ОДМАХ ПОНИШТИТИ ПРИВАТИЗАЦИЈУ “ИКАРБУСА”

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) најоштрије протестује против продаје фабрике аутомобила „Икарбус“ кинеској компанији Ли Јонг и истиче да је то још један у низу сегмената антинародне политике актуелне буржоаске проимперијалистичке власти у Србији.


Продајом “Икарбуса“ успешна фабрика коју је крвљу и знојем изградила радничка класа Београда прешла је у руке експлоататорског крупног капитала. Долазак страног послодавца неумитно значи две ствари, да ће део запослених бити отеран из фабрике а осталима ће бити смањене плате због извлачења што већег капитала из земље. “Икарбус” је фабрика са искусним и добрим радницима, има тржиште за своје производе и не постоји ниједан разлог да не настави да послује као државно предузеће које гарантује зараде запосленима а држави средства за несметано функционисање буџета. Једини разлог за одређене неуспехе у пословању “Икарбуса” су неспособни кадрови владајућих буржоаских партија који су упропашћавали предузеће са крајњим циљем да се оно прода буџашто.

Први запослени који су платили данак приватизације “Икарбуса” , њих око 140 су они принуђени да прихвате срамне отпремнине од 200 евра по години радног стажа док преосталих 120 радника стрепи да се и они неће наћи на улици или ће им бити смањене плате.

НКПЈ од надлежних у Србији захтева да одмах пониште приватизацију “Икарбуса” и да то предузеће настави да ради као државна фабрика а новац од профита да иде у буџетска средства за финансирање здравства, школства и социјалних питања. Такође, НКПЈ захтева да се сви радници “Икарбуса” који су отишли уз отпремнине или отпуштени на било који други начин одмах врате на посао.

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије,

Београд,

24.03. 2019.