ПРВОМАЈСКИ ПРОГЛАС НКПЈ И СКОЈ-а

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ), свим радним људима у Србији срдачно честитају 1. мај - Дан међународне солидарности радничке класе !


И овај 1. мај радни народ наше земље дочекује под теретом антирадничких и антинародних мера буржоаске проимперијалистичке власти Александра Вучића која је сервис страном и домаћем капиталу у злочиначком процесу стварања профита експлоатацијом туђег рада. И овај 1. мај радничка класа дочекује у условима окупације јужне српске покрајине Косова и Метохије од стране западног империјализма и марионетске клике у Приштини. Вучићев режим спроводи антипатриотски и антираднички процес прикључења Србије тамници народа империјалистичкој творевини Европској унији чији је једини циљ да богати буду још богатији а сиромашни још сиромашнији.

Вучићев буржаски проимперијалистички режим је између два 1.маја приватизовао Галенику и ИМТ, спрема се за приватизацију фабрике “Заставе оружје” и великог дела наменске индустрије, уговорио по Србију штетну концесију профитабилног предузећа Аеродром “Никола Тесла” у Београду, отерао у стечај фабрику Гоша у Смедеревској Паланци и тако даље. Епилог ретроградне политике Вучићевог буржоаског режима су поразне чињенице да Србија има највећу стопу незапослености и сиромаштва као и најниже плате у Европи.

Иако је актуелни буржоаски режим зло за интересе пролетаријата Србије његова алтернатива никако не може бити ДОС-овска буржоаска проимперијалистичка опозиција чији антинародни и антираднички зулум, током периода власти, добро памте радни људи наше земље.

Радници, сељаци, незапослени, студенти, омладина, самозапослени, пензионери и поштена интелигенција у Србији да би се ефикасно супротставили експлоатацији и тлаћењу од стране домаће и стране буржоазије морају да формирају уједињени фронт како у уличним протестима тако и у политичкој изборној борби. Ни Вућићева буржоаска власт ни буржоаска опозиција нити желе нити могу да бране интересе радног народа. Интерес радног народа може једино одбранити он сам својом независном политичком опцијом уједињеног фронта свих потлачених.

Уједињени фронт радног народа треба јасно да истакне своје захтеве:

1. За укидање антирадничког и антинародног Закона о раду који је у служби интереса експлоататорског крупног капитала!

2. За укидање дискриминаторског изборног закона који онемогућава улешче аутентичним представницима радног народа!

3. За моментално заустављање ретроградног процеса приватизације!

4. За моментално укидање одлуке о стечајевима у предузећима у реструктурирању!

5. Моментално повећање плата и пензија до најмање оног нивоа који је довољан за пристојан и достојанствен живот радног човека!

6. За укидање закона о забрани запошљавања у јавној управи!

7. За укидање субвенционисања буржоаских послодаваца и усмеравање тог новца у реиндустријализацију, здравство, школство и социјалну заштиту!

8. Заштити домаћу производњу и основати националну развојну банку за помоћ српској привреди!

9. Одмах деприватизовати сва предузећа у којима послодавци не исплаћују плате и тлаче и шиканирају запослене!

10. Увођење бесплатног студирања и здравства!

Да би се изборили за ове и друге праведне захтеве радни људи морају у својој борби да наступају организовано, дисциплиновано, јединствено и солидарно и да не дозволе да ниједан радник буде отпуштен, да му буде смањена плата, да ради неплаћено прековремено, да се приватизују јавна и предузећа у реструтурирању, да се предузећа гурају у стечај и ликвидацију. Само уједињеним фронтом свих потлачених слојева, радни народ у Србији ће се изборити за бољи живот!

Живео 1. мај Дан међународне солдиарности радничке класе!

Живео уједињени фронт радног народа Србије!

Живела борба радничке класе против експлоатације и тлаћења!

Ни Вућић ни ДОС већ власт радног народа!

Пролетери свих земаља, уједините се!