ПОНИШТИТИ ТЕНДЕР ЗА ПРИВАТИЗАЦИЈУ КОМЕРЦИЈАЛНЕ БАНКЕ

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) најоштрије протестује против тендера за приватизацију Комерцијалне банке јер сматра да такав потез представља огромну штету како за државу тако и за клијенте те банке.


Приватизацијом те институције грађани Србије би изгубили последњу велику државну банку у којој могу да добијају услуге под повољнијим условима него у страним приватним банкама а домаћа привреда повољне кредите који јој омогућавају нормално пословање. У случају продаје Комерцијалне банке највише губи држава јер ће остати без стабилних прихода за буџет Србије која ће уместо тога отићи у приватне џепове страних банкара. Тај потез ће се лоше одразити и по интересе запослених у тој банци јер би нови приватни послодавац као прву меру за увећање профитне стопе предузео отпуштање дела запослених и смањење плата.

Комерцијална банка, као институција у већинском државном власништву послује изузетно добро и најповољнија је са својим понудама према грађанима и привреди Србије. Самим тим иницијатива буржоаске проимперијалистичке власти на челу са Александром Вучићем да је прода страном лихварском банкарском капиталу показује да је државни врх сервис интереса крупног капитала а никако грађана Србије како би требало да буде. Да Комерцијална банка послује веома добро и да то доноси корист држави и грађанима најбоље показују финансијски подаци.

Комерцијална банка је у прошлој години остварила добит после пореза 8,4 милијарде динара односно 71 милион евра. На крају године имала је укупне депозите у висини 350 милијарди динара и капитал 71,5 милијарду динара. Укупна актива банке је повећана за 10 одсто током прошле године и достигла 441 милијарду динара. Према финансијском извештају за прошлу годину, проблематични кредити су износили 20 милијарди динара, наспрам 27 милијарди на крају 2017. године. Од тога је 13,6 милијарди таквих кредита реструктурирано, а остатак лоших кредита углавном потиче од великих предузећа која су у доцњи већој од 90 дана у износу 9,1 милијарде динара. Капитална адекватност банке на крају прошле године износила је 25,2 одсто док је прописани минимум био 12 одсто.

Стога НКПЈ захтева:

1. Моментално поништавање тендера за приватизацију Комерцијалне банке. Она и даље мора да остане у државном власништву и пуни буџет Србије за потребе здравства, школства и социјале.

2. Моментална национализација 41,4 одсто акција које у Комерцијалној банци већ поседују стране банке попут EBRD-a, IFC-a, немачког DEG-a и Swedfund-a.

3. Да Народна банка Србије донесе моменталну одлуку којом се смањују банкарске кредитне рате које су највеће у односу на све земље региона. НКПЈ позива прогресивну јавност Србије да дигне свој глас против приватизације Комерцијалне банке и спречи још једну легализовану пљачку имовине коју су деценијама стварали наши очеви и дедови.

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије,

Београд,

23.06.2019.