ПОВЕЋАЊЕ МИНИМАЛНЕ ЦЕНЕ РАДА СKАНДАЛОЗНО НИСKО

Нова комунистичка партија Југославије (НKПЈ) најоштрије осуђује одлуку буржоаске Владе Србије да минималну зараду у Србији подигну за свега 11,1 одсто и оцењује да је реч о новом уступку приватним послодавцима и додатном нападу на егзистенцију радних људи Србије. Уместо, 27.022. динара месечна минимална зарада сада износи 30.022 динара што је и даље скандалозно мало и недовољно за подмиривање основних егзистенцијалних потреба.


Да је реч о одлуци која је у потпуности у интересу крупног капитала показује податак да је буржоаска Влада смањила обавезни удео који капиталистички послодавци издвајају за пензијско осигурање запослених као и да је повећала неопорезовани део зарада како би власници приватног капитала ту разлику могли себи да ставе у џеп, односно још више увећају профитне стопе стечене експлоатацијом туђег рада.

Са друге стране Влада је одбила да усвоји захтев репрезентативних синдиката који су тражили да повећање минималне зараде не буде мање од 32.000 динара чиме је онемогућен раније постигнут договор на Социјално-економском савету да до 2021. године минимална плата у Србији достигне ниво минималне потрошачке корпе. Иако је и сума од 32.000 динара, коју су предложили репрезентативни синдикати, ниска и недовољна НKПЈ је подржала тај захтев јер би његово усвајање бар делимично олакшало живот социјално најугроженијим припадницима пролетаријата. Међутим, то не значи да је тај износ праведан и поштен те је захтев НKПЈ да минимална зарада у Србији не сме да буде на нижем нивоу од 36.000 динара, колико износи минимална потрошачка корпа, а да би објективно гледано тај износ морао да буде и вишеструко већи.

Нова комунистичка партија Југославије позива прогресивну јавност да дигне свој глас против срамотно малог повећања минималне зараде у Србији и да свим легалним средствима затражи од буржоаске Владе да поништи своју неправедну одлуку и подигне најнижа примања до оног нивоа који ће радним људима омогућити достојан живот и обезбедити егзистенцију њиховим породицама.

Секретаријат НKПЈ,

Београд,

20.09.2019.