ЗАУСТАВИТИ ШИКАНИРАЊЕ РАДНИКА КАЈЗЕНА

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) најоштрије осуђује турског буржоаског послодавца у смедеревском Кајзену због срамног отпуштања седморо запослених због организовања штрајка и забране синдикалног организовања у тој фабрици.


Због неисплаћених накнада за прековремени рад, што је законски прописана обавеза, радници Кајзена су 11.маја обуставили рад. Турски послодавац је након штрајка исплатио накнаде за прековремени рад али је отпустио седморо запослених који су учествовали у протесту. Од њих је затражено да потпишу споразумни раскид уговора о раду јер су наводно објављивањем фотографија и снимака штрајка прекршили одредбе уговора “објављујући поверљиве информације” и “пословне тајне”. У случају да не потпишу раскид уговора радницима је запрећено да ће их турски буржоаски послодавац гонити због наводног кривичног дела због кога могу да заврше у затвору. Четворо радника је под притиском потписало понуђени споразум док је троје одбило али суи свеједно добили отказ. Такође, радници тврде да им је менаџмент забранио оснивање синдиката у фабрици и одлучио да изабере три представнка радника који ће комуницирати са њим.

НКПЈ истиче да фотографисање и снимање штрајка на радном месту није никакво “одавање пословних тајни” већ промовисање и пропагирање легитимне и легалне радничке борбе обуставом рада. Самим тим откази уручени радницима Кајзена су незаконити и одговорне у менаџменту који су их иницирали треба процесуирати и протерати из земље а седморо отпуштених радника одмах вратити на посао. Најоштрије казнити и протерати из земље треба и оне чланове менаџмента Кајзена који су радницима ускратили уставно и законско право на синдикално организовање.

Запослени у Кајзену се, поред изнетих проблема, жале и на тешке услове рада, недостатак запослених и ниске зараде. НКПЈ истиче да је случај шиканирања запослених у фабрици Кајзен још један у низу доказа о антирадничком карактеру актуелног Закона о раду донетог по диктату крупног капитала и грамзивој природи и штетности како страних тако и домаћих приватних послодаваца.

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије

Београд,

21.мај 2018.