ПРВОМАЈСКИ ПРОГЛАС НКПЈ и СКОЈ-а

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ), свим радним људима у Србији срдачно честитају 1. мај - Дан међународне солидарности радничке класе!


И овај 1. мај радни народ наше земље дочекује под теретом антирадничких и антинародних мера буржоаске проимперијалистичке власти Александра Вучића која је сервис страном и домаћем капиталу у злочиначком процесу стварања профита експлоатацијом туђег рада. И овај 1. мај радничка класа дочекује у условима окупације јужне српске покрајине Косова и Метохије од стране западног империјализма и марионетске клике у Приштини. Вучићев режим спроводи антипатриотски и антираднички процес прикључења Србије тамници народа империјалистичкој творевини Европској унији чији је једини циљ да богати буду још богатији а сиромашни још сиромашнији. Вучићев буржаски проимперијалистички режим је између два 1.маја приватизовао ФАМ у Крушевцу као и ПКБ и Икарбус у Београду, отерао у стечај Азотару у Панчеву и спровео у дело по Србију штетну концесију профитабилног предузећа Аеродром “Никола Тесла” у Београду. Епилог ретроградне политике Вучићевог буржоаског режима су поразне чињенице да Србија има највећу стопу незапослености и сиромаштва као и најниже плате у Европи.

Иако је актуелни буржоаски режим зло за интересе пролетаријата Србије његова алтернатива никако не може бити ДОС-овска буржоаска проимперијалистичка опозиција чији антинародни и антираднички зулум, током периода власти, добро памте радни људи наше земље. Стога НКПЈ и СКОЈ спроводе кампању “Ни Вучић ни ДОС већ Народни фронт” којом се изражава противљење како политици буржоаске проимперијалистичке власти Александра Вучића тако и оној коју спроводи буржоаска проимперијалистичка опозиција кроз протесте “1 од 5 милиона“. И Вучић и ДОС су противници егзистенцијалних интереса радног народа те пролетаријат Србије не треба да се сврстава ни уз једну од те две антинародне и антирадничке опције. Да би народне масе избориле бољи и праведнији живот потребно је објединити све обесправљене у Србији који треба да поведу бескомпромисну борбу против својих тлачитеља. Потребно је формирати уједињени Народни фронт, како кад је реч о уличним протестима тако и за наступ на изборима, сачињен од припадника радничке класе, сеоског пролетаријата, студената, пензионера, омладине, незапослених, Југословена и поштене интелигенције. Под паролом „Ни Вучић, ни ДОС већ Народни фронт“ потлачени у Србији једино се могу изборити за своју егзистенцију и основна права.

Тако организован Народни фронт треба јасно да истакне своје захтеве:

1. За укидање антирадничког и антинародног Закона о раду који је у служби интереса експлоататорског крупног капитала!

2. За укидање дискриминаторског изборног закона који онемогућава учешче аутентичним представницима радног народа!

3. За моментално заустављање ретроградног процеса приватизације!

4. За моментално укидање одлуке о стечајевима у предузећима у реструктурирању!

5. Моментално повећање плата и пензија до најмање оног нивоа који је довољан за пристојан и достојанствен живот радног човека!

6. За укидање закона о забрани запошљавања у јавној управи!

7. За укидање субвенционисања буржоаских послодаваца и усмеравање тог новца у реиндустријализацију, здравство, школство и социјалну заштиту!

8. За укидање приватних извршитеља, комуналне полиције, нотара и Бус плус система наплате карата!

9. Заштити домаћу производњу и основати националну развојну банку за помоћ српској привреди!

10. Одмах деприватизовати сва предузећа у којима послодавци не исплаћују плате и тлаче и шиканирају запослене!

11. Увођење бесплатног студирања и здравства!

Да би се изборили за ове и друге праведне захтеве радни људи морају у својој борби да наступају организовано, дисциплиновано, јединствено и солидарно и да не дозволе да ниједан радник буде отпуштен, да му буде смањена плата, да ради неплаћено прековремено, да се приватизују јавна и предузећа у реструтурирању, да се предузећа гурају у стечај и ликвидацију. Само удруживањем у Народни фронт свих потлачених слојева, радни народ у Србији ће се изборити за бољи живот и социјалну правду!

Живео 1. мај - Дан међународне солдиарности радничке класе!

Живела борба радничке класе против експлоатације и тлачења!

Ни Вућић ни ДОС већ Народни фронт!

Пролетери свих земаља, уједините се!

Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а,

Београд,

30.04.2019.