УСПЕХ ЦРВЕНОГ ПРОТЕСТНОГ ГЛАСА

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) оцењују да је кампања црвеног протестног гласа успешно спроведена а око 14.000 протестних комунистичких гласова на изборима за Скупштину града Београда и проценат од 1,6 одсто таквих гласачких листића то најбоље потврђује.Подсећања ради, у знак протеста што је Градска изборна комисија донела дрску, неправедно и дискриминаторску одлуку да елиминише листу „Комунисти за Београд - НКПЈ-СКОЈ“ из учешћа на изборима за Скупштину града Београда Партија и СКОЈ су позвали радни народ да ипак изађе на изборе‚и да под редним бројем 25. упише име листе „Комунисти за Београд - НКПЈ-СКОЈ“ и заокружи га, и на тај начин изрази протест против дискриминације према јединој изборној листи која се залаже за социјализам а против експлоатације и империјализма. НКПЈ и СКОЈ у потпуности одбацују одлуку Градске изборне комисије и истичу да се иза њеног доношења крије страх од успеха комунистичке листе на локалним изборима у Београду. Колико је тај страх велики најбоље потврђује податак да иако је листа „Комунисти за Београд – НКПЈ-СКОЈ“ предата на време, у законском року, Градска изборна комисија, иако је била дужна то да учини, није одредила додатни рок од 48 сати у којем би могле биле надокнађене наводне неправилности и недостаци. Уместо тога ГИК је донео одлуку да се листа „Комунисти за Београд – НКПЈ-СКОЈ“ елиминише из изборне трке. ГИК-а је саопштила да је подносилац листе „Комунисти за Београд – НКПЈ-СКОЈ“ био Нови комунистички покрет Југославије што је нетачно и представља обмањивање јавности. Предлагач листе је био Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ). Такође, бесмислено је и нетачно образложење ГИК-а да није могла да пронађе доказ о формалном постојању предлагача јер су НКПЈ и СКОЈ регистровани правни субјекти што је лако утврдити провером код надлежних органа.

На овим, а тако је било и на претходним, изборима Партија и СКОЈ су се суочили са бројним другим проблемима и видовима дискриминације.Наше две организације успеле су да добију нотаре (и то свега њих двоје на четири сата) тек пет дана пре предаје листа и три дана пре државног празника који је био нерадан. Нотари су тражили да грађани који потписом подржавају листу “Комунисти за Београд – НКПЈ-СКОЈ“ сами испуњавају формуларе и фотокопирају личне карте. НКПЈ и СКОЈ су дискриминисани и због недостатка финансијских средстава јер је за плаћање потписа потребно најмање 60 хиљада динара а наши симпатизери запослени у државним и приватним фирмама страхују да потписом подрже комунисте плашећи се губитка посла. О свим дискриминаторским потезима и саботажама према листи “Комунисти за Београд – НКПЈ-СКОЈ“ , представници Партије и СКОЈ-а су обавестили чланове ГИК-а током предаје изборне листе.

НКПЈ и СКОЈ истичу да би протестних црвених гласова било знатно више да ГИК до последњег дана није практично покушавала да сакрије пријављивање комунистичке листе, да се према нашим организацијама не спроводи константна блокада у буржоаским медијима, да смо имали финансијска средства којима би смо омогућили да за црвени протестни глас сазна знатно већи број бирача. Примера ради, поједине буржоаске листе, које су имале огромне буџете за кампању у односу на НКПЈ и СКОЈ су освојиле незнатно више гласова. Тако су Двери и Доста је било у коалицији освојили 32.000 гласова, Не давимо Београд 29.000 гласова, Демократска странка 17.900. Чак 15 листа освојило је знатно мању подршку од црвеног протестног гласа. Рецимо, Демократска странка Србије је добила 9.500 гласова, Покрет обнове краљевине Србије 4.250, листа председника општине Стари град Марка Бастаћа 4.180 гласова а Либерално демократске партије 1.970 гласова. Црвени протестни глас, на који су позвали Партија и СКОЈ је заузео 10 место у укупном пласману. Треба нагласити чињеницу да су све остале листе имале право да се промовишу у медијима после верификације листа. Да су НКПЈ и СКОЈ имали ту могућност сигурно је да би број протестних гласова далеко превазишао цифру од 14.000 и проценат од 1,6 одсто те да би се.да им је то било дозвољено да учествују на изборима, представници листе “Комунисти за Београд” нашли у одборничким клупама.

На овим изборима убедљиву победу је остварила Српска напредна странка. Међутим тај резултат је остварен не због успешне политике коју спроводи буржоаски про-империјалистички режим Александра Вучића већ због тога што један број гласача и даље верује напредњачкој пропаганди да је за лош економски положај у земљи искључиво крива претходна такође про-империјалистичка власт странака изниклих из ДОС-а који је под командном палицом западног империјализма спровео Петооктобарски контрареволуцинарни пуч 2000. године. Такође, ти грађани искрено верују а греше да ће напредњачка про-империјалистичка власт коју здушно подржава Вашингтон, Брисел и Лондон решити проблеме које је створио претходни буржоаски режим, поправити животни стандард, смањити незапосленост и да неће признати независност јужне српске покрајине Косова и Метохије, која је под окупацијом НАТО. Стварност је наравно сасвим другаћија јер су напредњаци само наставили тамо где су стали њихови претходници из ДОС-а спроводећи до краја реакционарни процес приватизације и ликвидације српске индустрије. Како су странке ДОС-а слепо служиле интересе западног империјализма тако то сада раде и Вучићеви напредњаци. Када је реч о Косову и Метохију про-империјалистички буржоаски режим у Београду је прихватајући “преговоре” са марионетским албанским про-империјалистичким режимом у Приштини фактички већ признао независност Косова и Метохије. Гласачи СНС ће се и у будућности сусретати са лажним обећањима и све већи број њих ће схватати да политика коју пропагира владајућа буржоаска странка председнка Србије Александра Вучића гура у пропаст како град Београд тако и целу Србију.

