СКУП ЗЛОТВОРА РАДНОГ НАРОДА

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) најоштрије осуђује одржавање Копаоник бизнис форума на коме актуелна буржоаска про-империјалистичка власт заједно са тајкунима, банкарима и неолибералним економистима, у лагодној атмосфери уживања у зимским спортовима и другим видовима разоноде као и сваке претходне године, осмишљава нове антинародне и антирадничке мере.Такозвани „Српски Давос“ традиционално окупља представнике капиталистичке „елите“ на коме се доносе смернице и закључцо на који начин поспешити експлоатацију радничке класе у циљу остваривања већих профитних стопа и које мере донети како би се ефекти светске економске кризе пребацили на плећа народа а уносне зараде стечене израбљивањем пролетаријата биле загарантоване. Поучене негативним искуством светских капиталистичких моћника који су се ма где да се окупе били суочени са правдољубивим демонстрацијама радног народа те су донели одлуку да се окупљају у изолованом Давосу. По истом принципу, српски капиталисти свој скуп организују на Копаонику.

Да се ни овај скуп на тој планини неће разликовати од претходних по пропагирању антинародних и антирадничких мера најбоље потврђује излагање Душана Вујовића, министра финансија Србије који је бездушно и дрско изјавио да „неће дати сагласност да плате и пензије расту брже од раста привреде“. Реч је о лицемерној изјави која за циљ има да оправда антинародну политику режима Александра Вучића заснованој на продаји српске привреде страним и домаћим капиталистима, задуживању код лихварских међународних финансијских организација, сервилности према страном експлоататорском капиталу и домаћим тајкунима и неспособности буржоаских власти да воде привреду земље. Раст плата и пензија треба да буде усаглашен са растом животних трошкова и потрошачле корпе. Међутим, буржоаска влада под изговором да „не може да се меша у тржишну политику“ дозвољава домаћем и страном приватном капиталу да повећава цену својих производа и услуга а запосленима чија се примања издвајају из буџета одобрава срамно ниске плате која код већине запослених не прелазе изнад 30.000 динара. Једини разлог због чега се Вујовић залаже да плате и пензије не буду подигнуте, а још увек нису враћене на ниво пре смањења, је тежња да се обезбеде средства за враћање дугова међународним финансијским лихварских организацијама и да се буџет пуни отимањем од зарада радних људи у јавном сектору и пензионера а не наплаћивањем већих пореза страним инвеститорима и домаћим капиталистима. Напоритв, циљ Вучићевог буржоаског режима и њеног гласноговорника у Влади, Душана Вујовића је јасан, омогућити страним и домаћим приватним послодавцима остваривање што већег профита стеченог експлоатацијом туђег рада. Због тога Србија има најниже порезе за стране инвеститоре у региону, дозвољава енормне камате страним банкама, даје субвенције капиталистичким послодавцима а једино на чему штеди су плате и пензије поштених радних људи. Привредног раста нема без реиндустријализације земље а актуелна буржаоска Влада као и оне претходне у последњих 18 година не само да нису урадиле ништа на том плану већ су у потпуности уништиле домаћу индустрију. Констатација учесника овогодишњег Копаоник бизнос форума да „привреду у будуће треба да гура приватни сектор“ најављује нове повластице страним и домаћим експлоататорима и припрему за приватизацију највећих јавних предузећа Телекома, Електропривреде Србије, делова Железнице Србије као и продају оних предузећа која су и даље у државном власништву попут РТБ Бор, ПКБ-а, Азотаре, Петрохемије, МСК Кикинде и других.

Радни народ Србије како би сачувао своја радна места, како би сачувао егзистенцију својих породица, како би обезбедио посао и бољу будућност за своју децу мора да се одлучно супротстави свим антинародним и антирадничким мерама које се осмишљавају на Копаоник бизнис форуму а спроводи их буржоаска Влада Србије. Једини начин да радни народ Србије избори бољу будућност је стварање уједињеног фронта свих обесправљених, како када је реч о протестима тако и у наступу на изборима. Једна од неизбежних фаза у тој борби ће захтевати и стварање масовног протестног покрета који ће се ретроградним одлукама донетим на Копаоник бизнис форуму супротставити на улицама свим легалним средствима.

Доле са “Српским Давосом”!

За Уједињени фронт радног народа! Живела борба радничке класе против експлоатације и империјализма!

Селретаријат Нове комунистичке партије Југославије

Београд,

06. март 2018. године