ИНТЕРВЈУ ГЛАСНИКА СКОЈ-а С ГЕНЕРАЛНИМ СЕКРЕТАРЕМ НКПЈ


На који начин је Нова комунистичка партија Југославије обележила 100. годишњицу оснивања Социјалистичке радничке партије Југославије (комуниста)? Такође, у чему се састоји важност јубилеја, односно 100 годишњице од формирања КПЈ?

Ми смо се одлучили да овај важан јубилеј обележимо акцијом у јавном простору, и то на локацији на којој је некада био хотел Славија у ком је одржан основачки конгрес СРПЈ(к) пре тачно 100 година у Београду. Обратили смо се окупљенима међу којима је поред наших активиста било и иностраних гостију, и то из КП Грчке, из Социјалистичке радничке партије Хрватске, из КП Немачке, а присутни су били и комунисти из Италије. Обратили смо се бројним пролазницима који су реаговали изузетно позитивно што су забележили и снимци с акције, али и медијима који су дошли да испрате ову акцију која је имала значајан одјек у јавности. Такође, поновили смо наш захтев да се у што скоријем року обнови демолирана спомен плоча која подсећа на овај догађај, важан генерално за историју нашег друштва, а посебно за раднички и комунистички покрет.

Овај јубилеј је важан јер нас подсећа на дубоку укорењеност, рекао бих органску везаност прогресивних идеја у нашем друштву, као и богату и плодну традицију организованог радничко-комунситчког покрета.

Јубијели су моменти када анализирамо резултате прошлости, до сада пређени пут, али и када се одређујемо и спрам будућности имајући у виду споменути „пређени пут“. „Одговорност“ и „обавеза“ су важни термини који се намећу из те анализе. Ми смо одговорни према будућности ка којој корачамо с намером да одлучно и предано наставимо борбу наших претходника, а самим тим смо преузели и важну обавезу да та борба буде плодна и достојна тих претходника. У тим закључцима крије се значај овог јубилеја, који је у коначници важна инспирација за нашу даљу борбу и позив радним и прогресивним људима да се истој придруже.

На који начин ће НКПЈ обележити 1.мај, Дан међународне солидарности радничке класе?

НКПЈ ће и ове године, као и сваке до сад, Празник рада и међународне пролетерске солидарности обележити протестном акцијим и учешћем у синдикалном скупу. Најпре ћемо се у 11 часова окупити на Тргу Димитрија Туцовића у Београду, којем је иначе и рођендан 1. маја, и одржати наш скуп с говорима и узвикивањем борбених парола и позива радничкој класи, а потом ћемо у 12 часова узети учешће у синдикалном скупу који почиње на Тргу Маркса и Енгелса. Далеко од тога да ми симпатишемо синдикална руководства која ће се том приликом обратити на овом месту, али њих не симпатишу ни радници који ће бити присутни. Наша је дужост да будемо уз раднике који протествују за бољи социјални положај и већа права, а разлога за борбени првомајски протест у Србији има на претек.

Партија од 24. марта ове године обележава низом манифестација 20. годишњицу НАТО агресије на СР Југославију. Које све активности практикујете у склопу те кампање и докле ће она трајати? Молимо Вас да се посебно осврнете на карактер анти-НАТО кампање и објасните шта је њен циљ?

Ми смо нашу анти-НАТО кампању отпочели и пре 24. марта, али је она пун замах под паролом „Не заборављамо, не опраштамо, не у НАТО – 20 година злочиначке агресије“ добила од 24. марта, и то поводом обележавања још једног, на жалост тужног јубилеја - 20. годишњице НАТО агресије на нашу земљу.

Кампања ће интензивно бити вођена до 10. јуна, дана на који је пре 20. година била завршена агресија натоваца. У плану су акције у многим местима широм земље с главним циљем скупљања потписа како би се спровела у дело петиција против сваког вида сарадње Србије с НАТО, против промовисања НАТО у Србији и наравно против приступања Србије овом агресивном империјалистичком војном савезу.

