ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПАРТИЈЕ И ОДРЖАНА ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА НКПЈ

У сусрет дану партије, 30. јуну, 29. јуна је одржана Годишња конференција Нове комунистичке партије Југославије (НКПЈ) у Београду.


Конференцији је присуствовао један део делегата представника разних општинских организација у Србији, а на жалост, услед обавеза поводом судског процеса који је у току, представници партијских организација из Црне Горе иако су најавили псисуство овогодишњој конференцији, нису могли узети учешће. Судски процес против наших другова воде локалне власти у Црној Гори, услед жестоких критика које су наши другови упућивали и упућују поводом србофобних и проимперијалистичких ставова власти у Црној Гори на челу с Милом Ђукановићем.

Годишња конференција је отпочела интонирањем „Интернационале“ а потом се прешло на исцрпан рад који је био подељен на 4 тачке: 1) план за спровођење партијских кампања у предстојећем периоду; 2) организациона и финансијска питања, као и осврт на међународну сарадњу; 3) изгласавање састава ЦК и Секретаријата Партије; 4) свечани део посвећен Дану Партије.

Поводом прве тачке посебно су се разматрала два питања поводом којих су биле припремљене и посебне резолуције: изборне активноти НКПЈ и кампања против извршитеља, а о реализацији ових кампања ће више речи бити у скоријем периоду.

Поводом организационих питања, било је речи како о анализи рада партијских актива, тако и о бројним егзистенцијалним и финансијским темама с којима се Партија носи. Зато је од посебног значаја био извештај благајнице из редова Секретаријата другарице Ане Ручнов. Међународне активности НКПЈ су биле размотрене кроз најаву предстојећих значајних сусрета и активнсоти, међу којима пре свега скуп Међународног комунистичког покрета крајем октобра у Турској, а био је анализиран и план поводом предстојећег CENA скупа који организује СКОЈ у Београду крајем јула месеца и на ком ће присуствовати око 30 омладинских комунистичких организација из Европе и Северне Америке.

Уследио је потом избор новог састава Центалног комитета и Секретаријата НКПЈ, чему је претходило изгласавање да се Годишња конференција подудара с Конгресом по снази ових одлука. Поносимо се тиме што је око 70% новоизабраног кадра млађих година, између 20 и 35, као и чињеницом да ће тиме руководство Партије наставити још енергичније рад на извршењу свих поверених задатка.

Рад Годишње конференције окончан је свечаним делом посвећеним рођендану наше Партије, 29. по реду, с посебним освртом на до сада пређен пут и најваом 30. јубилеја НКПЈ који ћемо обележити идуће годие.

Секретретаријат НКПЈ,

Београд,

30.06.2019.