РАМЕ УЗ РАМЕ СА НАРОДОМ ВЕНЕЦУЕЛЕ: ПРОТИВ ИМПЕРИЈАЛИЗМА, ЗА СВЕТ СОЦИЈАЛИЗМА!

Актуелна влада САД наставља своју агресивну политику са циљем да уништи Боливарску револуцију у Венецуели како би се дочепала њених природних богатстава и задала ударац свим прогресивним променама настојањима у земљама Латинске Америке.Хрлећи ка том циљу актуелна власт САД-а не бира средства и начине. На површину избијају нови и нови драматични сценарији застрашујућих намера. Многе методе већ су виђени и примењивани у циљу рушења свега прогресивног на планети. Сетимо се случаја рушења легално изабраног председника Чилеа Салвадора Аљендеа и застрашујуће дикататуре које је успостављена под патронатом САД-а, Кубе која деценијама трпи притиске, уцене, специјални рат и економску блокаду, сетимо се Либије, на крају сетимо се СФР Југославије.

Од смрти Уга Чавеза, неприкосновеног лидера Боливарске социјалистичке револуције у Венецуели, интензивирани су покушаји рушења легално изабраних органа власти. У више наврата подстакнути су немири који су довели и до губитка људских жртава. Појачан је економски рат, вештачки су изазиване несташице многих производа за масовну употребу са само једним циљем - изазивањем немира и грађанског рата у којем би се САД директно умешале под излизаним изговором о "заштити људских права".

На међународном плану САД су користећи прљаве услуге десничарских режима појединих латино-америчких дражава покушали да изолују Венецуелу и подстакну рат против ње. Ови планови посебно су интзензивирани од стране САД последњих месеци и представљају реалну опасност по Венецуелу и мир на јужно-америчком континенту.

НКПЈ позива јавност, све прогресивне појединце и организације, покрете и политичке партије да се активно укључе у подршци Боливарској републици Венецуели, да осуде страно мешање и покушаје интервенционизма, ратно хушкање и звецкањем оружјем. После крвавих искустава са којима се свет сусрео последњих неколико деценија излишно је ћутати над новим ратним опасностима и патњама људи.

Као што је поручио вечни герилац Ернесто Че Гевара: "Свака наша битка је борбени јаук против империјализма и свака наша битка је химна за унију људи у борби против заједеничког непријатеља - непријатеља планете", стојимо раме уз раме са народом Венецуеле у одбрани права на самоопредељење и изградњу свог пута развоја, одбрани националног суверенитета и територијалног интегритета. Hasta la victoria siempre!

Секретаријат НКПЈ

Београд,

21.02.2018.