Када је реч о буржоаској про-империјалистичкој грађанској опозиији највећи број мандата у Скуоштини града Београда ће имати листа око бившег градоначелника, у то време члана Демократске странке а сада независног кандидата, Драгана Ђиласа. Листа окупљена око Ђиласа је подједнако реакционарна као и СНС-ова. Ђилас је сам тајкун и експлоататор радничке класе, човек који је увео пљачкашки Бус плус систем у градском саобраћају. Покушај да своју листу представи као “левичарску” је најобичнија превара на коју радни народ не сме да наседне, Његово “левичарство” би нестало одмах по преизимању власти. Наивно је и помислити да би човек који је као један од челника Демократске странке спроводио пљачкашку приватизацију којом је све оно што је радни народ стварао децењама крвљу и знојем предато у руке експлоататорског страног и домаћег капитала могао да се залаже за интересе пролетаријата. Лаж је да је Ђилас против приватизације. То најбоље потврђује његова изјава да “Галанику није требало приватизовати сада” већ сачекати да почне боље да ради па онда то учинити.

Листа председника општине Нови Београд Александра Шапића, такође бившег демокате је такође буржаска и супротстављена аутентичним интересима радног народа и Београђана. Скривајући се иза позиције некада успешног спортисте Александар Шапић наивно покушава да сакрије своје право лице бахатог буржаоаског политичара , каријеристе и верног савезника експлоататорског крупног каптала.

Социјалистичка партија Србије такође представља лажну “левицу” и њено декларативно залагање за радничка права и антифашизам пред сваке изборе пада у воду када се зна да верно као мањински партнер учествује у власти СНС-а на републичком а по свему судећи опет и на градском нивоу и спроводи антинародну и антирадничку политику и про-империјалисичку линију како у спољној тако и домаћој политици. Због своје подршке антинародном мерама попут смањења пензија и плата, доношења антирадничког Закона о раду СПС је освојила дупло мање гласова на овим градским изборима. Један од разлога што је СПС освојила тако мало гласова и једва прешла цензус заслугу има и камапња црвеног протестног гласа коју су на изборима спровели НКПЈ и СКОЈ. Другим речима све већи број гласача отказује своје поверење СПС због њене антирадничке и антинародне политике коју спроводи у сарадњи са СНС.

НКПЈ и СКОЈ са одушевљењем славе то што буржаоска про-империјалистичка Демократска странка није успела да пређе цензус. Партија и СКОЈ сматрају да је тој реакционарној странци која је задала доста зла радничкој класи и пре Другог светског рата као и последњих 28 година, овим поразом задат финанлни ударац од кога се никад неће опоравити. Исто важи и за остале реакционарне политичке организације које су доживеле исту судбину а то су коалиција десничарских клерикалаца из Двери и либератијанаца из редова Доста је било, про-империјалистичка Либерално демократска партија и национал-грађанска буржоаска Демократска странка Србије. Партија и СКОЈ са одушевљењем поздрављају и то што је монархистички ПОКС на изборима добио смешно мали број гласова чиме су Београђани полазали шта мисле о тој ретроградној и превазиђеној паразитској институцији. Такође је изузетно добро и похвално што су Београђани одбацили политику четништва и великосрпског национализма десничарске Српске радикалне странке Војислава Шешеља.

НКПЈ и СКОЈ са посебним задовољством славе неуспех либерално-капиталистичке групације Иницијативе Не давимо Београд која је у покушају да дође до гласова радничке класе лажно покушавала да се представи као “левичарска” иако је реч о грађанској политичкој организацији коју предводе средњокласни елементи верни капиталистичком друштвеном уређењу. Пролетаријат није насео на ту наивну причу и није дао своју подршку лажној левичарској формацији у служби крупног капитала.

НКПЈ и СКОЈ честитају свим својим члановима на прегалничким активностима у току изборне кампање и поздрављају и од срца захваљују свим другарицама и друговима који су дали свој потпис и подршку листи “Комунисти за Београд – НКПЈ-СКОЈ“ као и свима који су у недељу 4.марта заокружили црвени протестни глас. Партија и СКОЈ поручују радном народу Београда и Србије да не клоне духом и да са још јачим жаром и пркосом настави борбу за обнову социјализма и Југославије.

„Комунисти за Београд“!

Живела борба радничке класе против експлоатације и империјализма“!

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије,

Секретаријат Савеза комунистичке омладине Југославије,

Београд,

06. март 2018. године