СЛОБОДА ЗА АХЕД ТАМИМИ!

Међународна иницијатива за ослобађање Ахед Тамими покренула је низ акција за ослобађање младе шеснаестогодишње Палестинке, Ахед Тамими, које су на данашњи дан, 31. јануара, посебно координисане управо за њен 17 рођендан који ће уместо на слободи са својом породицом дочекати у затвору.Ахед Тамими је сву своју храброст и одлучност показала када се супротставила двојици тешко наоружаних израелских војника, а потом израелском војнику „ударила шамар“ због чега је ухапшена и спроведена у затвор. Својим поступком Ахед Тамими није ударила шамар само израелском окупационом војнику, већ целокупном израелском апартхејд режиму и показала да је правда на њеној страни без обзира на војну и материјалну силу израелског окупатора.

Њој прети вишегодишња затворска казна.

О њеном случају лицемерно ћуте многобројне организације тзв. бораца за људска права, права жена, хуманитарне и друге организације , као и бројни западни политичари.

НКПЈ и СКОЈ позивају све радничке, омлаиднске, мировне и друге прогресивне организације да се солидаришу с Ахед Тамими и палестинским отпором!

НКПЈ и СКОЈ захтевају моментално ослобађање Ахед Тамими и свих палестинских политичких затвореника!

ЗАЈЕДНИЧКА ИЗАЈАВА ИНИЦИЈАТИВЕ КОМУНИСТИЧКИХ И РАДНИЧКИХ ПАРТИЈЕ ЕВРОПЕ: ЗАХТЕВАМО ХИТНО ОСЛОБОЂЕЊЕ ПАЛЕСТИНСКЕ АКТИВИСТКИЊЕ АХЕД ТАМИМИ

Након одлуке владајуће администрације Доналда Трумпа да призна Јерусалим као главни град државе Израел, влада Израела охрабрена овим поступцима САД, повећала је своју агресивну политику над палестинским народом. Држава Израел повећала је број убиства палестинских демонстраната, спровела многобројније репресије, хапшења, затварања и ширења својих насеља на територији Палестине.

Хапшење 16-годишње Ахед Тамими показује сурово варварство израелских репресивних снага. Они су је ухапсили у њеној кући под провокативним оптужбама за отпор против власти, оптужујући је по 12 тачака за акције усмерене против окупације Палестине од стране оружаних снага Израела.

Хапшењем Ахед Тамими нападнуто је неотуђиво право палестинског народа да се бори против окупације, суверено право на властиту домовину, а против империјалистичких планова САД, ЕУ, НАТО и владе Израела.

Иницијатива комунистичких и радничких партија Европе позива радничку класу, широки фронт људи, омладину да на најкатегоричнији начин осуде прогон Ахед Тамими, захтевајући њено моментално ослобађање и ослобађање од свих оптужби. Да осуде злочине против палестинског народа и ескалацију агресивности Израела. Да изразе своју пуну солидарност са праведном борбом палестинског народа против окупације Израела, против провокативне одлуке САД којом се признаје Јерусалим као главни град државе Израел. Да ојачају међународну борбу за стварање и признање палестинске државе у границама из 1967. године, са источним Јерусалимом као главним градом.

Секретаријат НКПЈ,

Београд,

31. 01. 2018.