СТОП АНТИКОМУНИСТИЧКОЈ КАМПАЊИ У ПОЉСКОЈ

Нова комунистичка партија Југославије са великом забринутошћу прати догађаје у Пољској и изражава братску и интернационалну солидарност са друговима из КП Пољске са чврстим уверењем да и поред свих препрека победа социјализма бити неминовна.


Антикомунистички прогон у Пољској добија нови замах крознастојање државних власти да потпуно криминализују сваки облик комунистичке активности променом пољског казненог закона. На делу је недвосмислена антикомунистичка кампања која имаза циљ забрану Комунистичке партије Пољске.

Предлог законских промене кривичног закона наставак суполитичког прогона који траје кроз суђење члановима КП Пољске иуредништву „Брзаска“, већ три и по године упркос чињеници да их јесуд у јануару ослободио свих оптужби. Истовремено, пољске властипостављају и друге препреке комунистичким активностима, баш као што и отворено фалсификују историју и уништавају све повезано ссоцијалистичим наслеђем Народне Републике Пољске.

Подсећања ради, буржоаска пољска власт уништила је 450 споменика изграђених током постојања НР Пољске, од чека је половина била посвећена Црвеној армији која је сломила фашизам у Пољској.

Предлог амандмана везаних за промену кривичног закона, укључујући забрану комунистичке активности (члан 256), поднетису само десет дана пре избора за Европски парламент. Онипредвиђају теже и неприхватљиве казне и шири распон потенцијалнокажњивих злочина. Промене су бројне и обухватају 105 одпостојећих 360 чланаво закона. Влада је вешто искористила педофилски скандал у редовима католичке цркве у Пољској како би представила да је ово главни разлог промене кривичног закона иако се у стварности само неколико амандмана се доиста бавитим кривичним понашањем.

Чак и међу пољским правницима превладава мишљење да секроз промене кривичног закона крши Устав и људска права, алисве институције које могу утицати на одбацивање измена кривичногзакона су под контролом владајућих буржоаских структура.

Изменама кривичног закона изједначава се комунизам снацизмом и фашизмом. Ово је други покушај ове врсте у Појској. Пре десет година власт је покушала забранити комунистичкесимболе што је изазвало унутрашње и међународне протесте ирезултирало поништењем овог закона од стране Уставног судаПојске. Нова верзија закона забрањује комунистичку идеологију, симболе и други садржај (видео и тонске записе) као и истицање ипоседовање било каквог комунистичког симбола уз претњу затворске казне од три године.

НКПЈ позива да се одмах престане са свим прогонимакомуниста у Пољској!

Антикомунизам неће проћи! <п>Позивамо све комунисте, слободољубиве људе, антифашисте, левичаре да упуте протесно писмо Амбасади Републике Пољске у Београду на адреси ул. Кнеза Милоша 38, 11000 Београд или путем мејла: belgrad.amb.sekretariat@msz.gov.pl

Делегација наше Партије предаће сутра, 13.06.2019. наше протестно писмо Амбасади Републике Пољске у Београду.

Секретаријат НКПЈ,

Београд,

12.06.2019.