Главни циљ ове кампање је доследна борба да НАТО и та агресија од пре 20 година не добију никакво ново значење и тумачење у нашем друштву, друштву којем су НАТО крвници љути непријатељи, да се учини превентивно све што је у нашој моћи да останемо што даље од НАТО, да покренемо иницијативе за раскидање свих споразума с НАТО, чије трупе, да подсетмо читаоце, у Србији могу несметано да се крећу а да их нико нема право зауставити, ограничити им кретање, легитимисати их, преконтролисати, НАТО може несметано да користи комплетну војну инфрастуктуру наше земље, што је дозволио и потписао четнички војвода Вук Драшковић док је био министар иностраних послова, а све остале владе с другим истакнутим четницима до данас су ове обавезе према НАТО у целости преузеле и ревносно их спроводе у дело. Те тако припадници наше војске већ иду у НАТО мисије по свету, Тони Блер је саветник владе и господина Вучића, а НАТО војници држе предавања о тобожњем хуманитарном карактеру својих мисија по школама у Србији.

Циљ кампање је да се свему овоме стане на пут, што из нашег дуга и пијетета према жртвама НАТО у Југославији, што због нашег доследног става да је НАТО ударна песница западног империјаизма који изазива ратове, сукобе и немире по свету зарад интереса крупног капитала и монопола, зарад шачице богатих који постају све богатији на уштрб огромне већине сиромашних који су све сиромашнији.

На који начин ће Партија обележити 9. мај, Дан победе над фашизмом?

И ово је још један важан датум у години, датум којем покушавају да ускрате његов прави карактер разне реакционарне опције и у земљи и у иностранству. Дан победе над фашизмом ЕУ обележава као „Дан Европе“ чиме жели да забаруши прави карактер овог датума, а то је дан победе над фашизмом. С друге стране, разне друге опције у Србији желе да оне који су били поражени представе као победнике, где у првом реду мислим на четнике, мада и на друге квислинге из периода Другог светског рата, а све под паролом јединства и помирења четника и партизана, завађених страна у нашем, друштву. Не можете ви мирити историју и њене актере, нити је поново писати. Историја се може само фалсификовати и на жалост то се учестало и континуирано ради и поводом овог величанственог празника.

Ми ћемо изаћи на улице главног града, носићемо наше транспаренте с главним антифашистичким слоганом из славне Народноослободилачке борбе „Смрт фашизму – слобода народу“ и са светлим симбилима слободе, петокракама и срповима и чекићима.

Важно је да се супротставимо ревизији историје и током ове манифестације али и да изразимо једно огромно ХВАЛА нашим партизанима и славној Црвеној армији, ослободиоцима од највећег зла у историји цивилизације. Позивамо све истинске родољубе и антифашисте да нам се придруже у овој манифестцији и заједно с нама истакну поменуте симболе.

НКПЈ већ дуже време спороводи активности под паролом „Ни Вучић ни ДОС“. Због чега сте се одлучили да се не сврстате ни уз један од та два политичка блока?

Разлог лежи у томе што су и једна идруга опција само две стране исте медаље. Тренутна власт је ревносни настављач линије и политике која влада Србијом од 2000. године. То је израито антинародна и антирадничка политика које је страховито унесрећила наш народ, веровато најнесрећнији народ у Европи. Све главне и спољнополитичке и унутрашње оријентације актуелне владе ни за јоту не одступају од онога што су наследили од својих претходника. Криминал, корупција, пљачка народне имовине спроводе се несмањеним интензитетом и то сви осећамо на својој кожи.

С друге стране они који су тзв. опозиција и сами су већ били на власти и показали су да су спроводили идентичну политику оној коју данас води Вучић. С можда једним изузетком, а то су клерофашисти Двери, који ако би и били другачији на власти, могли би само да буду још гори по радни народ, око тога нико нема дилему. Они као и остали из тзв. Савеза за Србију су већ показали током својих протеста да су склони премлаћивању и претњама радницима.

Велика већина народа следи став за који се залажемо „Ни Вучић ни ДОС“. То је још један разлог у прилог оваквом нашем ставу, али и потврда његове ваљаности.

