ПРИВАТИЗАЦИЈА ФАМ-а ПРОТИВНА ИНТЕРЕСИМА РАДНИКА И СРБИЈЕ

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) најоштрије протестује против срамне продаје Фабрике мазива у Крушевцу (ФАМ) америчкој компанији Валволине за понижавајуће ниских 9,5 милиона евра иако фабрика вреди бар десет пута више од те цифре.


Продајом ФАМ-а успешна фабрика коју је крвљу и знојем изградила радничка класа Крушевца прешла је у руке страног експлоататорског крупног капитала. Долазак буржоаског америчког послодавца неумитно значи две ствари, да ће део запослених бити отеран из фабрике а осталима ће бити смањене плате због извлачења што већег капитала из земље. ФАМ је успешна фабрика, која трећну својих производа извози а њени погони су опремљени најсавременијом технологијом. Колико је приватизација погубан и грозоморан процес најбоље показује чињеница да је прва власничка трансформација тог предузећа раскинута 2011. године а власник Мило Ђурашковић ухапшен и са сарадницима оптужен да је предузеће оштетио за 32 милиона евра.

Присуство Александра Вућића, председника Србије потписивању уговора о срамној продаји ФАМ-а америчкој компанији Валворине потврђује понизан, сервилан и слугански однос напредњачког проимперијалистичког режима према интересима крупног капитала. Свака приватизација имовине коју су деценијама крвљу и знојем стварали наши дедови и очеви представља легализовану пљачку.

НКПЈ од надлежних у Србији захтева да одмах пониште приватизацију ФАМ-а и да то предузеће настави да успешно ради као државна фабрика а новац од профита да иде у буџетска средства за финансирање здравства, школства и социјалних питања.

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије,

Београд,

27.02.2019.