СКАНДАЛОЗНО ИЗМЕШТАЊЕ СПОМЕНИКА ПАРТИЗАНА ЗБОГ ЛЕРОВОГ СКЛОНИШТА

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) најоштрије се противи одлуци Скупштине општине Врњачка Бања да из центра града уклони бисте народнх хероја Миодрага Чајетинца Чајке и Жике Ваљаревића и да их измести на периферију.


Бисте су измештене због реконструкције Променаде, која се налази у центру Врњачке Бање, како би се уредио прилаз Црквеном брду у коме се налази подземно склониште Главног штаба за југоисток немачких окупаторских трупа у Другом светском рату које је градио његов комадант генерал Александер Лер. Општинске власти наиме намеравају да адаптирају склониште и од њега направе изложбени простор који би постао “атракција за туристе”.

НКПЈ сматра да је адаптација склоништа, чију изградњу је наредио нацистички генерал Лер одоговоран за мучко бомбардовање Београда 6.априла 1941. године, и његово претварање у изложбени простор дегутантна одлука која представља увреду за све жртве Народно-ослободилачког рата и наци-фашистичке окупације као и за све истинске родољубе и антифашисте Србије. Изместити бисте партизана ослободилаца како би се ослободио простор за прављење “туристичке атракције” у простору склоништа нацистичког крволока и ратног злочинца Александера Лера је бестијалан, примитиван и грозоморан чин који наноси непроцењиву штету угледу Врњачке Бање. Члан Секретаријата Централног комитета Нове комунистичке партије Југославије друг Теодор Станковић крајем маја учествовао је на јавној расправи о уређењу Променаде и том приликом категорички изразио противљење да се бисте народних хероја изместе из центра. И порет тога, то је учињено а за њих је резервисано неугледно и забачено место на ободима Врњачке Бање.

НКПЈ захтева да радови на адаптацији нацистичког подземног склоништа из Другог светског рата одмах буду прекинути јер бацају љагу на антифашистичке тековине и народно-ослободилачку борбу, да се одустане од изградње изложбеног простора на том месту а да се бисте народних хероја Миодрага Чајетинца Чајке и Жике Ваљаревића врате тамо где припадају, у центар Врњачке Бање.

Детаљнији извештај који припрема Градски одбор НКПЈ-СКОЈ из Врњачке Бање објављујемо ускоро, а до тада можете погледати видео с лица места, док трају радови, који су снимили наши активисти на следећем линку: погледајте видео

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије,

Београд,

25. јун 2018.