РАДНИЦИ ФАБРИКЕ РЕЗНОГ АЛАТА СПРЕЧИЛИ ПЉАЧКУ ИЗВРШИТЕЉА

Радници Фабрике резног алата (ФРА) из Чачка су у понедељак, 04.02.2019. године, спречили покушај извршитељске мафије да уз помоћ полиције преузме фабрички погон ’’Куглична вретена’’. Ово је 13. покушај принудног преузимања погона од стране извршитељских крвопија, а све због дуга према једној приватној фирми, такође из Чачка, који је износио 1.5 милион динара, али је са лихварским каматама нарастао на 4.6 милиона. Фабрика је основана давне 1953. године и налази се у фази реструктурирања. У фабрици је запослено 560 радника.


Извршење је спречено храбром акцијом радника, који су блокирали улаз и тако спречили извршитеље да под полицијском заштитом одраде свој пљачкашки посао. Полицијски кордон је овај, као и прошлих пута, блокирао све прилазе фабрици како би спречили новинаре да приђу и известе грађане о херојској борби радника. Полиција се разишла тек када су, после неуспеле пљачке, круг фабрике напустили џелати народа, омражени извршитељи. Иако нису успеле да силом преузму фабрику, слуге извршитеља из редова полиције ипак нису губиле време, већ су поднеле кривичне пријаве против 59 радника због спречавања експроприације онога што припада пролетеријату. Ти радници су позвани у полицију ради давања изјава.

Како наводе представници радничких синдиката, менаџмент фабрике је пре шест месеци доставио купцу објекта понуду која предвиђа обештећење од 5,6 милиона динара. Купац је понуду одбио и захтева извршење. Синдикати напомињу да се имовина фабрике, у износу од 200 000 евра продаје за дуг од 30 000 евра. Радници и синдикати од надлежних траже измену Закона о извршењу, како се имовина грађана и предузећа не би продавала ’’испод сваке цене’’.

Овај догађај само је једна у низу пљачкашких акција извршитељских хоштаплера, који често силом и уз помоћ својих полицијских слугу остварују своја злочиначка настојања. Ова, као и многе друге отимачине, јасно показују да је једино прихватљиво решење потпуно укидање јавних извршитеља. Такође, овај случај је показатељ да радници своје непријатеље не треба да траже само у извршитељима, већ и у власницима и послодавцима, који на све начине покушавају да стекну што веће богатство, а све на рачун оних који су то богатство створили својим напорним радом. Докле год буде било богатих и сиромашних, газди и запослених, појаве сличне овој неће представљати изузетке, него правило.

Радници Фабрике резног алата одлично су схватили да је једино чврстим и одлучним отпором могуће спречити нападе на право на рад и зараду. Неколицина не може да уради ништа, али маса одолева и најжешћим притисцима. Потребно је очувати храброст и не повлачити се чак ни пред најстрашнијим претњама упућеним од стране буржоаске антинародне власти. Остали грађани Чачка, али и целе Србије морају да схвате да је њихов допринос борби такође од највеће важности. Они морају знати да буржоазија не бира своје мете, те да и они могу постати следеће жртве експлоататорског капитализма, оличеног у омраженим газдама и извршитељским крвопијама. Стога је важно да се грађани и радни народ Чачка и Србије солидарише са рдиницима Фабрике резаноф алата!

Позивамо чачанске раднике да истрају у борби за њихова права и напомињемо да НКПЈ и СКОЈ изражавају потпуну солидарност у тој борби.

СОЛИДАРНОСТ СА ЧАЧАНСКИМ РАДНИЦИМА!

ИЗВРШИТЕЉИ НЕЋЕ ПРОЋИ!

НАЦИОНАЛИЗУЈМО ТАЈКУНСКО, ОДБРАНИМО РАДНИЧКО!

ФАБРИКЕ РАДНИЦИМА, ЗЕМЉА СЕЉАЦИМА!

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије,

Секретаријат Савеза комунистичке омладине Југославије,

Београд,

06.02.2019.