СОЛИДАРНОСТ СА МАЛИНАРИМА

Нова комунистичка партија Југославије подржава праведну борбу малинара у Пријепољу који су блокирали магистрални пут према Црној Гори у знак протеста за срамотну ниску цену откупа малине. Малинари су преноћили на магистралном путу за Црну Гору, јер су преговори са Министарством пољопривреде пропали.


Наша партија оштро осуђаје бруталност полиције која је покушала да спречи малинаре у њиховој намери и том приликом повредила троје учесника протеста. Тим потезом држава је показала да је на страни хладњачара, а не народа.

Ове године откупна цена малине је срамотних 50 динара за килограм прве класе. Малинари траже да откупна цена малине буде 1.5 евро - новац за који хладњачари извозе најлошији квлаитет малине. Држава је омогућила хладњачарима да имају лихварски однос према малинарима, који су створили монопол и намерно диктирају ниску цену откупа. Такав однос државе произвођаће малине тера у пропаст.

НКПЈ поздравља јединство српског и бошњачког народа које је ујединио класни интерес и које су они показали током овог протеста. Произвођачи оба ова народа имају заједничког непријатеља, а то су крупни капиталисти из лихварских хладњача који пљачкају подједнако и Србе и Бошњаке.

Продаја малине је основни извор прихода у Западној Србији и уништавање ситног и средњег произвођаћа у том делу земље ће довести до другог таласа и исељавања и уништавања Западне Србије након деиндустријализације која је представљала први талас.

Држава мора да предузме одлучујућу улогу у откупу малине и да она регулише цене и извоз. На тај начин ће се онемогућити лихварима из приватних хладњача да из године у годину пљачкају радни народ.

Стоп лихварима из приватних хладњачарима!

Солидарност са произвођачима малине!

Секретарит НКПЈ,

03. 06. 2018.