ОБЕЛЕЖЕНО 100. ГОДИНА КПЈ

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) обележили су 20. априла 2019. јавним скупом велики јубилеј - 100. година од оснивања Социјалистичке радничке партије Југославије (комуниста) - СРПЈ(к), претече Комунистичке партије Југославије (КПЈ).


Скуп је организован на историјском месту, непосредно поред хотела Славија у Београду, у ком је одржан оснивачки конгрес СРПЈ(к) пре 100. година, а који је почео управо 20. априла уз присуство делегата из целе земље.

О историјском осврту на тај тренутак као и потоње историјске резултате партије, присутне је подсетила чланица Секретаријата НКПЈ другарица Весна Милуновић.

Видео снимак говора другарице Милуновић можете видети овде.

Скупу су присуствовали и инострани делегати, и то представници КП Грчке, Социјалистичке радничке партије (СРП) Хрватске, КП Немачке, као и Италијански комунисти. Скупу се обратио Елисесос Вагенас, секретар за међународне односе КП Грчке, а потом је Видео снимак прочитала присутнима другарица Весна Милуновић.

Видео снимак Видео поздравног обраћања КП Грчке можете видети овде.

Уследило је обраћање друга Александра Ђенића, Првог секретара СКОЈ-а, који је истакао историјски заначај оснвања партије с посебним акцентом на улогу коју је у борби партије имала омладина.

Видео снимак говора друга Ђенића можете видети овде.

На крају се свима присутнима на Тргу Димитрија Туцовића у Београду обратио Генерални секретар НКПЈ, друг Александар Бањанац, који је у исцрпном говору подвукао важност историјског значаја оснивања партије као и све развојне епизоде од прогресивних до ревизионистичких, па све до распада партије и оснивања наше НКПЈ пре скоро 30 година. Такође, Бањанац је изнео чињеницу да ми данас носимо највећу одговорност да се све славне странице и достигнућа КПЈ потврде у савременој борби радног народа наше земље, те је упутио и позив радним људима да ступе у редове НКПЈ и активно се укључе у политичку борбу за права и интересе радног човека, а коју нико други сем комуниста не води и неће водити.

Видео снимак говора друга Бањанца можете видети овде.

Стогодишњица обавезује, из историје учимо и њом се инспиришемо, јубилеји постоје како би се сумирали резултати и извукли закључци за будућност. Будућност комунистичког покрета лежи на класно свесним и одговорним људима кадрим да жртвују пуно тога, занемарујући властите потребе и жеље, како би се изборили циљеви народне власти, победе принципа солидарности, једнакости, прогреса, социјализма-комунизма. Та жртва, вера и одгворност залог су нових победа, за нових 100. година борбе комуниста Југсолавије. Ступите у партију, борите се за партију!

Слава КПЈ!

Слава одважним комунистима, борцима за прогрес и ствар радног народа Југославије!

Живео марксизам-лењинизам!

Живео социјализам-комунизам!

Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а,

Београд,

22.04.2019.