КОНЦЕСИЈА ШТЕТНА ПО НАРОД И ДРЖАВУ

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) најоштрије протестује против срамне одлуке буржоаске про-империјалистичке Владе Србије да концесију за управљање Аеродромом “Никола Тесла” у Београду да француској компанији “Винчи ерпортс”.Захваљујући тој одлуци, погубној по интересе државе и грађана Србије, за накнаду од свега 501 милион евра, француски буржоаски послодавац ће у наредних 25 година имати право управљања и убирање веома уносног профита (вишеструко већег од новца датог за концесију) на сурчинском аеродрому, који је својим знојем и крвљу изградила радничка класа Југославије . Та одлука такође, омогућава експлоатацију туђег рада од стране страног концесионара а профит који остварује то предузеће неће више завршавати у државној каси већ у приватним џеповима и биће изнесен из земље.

Давање Аеродрома “Никола Тесла” у концесију потпуно је погрешан потез и из низа других разлога. Наиме, сурчински аеродром је једно од најуспешнијих државних предузећа које веома добро послује и редовно остварује дивиденду, односно поред пореза у државну касу слива и профит који остварује. Србија ће давањем Аеродрома “Никола Тесла” у концесију бити оштећена јер то предузеће зарађује довољно да би могло да изврши све потребне модернизације а зарада коју остварује је бар дупло већа од средстава које концесионар плаћа за његово коришћење у наредних 25 година. Уступање аеродрома у концесију се показао као веома лош пословни потез у свим земљама бивше Југославије што је јасан показатељ да ће се и сурчински аеродром наћи у таквој ситуацији. Долазак страног приватног концесионара знаћи неминовно отпуштање једног броја запослених у предузећу и поскупљење услуга које тај аеродром пружа.

Давање у концесију Аеродрома “Никола Тесла” само је један у низу погубних потеза буржоаске про-империјалистичке Владе којим се вредна имовина грађана Србије предаје у руке експлоататорског крупног капитала по налогу лихварских међународних финансијских организација попут ММФ-а и Светске банке.

НКПЈ захтева од Владе Србије да одмах укине погрешну и штетну одлуку о давању сурчинског аеродрома у концесију. То предузеће мора да остане у власништву државе, да доноси дивиденде буџету и не само да ниједан радник не сме бити отпуштен већ треба запослити и нове како би Аеродром “Никола Тесла” још успешније функционисао и пословао.

“Винчи ерпортс” даље руке од Аеродрома “Никола Тесла”!

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије

Београд,

6. јануар 2018. године