САОПШТЕЊЕ ОПШТИНСКОГ КОМИТЕТА НКПЈ – ВРЊАЧКА БАЊА

У Врњачкој Бањи је у току измештање бисти народних хероја, Миодрага Чајетинца Чајке и Жике Ваљаревића са променаде, где су пркосно стајали преко пола века, на месту где се у Вњачкој Бањи током Другог светског рата налазио штаб и бункер нацистичког заповедника Александра Лера.


Од велике је историјске важности и значаја напоменути чињеницу да је у Врњачкој Бањи, у хотелу „Партизанка“, креиран и вођен напад на Дрвар, у такозваној акцији “Коњићев скок“. Тада је по Леровом наређењу, вођи десанта на Дрвар, прокопан постојећи лагум и створен бункер, склониште Главог штаба за југоисток немачких окупаторских трупа. Нацистички генерал Лер одговоран је и за мучко бомбардовање Београда 6. Априла 1941 године. То је била права „вучја јама“, са више повезаних тунела, дузине 234м са 7 просторија, повезаних и са самим хотелом „Партизанком“, данас преименованим у „Променаду“ од стране власти после 05. октобра.

На ред су потом дошли и народни хероји, тј. њихове бисте, чије је измештање тренутно у току, и против чега је наша Партија од самог почетка одлучно дигла глас. Пре коначне одлуке о измештању бисти народних хероја одржана је јавна расправа. На којој није било присуства представника Врњачког СПС и Субнора Врњачка Бања, једини заинтересовани а да није из владајуће партије је у име НКПЈ узео учешће члан ЦК и Секретаријата друг Теодор Станковић, и том приликом упозорио да свако измештање ван променаде, удаљавање од самог бункера, представља симболично ослобађање Леровог бункера, јер ће победници, ослободиоци, бити уклоњени.

До свега овога је дошло због конкурса Владе, на ком су челници Врњачке Бање конкурисали и добили средства за изградњу великог водопада. Пројектом су предвидели да водопад пролази тик уз бункер, како би се нашао разлог и оправдање за измештање бисти хероја. Слично се десило са спомеником ДимитријаТуцовића у Београду, који је измештен због изградње фонтане, као један вид симболичног „прања“ историје у режији буржоаских власти. ДругТеодор Станковић је изнео низ примедби на јавној расправи, да је немогуће „опрати“ историју, да се данас историја силује и прекраја, да бисте хероја треба да остану где јесу, или ако баш нема могућности због наведеног пројекта, онда да се помере у лево, где већ постоје две плоче палим борцима у Другом светском рату и у задњим страдањима 90-тих.

Општина је имала и ту могућност, предлог, тако да је после расправе друг Теодор добио обећање од стране председника општине Бобана Ђуровића, да ће остати у близини бункера на променади, како не би дошло до таквих проблема. Од понуђене три опције за локације, једна је била измештање на Попину, подручју уз магистралу, где се налази скроман до јуче зарасто у трње, споменик Црвеној Армији, 10 км од Бање. Друга предложена локација је Батин забран, такође ван центра Врњачке Бање, скрајнута локација и за саме Врњчане, а од гостију и туриста ту не би било ни трага. Стање спомен обележја Батин забран, као и спомен обележја палим борцима у самим Врњцима, све говоре, срамно и јадно. Међутим, након последње седнице Општинског већа, на инсистирање председника Скупштине општине Ивана Радовића, који се истицао својим ревизионистичким ставовима, председник општине и веће је донело одлуку о измештању биста хероја на локацију Батин забран. Наводно, где ће се правити тематски комплекс посвећен Другом светском рату. Још да напоменемо да је у пројекат ушло уређење самог бункера и тунела, просторија, где би била стална поставка о Врњачкој Бањи од Римљана па до данас. Наставак започете иницијативе стављање тунела у туристичке сврхе 2005. године , владавине демократаске странке. Из свих наведених планова јасно се може констатовати да је ревизионистичкој власти заправо циљ улепшавање вучје - Лерове јазбине, а померање биста хероја, са улаза у бункер, њихово одношење ван центра Бање, у шуму , није планирано 2005. године. Може се констатовати да је овај чин чиста обнова фашитичког наслеђа, у пуном обиму јер се иде корак даље од обнове тунела, измештају наше врњачке хероје.

Напомињемо да је на самој расправи, од стране председника Скупштине општине изнето низ клевета, увреда, на карактер Другог светског рата, НОБ-а, Тита, да су четници једини прави ослободиоци, да су партизани побили више него Немци и све приписивано и подметао другу Теодору као наследнику тих идеја, док иста власт у коалицији са СПС-ом држи власт у Бањи. Чији је представник Родољуб Џамић 40 година и више био одан партизанским идеалима, од чланства у КП 70-тих, па до СПС-а, а није нашао времена бити присутан на расправи . Од стране Радовића изнет је и скандалозан коментар да су Немачки војници били господа у Врњачкој Бањи, да нису ни један злочин починили, да је филхармонија свирала скоро сваки дан у павиљону у парку Врњачке Бање, да су они донели културни и други препород Бањи. Чак је изнет податак да су и поменути хероји били четници, и да је све око њих била лаж, да нису погинули како се прича и како историја и сведоци говоре. На такве тврдње и увреде, друг Станковић је одговорио да су пећи у Аушвицу и осталим стратиштима радиле пуном паром, док су наводну културу фашистички окупатори ширили Врњачком Бањом. Станковић је изнео и предлог да ако се месне власти стиде самих Врњчана, Чајетинца и Ваљаревића, да се онда подигне споменик испред бункера Лера, Црврноармејцу. Пошто је Црвена армија ослободила наше место, а у Бањи таквог обележја нема, док вучијих јазбина главнокомандујућих фашиста има. Између осталог друг Теодор Станковић је изнео: „да пошто очигледно своје Врњчане партизане не ценимо, клевећемо, итд., можемо закључити да ће попут нпр. Москве која је позната по Црвеном тргу, Врњачка Бања бити позната по нацистичком Леровом тргу, који се улепшава новим коцкама, водопадом, музејско-историјском поставком у њему. Ужас јад и срам, Србије и Врњачке Бање. Нико није против улепшавања променаде, саме Бање, али смо против величања фашизма и брисања партизанске прошлости Бање, ма колико мала и каква била. То су Наши Врњчани – народни хероји.“ – истакао је друг Теодор Станковић.

Ми пркосно и поносно истичемо да неће проћи, да се историја не може прекрајати и фалсификовати.

Слава народним херојима!

Смрт фашизму – слобода народу!

Градски комитет НКПЈ,

Врњачка Бања,

26.06.2018.