Како ми видимо решење ове ситуације? Сматрамо да народни фронт и јединство свих који су ојађени политикама претходних и атуелне владе, а они представљају велику већину људи у нашој земљи, могу бити залог победа у циљу успостављања потпуно другачијег система. Тај народни фронт није некаква апстракција, нека неодређена или неформална иницијатива. То би требало да буде борбени савез радника, сељака, омладине, студената, жена, пензионера, свих понаособ угрожених група у друштву, на челу с комунистима који представљају најорганизованији део тих угрожених група, тј. радног народа у целини.

НКПЈ се залаже за укидање приватних извршитеља у Србији. Због чега имате такав став?

Приватни извршитељи су паразитска, дакле потпуно беспотребна и штеточинска професија у служби интереса зеленаша који врше принудна исељења и заплену имовине грађана. Њихов позив не само да је најбездушнији, најнеправеднији јер у суштини они узимају сиромашнима да би дали богатима, већ је и потпуно скандалозан јер они и лично извлаче велике добити, финансијске резуме се, из ове бесрамне делатности.

Дакле на добитку су лихварске банке које с дебело плаћеним правним тимовима могу да искамче и задњу пару презадуженим грађанима, као и да обезбеде правно да њихова имовина буде вишеструко подцењена у односу на стварну вредност. Међутим да би њихова отимачина могла да буде остварена потребни су им извршитељи. Зато су они пресудна карика у овом безочном подухвату.

Капитализам рађа дугове, беду, нехумане односе и безизлазну позицију за многе који се преко ноћи могу наћи на улици, без крова над главом, без икаквог излаза. Ми се залажемо за хумано друштво које ће гарантовати елементарно достојанство свима, што подразумева и право на дом и задовољење свих елеметрарних услова егзистенције, као и друштво у ком испред тог интереса ни у ком случају не може бити интерес профита.

НКПЈ је једина партија у Србији која се залаже за обнову Југославије. Због чега је то тако?

Југославија је била историјска тежња јужнословенских и других балканских народа, она је у социјализму добила своју пуну афирмацију и њено растурање је представљало искључиво интерес оних који су у разједињеном и слабом региону видели шансу за реализацију својих геостратешких циљева, а ту у првом реду мислим на западни империјализам. Да се разумемо, превише смо ми важан геостратешки простор, све велике силе у прошлости које су желеле да доминирају ширим простором источног Средоземља, морале су да овладају и нашим просторима.

Југославија се није распала сама од себе, она није испунила своју историјску мисију до краја, она је растурена на силу и на уштрб њених грађана који су највише пропратили и пате због њеног нестанка. Ту је најмање битан тај емиционални ниво, који далеко од тога да је неважан, много је важније то што смо разједињењем постали мале колонијице економски, привредно, политички и војно потпуно зависне од великих сила које реализују своје циљеве преко наше грбаче.

Такође, афирмативан пројугословенски став или национална одредница има јако позитивно антинационалистичко па и антифашистичко значење. Стога ми захтевамо да Југословени морају уживати статус националне мањине у Републици Србији и наставићемо да радимо на том питању и надаље.

И то представља конкретан корак у борби за један од наших дугорочних циљева, а то је обнова Југославије на принципима равноправности и добровољног пристанка њених становника, а у циљу међусобне сарадње и једнакости свих њених грађана, као и опредељености за социјалистички пут развоја у ком су споменути принципи једино могући.

НКПЈ се изричито противи уласку у Европску унију коју назива таминцом народа. Који је разлог за такав став?

ЕУ је империјалистичке сила у служби интереса монопола и крупног капитала, те је сасвим логично и да је ЕУ непријатељ демократије, слободе и права народа да самостално одлучују о својој судбини. Њу кроји ЕУ бирократија с циљем да богати буду још богатији а сиромашни још сиромашнији. На примеру бројних пропалих референдума, неуважавање воље већинског становништва и њиховог интереса леже чињенице у прилог нашој тврдњи. ЕУ то јасно демонстрира и на примеру „Брегзита“ и покушава на све начине да пркоси вољи већинског народа у Британији, одлагањем „Брегзита“ и позивањем на нови референдум. А Британија је и даље велика сила, и у Европи и у свету, па можемо само замислити какав би био однос када би сличну одлуку донела нека мања и мање утицајна земља из ЕУ.

