузели Погон кугличних лежајева, неопходан за несметан процес производње, након више величанствених одбрана фабричке имовине од стране радника. Председниче Републике, по чему је случај Наде Топчагић, припаднице капиталистичке класе нужнији за ургенцију од случаја у којој су кров над главом и своју имовину губили предстсавници радничке класе? При томе, њихова дуговања су била знатно нижа од дуговања Наде Топчагић. Како сте успели да сазнате за проблеме припаднице буржоазије у нашој земљи а нисте били информисани о проблемима припадника радничке класе? Како то да нисте информисани о одузимању погона Фабрици резних алата и по чему Нада Топчагић има право на репрограм дуговања а та фабрика не?

Демонстрирајући двоструке аршине по овим питњима ви сте председниче Републике показали да сте сервис који води рачуна о интересима домаћег и страног капитала а не радног народа Србије. Желимо да вас подсетимо да су људи који су остали без крова над главом или друге своје имовине након дрских интервенција приватних извршитеља дошли у финансијске проблеме због негативних ефеката неолибералне економске политике коју спроводи како буржоаска власт којој сте ви на челу тако и власт на челу са буржоаском Демократском странком то јест ДОС-ом коју сте наследили. Људи који су остали без крова над главом или друге своје имовине од стране приватних извршитеља живе у земљи у којој су плате веома ниске, стопа незапослености висока а сиромаштво велико. Живе у земљи у којој су захваљујући буржоаској политици коју ви спроводите банкарске камате највеће а порези за стране инвеститоре који износе профит из наше земље најнижи у региону. Живе у земљи у којој Влада Србије у Социјално-економском савету увек стаје на страну буржоаских послодаваца против интереса радничке класе, у којој се наставља реакционарни процес приватизације општенародне имовине коју су стварали наши родитељи а приватни капитал парама грађана Србије кроз субвенције помаже у остваривању екстра профита. Стога је свима њима, свим тим радним људима помоћ потребнија него Нади Топчагић. Ипак, ви сте се одлучили да помогнете њој а не њима.

Стога, председниче Републике од вас захтевамо да затражите од надлежних органа у Србији распуштање штеточинске институције приватних извршитеља којима је једини циљ намиривање интереса крупног капитала и остваривање високих новчаних „награда“ за своје услуге. Приватне извршитеље треба укинути а наплату дуговања регулисати како је то и некад био случај кроз рад надлежних судских и полицијских органа.

Председниче Републике, у случају да немате ту информацију обавештавамо вас да је Уставни суд Србије недавно пресудио да се принудним исељењем „повређује право на дом“. Сходно таквој одлуци Уставног суда захтев за укидање приватних извршитеља и спречавања принудних исељења је како праведан тако и уставан и потпуно законит у нашој земљи. Још један разлог више да се заложите за укидање приватних извршитеља и забрану избацивања на улицу породица које немају други дом.

Председниче Републике, у случају да немате ту информацију обавештвамо вас да су судски извршитељи досад продали више од 10 хиљада станова и кућа те без крова над главом оставили исто толико породица. Такође, било је случајева у којима су судски извршитељи пленили станове, а касније их, на тајним лицитацијама, куповали њихови најближи сродници по три пута нижим ценама. У овом контексту најчешће се помиње случај породице Аксентијевић из Београда, чији дом се нашао на аукцији због дугова, а купио га је, наводно, син извршитељке из Крагујевца.

Председниче Вучићу, приватни извршитељи су злотвори и крвопије радног народа, без душе и срца, којима је једини интерес да обезбеђују профит и штите интересе крупног капитала, у првом реду грамзивих банака. Поред тога, једини њихов интерес је стицање богате новчане награде коју добијају сваки пут када неку несрећну породицу избаце на улицу и оставе без крова над главом.

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) захтевају моментално укидање службе приватних извршитеља, забрану заплене и продаје станова породица које немају други кров над главом као и смањење лихварских екстрапрофитерских камата страних банака у Србији. Такође, НКПЈ и СКОЈ захтевају и формирање националне развојне банке која би кредитирала послове домаће привреде, процес реиндустријализације, повећавања стопе запослености и јачања егзистенције и куповне моћи радног народа што је једини гарант редовног измиривања свих обавеза грађана према држави, односно буџетским давањима из којих треба да се финансира здравство, школство и социјална заштита.

Сходно томе председниче Републике Србије од вас тражимо да се заложите за укидање приватних извршитеља и забрану исељавања породица из њиховог јединог дома. Људи увек морају да буду изнад интереса приватног капитала!

Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а,

11.02.2020.