ВЕНЕЦУЕЛА ОДБАЦУЈЕ НАПАД АМЕРИЧКЕ ВЛАДЕ НА ВЕНЕЦУЕЛАНСКУ АВИОКОМПАНИЈУ CONVIASA

Преносимо у целости саопштење које је пре неколико дана издала Влада Венецуеле поводом најновојих безочних империјалистичких напада САД на ову суверену земљу и њен народ.


Боливарска Република Венецуела оштро одбацује нови напад Владе Сједињењих Америчких Држава и њену империјалистичку машинерију уперену против венецуеланског народа, демократских институција и државних фирми, а нарочито незакониту и сулуду меру коју диктира Министарство финансија Сједињених Држава против наше националне авиокомпаније Conviasa. Ова недопустива и безочна агресија има за циљ да погоди венецуеланску авиокомпанију која пружа јавну услугу како венецуеланском народу, тако и другим народима.

Уз помоћ ове нове једностране, екстратериторијалне насилне принудне мере којом се крши међународно право и међународни споразум о ваздушном саобраћају, Трампова администрација предузима још један корак у повећању агресија на венецуелански народ. Поред комерцијалних операција, ова империјалистичка мера има за циљ да утиче на хуманитарну политику Владе Боливарске Републике Венецуеле. Реч је о плану повратка домовини, чији је циљ повратак венецуеланских миграната који се налазе у незавидној ситуацији у целом региону, као и о мисији Чудо која представља медицински програм за превожење пацијената ради прегледа, офтамолошких операција и лечења.

Овим мерама се настоји угушити венецуелански народ, путем ограничавања његовог права на националну и међународну мобилност, као и угрожавања вадухопловне сигурности читаве земље. Међутим, Боливарска Влада, запослени, кабинско особље и административно особље авиокомпаније Цонвиаса, потврђују своју устрајну вољу да наставе да служе венецуланском народу, као и другим народима света. Данашњи напад најразорније империје познате човечанству ће управо учинити да Венецуела истраје у својој намери да ојача своју посвећеност миру, солидарности и изградњи бољег и праведнијег света.

Каракас, 07. фебруар 2020.