ТРИБИНА СОЛИДАРНОСТИ С ВЕНЕЦУЕЛОМ

У свечаној сали градске општине Савски Венац у Београду, 08. фебруара организована је трибина солидарности с Венецуелом. Међу организаторима су били Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ), Мрежа за одбрану човечанства – огранак за Србију, Друштво српско-кубанског пријатељства, Друштво пријатеља латино-америчких народа „Симон Боливар“ и Друштво српско-венецуеланског пријатељства „Симон Боливар“. Програм је водила чланица секретаријата НКПЈ другарица Весна Милановић. Трибини су присуствовали и амбасадор Кубе и представници амбасаде Палестине.
Уводничар на трибини испред Мреже за одбрану човечанства био је друг Ратко Крсмановић који је изнео недвосмислене поруке подршке народу Венецуеле и праведне борбе која се тамо води у околностима снажних империалистичких притисака и претњи.


Потом је реч узела амбасадорка Боливарске републике Венецуеле у Србији, њена екселенција другарица Диа Надер Де Ел Андари која је све присутне упознала о низу чињеница о актуелностима у њеној домовини које је нажалост не можемо сазнати преко медија у Србији. Између осталог навела је чињенице о порасту подршкепредседнику Мадуру, по истраживањима преко 60% Венецуеланаца подржава легитимну владу председника Мадура, докле је је подршка опозицији у паду, чему треба додати чињеницу да унутар редова опозиције постоје велики сукоби и општа пометња, добрим делом због појаве анонимне личности Густава Гваида који се самопрогласио за председника.

После амбасадорке реч су узели Ђорђе Комленски, народни посланик задужен сарадњу с Венецуелом, Љиља Булатовић – Медић чији је акценат излагања био на улози појединих земаља у изазивању кризе, потом адвокат Горан Петронијевић с излагањем о чињеницама о Међународном праву и досадашњем искуству у злоупотребама и кршењу принципа Међународног права, потом је уследило обраћање Проф. Др Љиљана Богојева – Седлар. Акценат њеног излагања је био на културолошкој и етичкој димензији са становишта важности искустава латиноамеричког отпора насиљу у савременом свету.

За крај трибине којој је присуствовао велики број људи, сва места свечане сале оптштине Савски Венац била су испунејна до последњег места, а многи су и стајали, реч је припала нашем Генералном секретару, другу Александру Бањанцу. Бањанац је бритким излагањем скренуо пажњу на ноторне чињенице о империјалистичким притисцима који имају економски и војни, али и идеолошки карактер. Бањанац је указао и на бескрупулозност нескривеног подривања суверене земље од стране САД и ЕУ у првом реду, и то стратегијама отворених уцена, претњи и ултиматума, без било каквих потреба да се скривају иза флоскуланама добро познатих попут „милосрдни анђео“ или „хуманитарни рат“, што је оличење потпуног губитка компаса и заправо понора а не снаге запдног империјализма. Бањанац је истакао да суверени и легитимни режим у Венецуели на челу с другом Мадуром данас брани не само своју земљу већ и цело прогресивно човечанство. Наш друг Генсек је такође пренео и поруке солидарности целог Међународног комунистичког покрета. Посебно је пренео иницијативу Генсека Комунистичке партије Руске федерације, друга Генадија Зјуганова власти у својој земљи да се мора активније и конкретније укључити у ситуацију у Венецуели, а не само да декларативно подржава легитимну владу док САД у исто време гомила трупе на границама Венецуеле и врши унутарње саботаже. На крају Бањанац је изнео предлог да се позитивне тенденције заједничког ангажовања организација која стоје на позицијама антиимперијализма преточе у један вид мировног народног фронта у Србији и организовано продуже акције солидарности и подршке свим народима и земљама које угрожава западним империјализам, што наравно подразумева и конкретне акције у Србији која је и даље једна од главних мета НАТО империјалиста у Европи.

Настављамо да активно суделујемо у активностима праведне подршке народу Венецуеле и легитимном социјалистичком режиму с надом и убеђеношћу да ће Венезуела победити, да до грађанског рата и крвопролића у овој мирољубиви земљи неће доћи, али ако се то деси, несумњиво је да ће читав прогресивни свет још снажнијеи конкретније подржати Венецуелу која ће Американцима представљати нови Вијетнам и сигуран пораз.

Даље руке од Венецуеле!

Венецуела није сама!

Venceremos!


Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а,

Београд,

09. 02. 2019.