ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ОД ЗЛОЧИНАЧКЕ НАТО АГРЕСИЈЕ

У склопу обележавања 20 годишњице од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију активисти Нове комунистичке партије Југославије (НКПЈ) и Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) положили су венац и одали пошту свим жртвама те злочиначке војне интервенције западног империјализма испред споменика „Вечна ватра“ у Београду.

То окупљање је било још једна прилика да чланови НКПЈ и СКОЈ-а осуде злочине које је приликом агресије на СР Југославију починио НАТО, ударна песница западног империјализма. Подсећања ради, током агресије је убијено више од 3.000 цивила, од чега 100 малишана, а нанета материјална штета се процењује на 100 милијарди долара. Код споменика Вечна ватра на Новом Београду било је присутно мноштво грађана, као и делегације мировних покрета и преко 30 делегација комунистичких и радничких партија света.

И током данашњег окупљања је прикупљен велики број потписа за нашу петицију против сваког вида сарадње с НАТО и стављања ван закона промовисања овог злочиначког империјалистичког војног савеза у Србији. Грађани су дословно стајали у редовима да дају потпис. Притом су дељени и леци припремљени поводом 20. годишњице од отпочињања злочиначке НАТО агресије. С обзиром да је реч о јубиларној годишњици НАТО агресије НКПЈ и СКОЈ ће је обележити бројним активностима које ће трајати наредних скоро три месеца. Тако ће, у Београду и унутрашњости, бити скупљана петиција против било какве сарадње Србије са злочиначким НАТО, делиће се леци грађанима у којима ће се упознати са ставовима Партије и СКОЈ-а о НАТО агресији и њеним последицама а биће организован и низ других конкретних акција поводом обележавања годишњице тог трагичног догађаја.

НКПЈ и СКОЈ истичу да је НАТО своју варварску агресију спровео зарад уништења Савезне Републике Југославије, окупације јужне српске покрајине Косова и Метохије, у циљу експанзионистичких интереса западног империјализма а Србију претворио у вазалну земљу због лихварских интереса западног крупног капитала. Само годину дана након НАТО агресије у Србији је дошло до петооктобарског контрареволуционарног пуча, нестанка СР Југославије, потом и заједничке државе Србије и Црне Горе, која је западним империјалистима сметала, исто као и СРЈ, као могући нуклеус за обнову Југославије од Триглава до Ђевђелије што би им представљало велику препреку за остварење њихових грамзивих циљева на Балкану. Другим речима крвава агресија на СР Југославију је била наставак злочиначке кампање рушења СФР Југославије и социјализма на овим просторима, која се одвијала разбијањем споља и распиривањем братоубилачког грађанског рата а истовремено је била и у увод у профилисање Србије у колонију западних империјалистичких земаља. Да је то заиста и тако доказ представљају чињенице да су сва најважнија предузећа и фабрике у рукама страног капитала а на власти су у континуитету проимперијлистички буржоаски режими у потпуности на услузи и под контролом капиталистичких центара моћи.

Стога НКПЈ и СКОЈ одлучно захтевају да Србија прекине све односе са НАТО који је разбио СФР Југославију, извршио агресију на СР Југославију и окупирао јужну српску покрајину Косово и Метохију.

НКПЈ и СКОЈ захтевају да окупаторске НАТО трупе одмах напусте територију Косова и Метохије, на којој су подигли највећу војну базу на Балкану, као и све друге делове Југославије где су присутне.

НКПЈ и СКОЈ захтевају да се сви кривци за злочиначку агресију на СР Југославију како они који су били на челу западних империјалистичких земаља који су у њој учествовали тако и оних на командним местима у њиховој ударној војној песници НАТО.

НАТО убице напоље из Србије!Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије,

Секретаријат Савеза комунистичке омладине Југославије,

Београд,

24.03. 2019.