КОМУНИСТИ ЕВРОПЕ НА САМИТУ У БРИСЕЛУ

У Бриселу је у организацији Комунистичке партије Грчке (ККЕ) одржан самит радничких и комунистичких партија Европе на којем се окупило 33 представника из 27 европских земаља.

Тема састанка била је класно орјентисана политичка борба и сарадња са синдикатима и широрким слојевима друштва у циљу рушења репресивног капиталистичког система и изградње нове, социјалистичке перпективе за све народе старог континента.

Самиту је присуствовала и делегација Нове комунистичке партије Југославије коју је предводио секретар за међународне односе ЦК НКПЈ, друг Маријан Кубик.

Самит је отворио генерални секретар ККЕ, друг Димитрис Коцумбас. Он је у свом излагању исткао да циљ радничких и комунистичких партија мора бити стварање организација које ће имати снажне основе и упоришта у радничком покрету и широким слојевима друштва, додајући, да се мора превазићи погубна пракса бирократизације и одвајања од радничке базе која је била доминантна у пракси у многим радничким и комунистичким партија у последњим деценијама.

Током самита делегација НКПЈ се сусрела са многим представницима европских радничких и комунистичких партија, разменила мишљење и предлоге о новим облицима сарадње. Посебно су били значајни сусрети са Партијама Балкана и ширег региона.

НКПЈ истакла да је у наредном периоду важно окренути се стварању широког фронта са синдикатима, организацијама и појединацима који су окренути против репресивног капиталистичког система.

На крају самита усвојена је Резолуција солидарности са народом Сирије који се налази у условима вишегодишњег крвавог рата и сталних империјалистичких притисака.

Другог дана, НКПЈ је присуствовала редовном годишњем заседању Иницијативе радничких и комунистичких партија Европе на којем је усвојен план рада у наредном једногодишњем периоду.
Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије,

Београд,

16. април 2018. године