Битно је казати да у односу на нас ЕУ има изузетно непријатељски став. Имала га је и активним учешћем у растурању наше социјалистичке домовине Југославије, и у насилном отимању Косова, и у наметању тзв. преговора тј. признавања независности Косова од стране Србије. Њен савезник у томе јесу све буржоаске владе у Србији од 2000. наовамо, али морамо признати да услове тог односа и његову природу ипак диктира Брисел.

Србија је већ у великој мери зависна од ЕУ, монополи из ЕУ су већински овладали нашом привредом и економијом и свели је на беднички статус. Циљ ослобођења од зависности од тих монопола неотуђив је од циља отклона интегрисању Србије у ЕУ.

Ми смо за сарадњу и јединство европских народа и држава али не зарад империјалистчких интереса које заступа, брани и спроводи ЕУ.

НКПЈ жестоко критикује акутелне законе о политичким партијама и условима учешћа на изборима. Називате их законима који првенствено дискриминишу комунисте. Због чега је то тако?

Слични закони не постоје чак ни у споменутој тамници народа ЕУ. Они су изузетно неправедни и дискриминаторски, и то наравно у првом реду према комунистима. <п>За регистрацију партије морате скупити 10.000 потписа, а тако велики број потписа је потребан само у Немачкој у ЕУ, која има више од 10 пута већу популацију од Србије.

Али ни то није главни проблем, главни проблем је што се ти потписи оверавају и плаћају, а за нашу партију, партију радног народа, тај износ за оверу није мали, те закони о политичким партијама имају за циљ да одстране из политичке, пре свега изборне утакмице, све који нису богати.

Такође, потписи се оверавају у општини или месној заејдинци, и то свако ко даје потпис то мора учинити лично. Такорећи овера потписа је јавна, а због страха од губитка посла на пример, многи се наши чланови и симпатизери боје да то и учине. Тиме су комунисти пре свега, као партија раничке класе, дакле, и на жалост, сиромашних грађана, највише дискриминисани.

Ускоро ће се навршити две и по године како обављате функцију Генералног секретара НКПЈ. Можете ли оценити досадашњи пређени пут Партије под вашим рукоовдством и који су основни планови за будућност НКПЈ?

Досадашњи пређени пут је био врло динамичан. Било је пуно тога што нас може чинити задовољним, ту пре севга мислим на неке успешне акцје и мобилизације, мислим на континуриан рад у оквиру неколико кампања које смо повели, мислим на успешан рад и предизборну кампању за локалне изборе у Београду прошле године, упркос срамном одбацивању наше листе.

Пуно је тога што нас с друге стране чини незадовољним. Ми пролазимо и даље кроз сложен период, период који захтева од свих наших чланова пуно пожртвованости, дисциплинованости и ревности у раду. Дошло је до смене генерација у руководству наше партије, и многи од нас који су раније били на одговорним функцијама у СКОЈ-у добили су шансу да своје активистичко и организационо искуство преточе у раду на важним функцијама у Партији. То је изазован подуват за многе од нас, тим пре што су услови нашег деловања и даље јако неповољни. Ми смо, као што већ рекох партија сиромашних грађана, немао никакве финасијере, искључиво се самофинансирамо чланаринама и прилозима чланова и симпатизера, те су то такође објективне потешкоће за учинковитији рад које су директно везане за оне резултате које нас не чине превише поносним.

Ипак је важно да смо ми покренули неколико кампања на којима радимо плански и дугорочно, то су неке од промена у периоду од када сам ја на функцији Генсека, и мислим да је то добар начин и за даљи рад и фунционисање.

Омасовљење је важан циљ, оживлајавње неких од организација које стагнирају и у Србији и у другим републикама. Користим и ову прилику да позовем радни народ да ступи у редове НКПЈ и да заједно поведемо снажнију и одлучнију бробу за наша права и положај, за радничку контролу и власт.

Такође користим ову прилику да пожелим срећан Празник рада – 1. мај радном народу, и поручим да ми упркос свим изазовима и проблемима с којима се суочавамо, с оптимизмом гледамо на будућност, идемо јој у сусрет и с јаком одлучношћу настављамо нашу борбу.

До победе!

Београд,

29.04.2019.