СКУП ПОДРШКЕ МАДУРУ И НАРОДУ ВЕНЕЦУЕЛЕ

Нова комунистичка партија Југославије и Савез комунистичке омладине Југославије су данас учестовали на скупу подршке председнику Николасу Мадуру и венецуеланском народу, који је одржан испред Амбасаде Боливарске Републике Венецуеле у Београду. На самом скупу је била пристуна организација Мрежа за одбрану човечанства, као и друге прогресивне организације и појединци који подржавају народ Венецуеле.

Испред Мреже за одбрану човечанства се обратио друг Ратко Крсмановић, који је истакао да империјалисти предвођени САД желе да сруше прогресивну владу у Венецуели како би пљачкали њихове богате природне ресурсе.

Након њега се обратио Генерални секретар НКПЈ, друг Александар Бањанац, који је истакао да оно што Венецуели раде западне земље на челу са САД и ЕУ је пример бруталног гажења међународног права. Он је истако, да је то добро познат сценарио који смо виђали и у другим земљама, па нажалост и овде код нас. Нажалост, ситуација је таква да после њихових такозваних хуманитарних интервенција и мешања у унутрашња питања суверених земаља, да стање постаје још теже, и по питању демократских права, и радних права, и економске ситуације, безбедности… Такав је био случај са Србијом, Либијом, Ираком и свим другим земљама где смо видели њихове интервенције.

Након друга Бањаца, скупу се обратила професорка др Љиљана Богојева Седлар, која је истакла да САД и ЕУ воде вишевековну колонијалну политику пљачкања и да је неопходно се солидарисати са прогресивним снагама у Венецуели.

Затим, следећи говорник је био Први секретар СКОЈ-а, друг Александар Ђенић, који је напоменуо да народ Србије јако добро зна шта су империјалистичке агресије и њене последице. Он је рекао да САД империјализам жели да сруши прогресивну власт у Венецуели како би ову земљу окупирао, а касније опљачкао нафтне резерве и друге њене ресурсе. Један од разлога због чега је Венецуела на удару је и тај што она нема лихварске аранжмане са империјалистичким финансијским институцијама попут ММФ-а и Светске Банке који широм света пљачакју радни народ.

На скупу је био присутан и амбасадор Кубе, друг Густаво Триста дел Торо, који је назначио да ће народ Кубе и социјалистичка Куба увек бити уз народ Венецуеле и њихову прогресивну владу на челу са другом Николасом Мадуром.

Самом скупу се обратила и амбасадорка Венцуеле, другарица Диа Надер Ел ен Адари, која је истакла да председник Мадуро је одувек био за дијалог. Мексико, Уругвај и Боливија су формирали групу како би се у Венецуели решили проблеми, проблеми које су створили империјалисти. Ми желимо мир, а не оно што се догодило у Југославији, Либији или Ираку. Америка је у последњих 250 година имала много интервенција широм света, не само у Латинској Америци. Наш председник рекао је да, ако САД инетрвенишу у Венецуели, Венецуела ц́е бити други Вијетнам. Наш народ је спреман да подржи револуцију и нашег легалног председника.

НКПЈ и СКОЈ се солидаришу са прогресивном владом у Венцуели, председником Мадруром и Комунистичком партијом Венецуеле у борби против западног империјализма. Ми ћемо наставити да дајемо нашу безрезервну подршку у праведној борби народа Венецуле у њиховој броби за слободу и право на сувереност!Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а,

Београд,

02. 02. 2019.