НКПЈ И СКОЈ ЗАХТЕВАЈУ ОСТАВКУ ЗЕФЕРИНА ГРАСИЈА

Нова комунистичка партија Југославије и Савез комунистичке омладине Југославије захтевају моненталну оставку комплетног уредништва “Политикиног забавника” и генералног директора АД Политика и главног и одговорног уредника “Политикиног забавника” господина Зеферина Грасија. Разлог нашег захтева је покушај срамног историјског фалсификата који се појавио у последњем броју, од 18. јануара 2019, под насловом “Ко су били љотићевци”. У том тексту, афирмативно се пише и велича фашиста и издајник српског народа Димтрије Љотић.


Између осталог се наводи да се Димтирије Љотић “бринуо о реду у Србији” и да су његови следбеници имали “високи морал”. “Ред” и“високи морал” следбеници Димитрија Љотића су показали када су заједно са нацистичким окупатором учестовали у стрељању гимназијалаца у Крагујевцу, као и учестовању у многим другим стратиштима и логорима у којима су окрвавили руке.

Димитрије Љотић је био фашиста, антисемита и издајник српског народа. Он је био оснивач и лидер злогласне организације Југословенски народни покрет - “ЗБОР”. Ова организација је била највернији слуга окупаторских снага током Другог свестског рата. Они су учестовали у бројним злочнима које су спроводилии у служби нацистичког окупатора према недужним цивилима, комунистима, Јеврејима, Ромима и свим другим антифашистима и родољубима.

Нажалост, овај текст није изловани инцидент. Он је у склопу синхронизоване антикомунистичке пропаганде и покушаја рехабилитације колабораната и фашиста. која се спроводи у нашој земљи од привременог пада социјализма. У том духу, донет је политички Закон о правној рехабилитацији издајника и фашиста који крши одлуке Нирнбершког процеса. Захваљући том срамном Закону рехабилитовано је преко 3.000 најгорих крвника и ратних злочинаца, међу којима су и припадници озлолашеног ЗБОР-а.

Овакав срамни афирмативни текст у Политикином забавнику представља увреду и ругање грађанима Србије и свим жртвама фашизма. Фажизам је највеће зло које се појавило у двадесетом веку. Фашизам је однео на милионе недужних жртава. Наша земља је поднела огромну жртву у сламању фашизма. Данас, када се фашизам повампирује и поново диже своју главу, сва антифашистичка јавност мора се удружити против овог зла. НКПЈ и СКОЈ, сматрају да читава прогресивна јавност мора да дигне глас против афирмисања и рехабилитовања фашизма, јер са фашизмом не сме бити компромиса.

Стоп срамним покушајима рехабилитовања фашизма! Моментална уставка за комплетно уредништво Политикиног забавника! Моментална оставка за главног и одговорног уредника и директора АД Политика господина Зеферина Грасија!

СМРТ ФАШИЗМУ – СЛОБОДА НАРОДУ!

Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а,

20. 01. 2019.