ДЕЛАГАЦИЈА КП ГРЧКЕ У ПОСЕТИ НКПЈ

У радној посети Новој комунистичкој партији Југославије (НКПЈ) 28.03.2019. боравили су представници високе делегације братске Комунистичке партије Грчке (ККЕ) коју су чинили Јоргос Маринос, члан Политбироа и Централног комитета ККЕ и народни посланик у парламенту Грчке, друг Елисеос Вагенас, члан ЦК који се налази на челу одсека ККЕ за међународну сарадњу и другарица Ефи Тсига из одсека за међународну сарадњу ККЕ.

Посета је реализована у оквиру редовних, планираних, активности и контаката између ККЕ и НКПЈ. Циљ посете је био размена мишљења о актуелним збивањима у Србији, Балкану и на међународном нивоу као и продубљивања даљих конкретних облика међусобне сарадње и подршке.

Пре састанка с делегацијом руководства наше партије, представници ККЕ су одржали састанак с Првим секретарем СКОЈ-а, другом Александром Ђенићем. Први секретар СКОЈ-а је известио другове из Комунистичке партије Грчке о кампањама, успесима и проблемима са којима се суочава наш омлаински савез. Током састанка је дискутовано о бројним темама и изазовима са којима се данас сусреће омладински комунистички покрет како у Србији и Грчкој, тако и у читавом свету. Опширне дискусије су вођене о значају борбе против сваког облика ревизионизма и опуртунизма у омладинском комунистичком покрету и значају јачања идеолошког образовања чланства. Посебан акценат је стављен на анализу и критику деловања тзв. “нове левице” и организација које су финасиране од стране фондација попут “Розе Луксембург” и “Права на град” (у чијем пројекту је код нас укључена организација “Не давимо Београд”), а чији је један пд идејних твораца споменуте идеолошке платформе Јанус Варуфакис, бивши министар финасија у влади Грчке. Те организације имају циљ да каналишу незадовољство и закључено да је у суштини раде све како би се постојећи друштвено економски односи одржали.

Велика пажња током разговора је усмерена на будући састанак комунистиких омладинских организација који ће се одржати крајем јуна у Аустрији, као и на будући ЦЕНА скуп који ће бити крајем јула одржан у Београду. Истакнуто је да је у претходном периоду сарадња између две омладинске организације била веома блиска, али да у будуће та сарадња мора бити још снажнија и јача, прожета конкретним активностима и размени искуства између СКОЈ-а и Комунистичке омладине Грчке (КНЕ). Закључено је да ће најважнији догађај на међународном омладинском плану у овој години бити Генерална сукупштина Светске федерације демократске омладине која ће се одржати у децембру месецу на Кипру и да ће у њеној припреми СКОЈ и КНЕ, као и у организацији ЦЕНА скупа у Београду блиско сурађивати.

Уследио је потом састанак представника ККЕ с руководством наше партије. Испред НКПЈ госте је поздравио друг Александар Бањанац, Генерални секретар НКПЈ који је захвалио позиву ККЕ за учешће на светском састанку комунистичких и раничких партија који је прошле године одржан у Атини и који је организационо био на изузетно високом нивоу, како се увек и очекује од партије каква је ККЕ. Генсек НКПЈ је у даљем разговору изложио ставове НКПЈ о најважнијим питањима сложене социјално-економске и политичке ситуације у земљи, са посебним остваром на актуелна питања растућег социјалног незадовољства и наметања тзв. коначног решења за јужну српску покрајину Косово и Метохију

Гости из ККЕ били су посебно заинтересовани за ставове НКПЈ по питању актуелних протеста, као и ставова НКПЈ преточених у нашој платформи „Ни Вучин ни ДОС, већ Народни фронт“.

Они су посебно истакли потребу јачања сарадње свих комунистичких партија и покрета на Балкану који се од контрареволуционарних процеса налазе у значајним организационим и идеолошким проблемима што је резултирало маргинализацијом многим од њих. У том смеру биће обновљени сусрети комунистичких и радничких партија Балкана, са посебним акцентом на сарадњи омладинских организација те њиховом јачању. Представници ККЕ истакли су да у овом тренутку трају посебно изражени напори њихове партије на јачању својих снага и активности усмерених на стварање најшире подршке Партије пред локалне и изборе за парламент ЕУ. Посебан акценат у свим активностима окренут је ка радничкој класи Грчке, што је резултирало и јачањем синдиката ПАМЕ.

Од великог значаја било је усаглашавање ставова по питању сложених империјалистичких игара на Балкану које иза себе остављању нова жаришта. Заједничка је оцена да је рушење социјализма и наметање капитализма отворио „пандорину кутију“ зачараног круга национализма и шовинизма иза којих се крила енормна пљачка богатства створеног у вишедеценијској социјалистичкој изградњи.

Представници ККЕ затражили су од НКПЈ да своје капацитете искористи и у већој присутности у раду Светског комунистичког покрета, Европске комунистичке иницијативе и међународне комунистичке ревије. Посебно су истакли да ставови и предлози НКПЈ увек наилазе на одобравање и разумевање у комунистичком покрету.

Закључак је уследио да међу нашим партијама влада потпуно поверење и отвореност, солидарност и другарски односи. Наши делгетаи су пренели да се НКПЈ поноси чињеницом да интензивно и блиско сарађје с КПГ чији су чланови увек добродошли у Србију, док је Грчка делегација пренела своје искрене наде у даљи позитиван развој борбе комуниста из редова НКПЈ која има потпуну подршку братске ККЕ.

Делегација ККЕ је истакла и да постоји могуност нове посете Београду ускоро, у склопу обележавања 100. годишњице од оснивања СРПЈ(к), односно КПЈ.

Последњег дана боравка делегација ККЕ положила је свеће на Споменик посвећен жртвама злочиначког НАТО бомбардовања СР Југославије 1999. године.


Секретаријат НКПЈ,

Београд,

28.03.2019.