ПРОТЕСТ ИСПРЕД АМБАСАДЕ САД ЗБОГ ПРИТИСАKА НА ВЕНЕЦУЕЛУ

Активисти Нове комунистичке партије Југославије (НKПЈ), Савеза комунистичке омладине Југославије (СKОЈ), Мреже за одбрану човечанства (МОЧ) и друге прогесивне организације и појединци окупили су се данас 31. августа испред амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду како би изразили протест због притисака те водеће империјалистичке земље против легитимне власти и слободољубивог народа Венецуеле. Тим поводом је предато и протесно писмо амбасади САД због неправедних санкција које је “империја зла” увела Венецуели.


Протест је иначе организован у оквиру глобалне кампање коју је покренуо председник Николас Мадуро. Окупљени активисти носили су заставе Венецуеле, транспарент на којем је писало”Подршка народу Венцуеле НKПЈ-СKОЈ” као и слике председника Николаса Мадура и покојног вође Боливарске револуције Уга Чавеза. Први секретар СKОЈ-а и члан Секретаријата НKПЈ, друг Александар Ђенић прочитао је окупљеним грађанима протесно писмо и потом га предао Амбасади САД у Београду.

НKПЈ и СKОЈ најоштрије осуђују ограничавање уставних права на слободно окупљање и протест грађана, односно дискриминаторске мере полиције према окупљеним демонстрантима. Под бројем један, иако је уредно пријављен протест није могао да се одржи испред зграде амбасаде САД већ је демонстрантима наложено да свој протест спроведу са друге стране улице. Под бројем два, организатори протеста су условљени да на њему не сме да буде више од 30 окупљених демонстраната. Такође, забрањена је употреба мегафона као и извикивање парола што представља кршење основних грађанских и људских права, срамоту и јасно указује на сервилан однос актуелног буржоаског режима Александра Вучића према империјалистима из Вашингтона.

У наставку текста можете прочитати садржај протесног писма:

Амбасади САД у Београду,

Булевар кнеза Александра Kарађорђевића 92

ПРОТЕСТНО ПИСМО

Нова комунистичка партија Југославије и Савез комунистичке омладине Југославије, као и сви ми који представљамо прогресивне појединце и организације у Србији, који смо мотивисани идеалима антиимперијализма, правде, разумевања и солидарности са народом Венецуеле у борби за очување слободе и суверенитета Венцеуле, која се налази под теретом бруталне империјалистичке агресије од стране САД, изражавамо најоштрије противљење дисриминаторским мерама које је наложио режим Доналда Трумпа против венецуеланске економије и друштва, спречавајући на тај начин венецуеланску државу да купује храну, лекове и основне сировине које су неопходне за нормални живот грађана.

Народ Венецуеле је деценијама изложен агресији од стране западног империјализма коју предводе САД. Империјалистички монополи не праштају непослушност и отпор колонијализму. Данас, народ Венцуеле се суочава са појачаним притиском самозваних господара планете, незадовољних политиком председника Мадура, одлучног да сачува слободу и независност Венецуеле. Санкције су одмазда за неуспех снага деструкције и немира, оружје бруталног непријатељства према Боливарској Републици Венецуели и грађанима ове достојанствене земље, што представља део текуће политике САД и западних империјалиста против непокорних народа

Марионетски режими латиноамеричких држава, под контролом Трампове администрације, саучествују у злочину против народа Венецуеле, урушавајући кредибилитет све немоћнијих УН-а.

Док Америка прети ратом не би ли "спасла мир", Венецуеланци са својим председником поручују да слобода нема цену, а идеја социјалне правде - проглашена за утопију од стране западних империјалиста предвођеним са САД - за народ Венцуеле је једини могући модел живљења.

С вером да "сиромаштво и робство нису уписани у звездама" слободољубиви народ Венецуеле брани своје право на слободу, а народ Србије им - након горког искуства који је дожвео током злочиначке НАТО агресије 1999. године, разрања земље и санкција наметнутих од стране западног империјализма предвођеног САД поручује да се наметању воље умишљених господара света мора и може одупрети. Висока патриотска и политичка свест непоткупљивих грађана Венецуеле у борби против западног империјализма и САД, изазива дивљење и све већу солидарност у свету слободољубивих народа и антиимперијалистичких покрета.

Нова комунистичка партија Југославије,

Савез комунистичке омладине Југославије,

Београд,

31.08.2019.