ИЗЈАВА ККЕ О РАЗВОЈУ ДОГАЂАЈА У МАКЕДОНИЈИ

Преносимо саопштење наше сестринске Комунистичке партије Грчке (ККЕ) која је дала своје виђење и анализу развоја ситуације по питању спорног имена Македоније.Они који су запалили Балкан – НАТО, САД, ЕУ – Не пружају решење за даобробит народа!

ККЕ позива грчки народ, који је оправдано забринут због догађаја на подручју Македоније, да види срж проблема. Да превазиђе дезоријентацију И лажне поделе од стране владе, као И других снага које узгајају национализам И иредентизам.

Обе стране, без обзира на њихов положај, осветљују имена као кључне елементе, и тиме прикривају сцнену која се поставља. Скривају свој споразум испод НАТО кишобраном, под којим се воде преговори о пријему суседне земље у НАТО пакт.

Тај развој НАТО пакта се не своди искључиво на Грчко-Македонски однос. То је већ део планова које НАТО, САД и ЕУ промовишу у циљу ојачања својих економско-политичко-војних присуства у рагиону јужног балкана.

У циљу ојачања према конкурентним силама попут Русије и Кине, фокусирају на контролу енергетских ресурсра, путева и тржишних акција.

Због тога се НАТО брине толико о влади Грчке и Македоније. Због тога је НАТО заседање у Јулу постављен као крајњи рок за постизање договора.

Догађаји показују на нове потешкоће за народ.

Ругло неисторијски је претпоставити да прихватање ових земаља у НАТО или ЕУ осигурава мир и стабилност, и спречавају опасности на нашу земљу.

Ми не смемо заборавити да су снаге НАТО биле оне које су:

Водиле ка распаду јединствене Југославије и стварању проблема.

Реформирале мапе Балкана, цртале државе-протекторате како би промовисале своје интересе.

Користили постојећа и не постојећа мањинска питања како би подстицали национализам и иредентизам у циљу поделе народа.

Грчко-Турски односи указују на то да, чланство у НАТО не само да не гарантује мир и територијални интегритет, већ уместо тога чини фактор рађања проблема, као што поставља питања о сувереним правилима.

Друге балканске земље, где коегзистирају НАТО и ЕУ, у пракси показује разне граничне спорове, кршења суверених права и постављање непостојећих мањинских питања.

Чак и ако постоји компромис, он ће бити крхак ако једном дође до промена корелације, тражиће се нови споразуми и геополитички баланси путем рата или хладног рата.

Спор око имена скрива империјалистичке планове и праве проблеме.

Од 1992. године, када је постављено питање имена суседне земље, након распада Југославије, ККЕ је израдио принципијелну постулацију, како би промовисао пријатељство између народа, против планова империјалиста и промена граница у региону. Он је био против националистичког тренда који су све друге политичке партије изазивале и неговале.

Међу тим партијама је била Сyнасписмос (касније СИРИЗА) која, поред Нове Демократије и ПАСОК-а, је потписивала уговоре о нападању ККЕ и подстицају антикомунистичке хистерије.

Ставови ККЕ се заснивају на неоспорној чињенице да је Македонија велика географска регија која се дели између четири балканске земље на основу споразума у Букурешту, који је потписао Венизелос, 1913. године. Подела: Грчка 51%, Србија 39% (ФYРОМ) Бугарска 9,5%, Албанија 0,5%.

Да се оспори ова чињеница, користе се слогани као „Македоинија је само Грчка“ – мислећи на цео географски регион, отвара се врећа Аеолуса. Она узгаја национализам и иредентизам. Врши притисак на оне који желе ревизију међународних уговора, као што је Турска владајућа класа која доводи у питање уговор из Лозане.

То је начин на који се може уконити та бомба са тајмером.

ККЕ сматра да је најзначајније питање, заштита односа мирне кооперације, заштита граница те две државе, промена устава суседне државе и избегавање сваке иредентистичке пропаганде.

Ово је једини начин да се уклони неисторијска теорија о „македонској нацији“. Једини начин да се заштите ексклузиво географске дефиниције, је уколико се у име суседне земље коначно укључи термин „Македонија“ или неки други облик истог.

Влада СИРИЗА-АНЕЛ су у улози носиоца заставе НАТО-а.

Влада кроз тзв. „геостратешки развој“, промовише учешће грчког капитала у заплењеном региону.

То је друга страна анти-народне политике. Грчка буржоазија очекује на јак опоравак на Балкану, добијањем позиција у секторима који ће се помагати након уласка ових земаља у ЕУ и НАТО.

Управо зато желе решити питање у име главног града, без обзира на то да се тиме отвара нова опасност на грчки народ и остале у региону.

Не за отровање домовине и за козмополитизам.

ККЕ позива људе да се изолују од националистичких, фашистичких сила које искориштавају њихову легитимну забринутост, за сејање отровног национализма. Међу њима је и „Златна Зора“, политички потомак нацизма из времена када је грчки део Македоније био под бугарском окупацијом.

Нова демократија и друге странке носе огромну одговорност због њиховог става да „пецају у нејасним водама“ национализма, и тиме ослобађају те силе. Истовремено влади обезбеђују шансу да опасне планове Еуроатлантског региона, прикажу као „прогресиван“.

Нек људи ходају својим путем обећања.

Заједничка борба и солидарност су њихово оружје против планова капитала и империјалиста.

Догађаји очекују будност, интензивнију борбу радних људи и интернационалистичке солидарности, против империјалистичких интервенција.

Ова борба је нераздвојно повезана са борбом за савремена људска права. Она је повезана са борбом против свих империјалистичких савеза, као што су НАТО и ЕУ, и против самог капиталистичког експлоатационог система и снага капитала.

05.02.2018