НКПЈ И СКОЈ ПОНОСНО ОБЕЛЕЖИЛИ 1. МАЈ

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) традиционално су у Београду обележили 1. мај – Празник рада и међународне пролетерске солидарности.

Активисти НКПЈ и СКОЈ-а окупили су се наТргу Димитрија Туцовића где су уз говор генералног секретара Партије Александра Бањанца одржане првомајске демонстрације. Протестом скупу присуствовао је и представник сестринске Социјалистичке радничке партије Хрватске (који је претходно био гост на управо завршеном Четвртом конгресу СКОЈ-а).

Генерални секретар НКПЈ Александар Бањанац изјавио је да се Партија и СКОЈ, као и сваког 1. маја, окупљају како би празник обележили борбено, јер су свесни да у Србији нема шта да се слави годинама уназад. - Радничка класа има пуно разлога да буде незадовољна. Плате су нам најниже у Европи, животни стандард такође најнижи и у Србији народ нема шта да слави - рекао је Бањанац. Он је додао да је Међународни празник рада добар повод да радничка класа поручи да је незадовољна и да покуша да се организује и избори против наметнутих антинародних мера, не само у Србији већ и у осталим републикама наше социјалистичке домовине Југославије коју је разбио западни империјализам. - Положај радничке класе је из године у годину све гори. Настављају се ретроградни процеси приватизације, односно поновне пљачке радничке класе . Последњи у низу су стечај фабрике Гоша, ИМТ-е је продат из стечаја а профитабилни Аеродром “Никола Тесла” је дат француском концесионару за будзашто - истакао је Бањанац.

Након окончања првомајских демонстрација на Славији, активисти НКПЈ и СКОЈ су се запутили ка Тргу Маркса и Енгелса где су присуствовали првомајском скупу и касније протестној шетњи Савеза самосталних синдиката Србије и Уједињених гранских синдиката “Независност”. Иако се идеолошки у потпуности разликују од такозваних жутих репрезентативних синдиката у Србији а учешће Зорана Ђорђевића, министра за рад на првомајском скупу карактеришу као буржоаско лицемерје, Партија и СКОЈ као авангарда радничке класе имају моралну обавезу да учествују у њеним масовним окупљањима и агитују за рушење капиталистичког варварства и обнову социјализма, што су учинили и овог пута. На протесту су чланови Партије и скојевци извикивали пароле “Нећу власт буржуја, него радног народа”, “Бандо буржујска” и певали “Интернационалу”, “Буди се исток и запад”, “Бандиера Росса” и “Ориће се песма скојевска”. Присутни комунисти су носили заставе НКПЈ, СКОЈ-а, СФРЈ и транспарент на којем је писало "Марксизам - лењинизам, рушимо капитализам".
Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а,

01. мај 2018.