НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА НКПЈ И СКОЈ-А

Нова комунистичка партија Југославије ( НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) свим својим члановима, радним људима и омладини Србије и Југославије честитају нову 2018. годину и шаљу ватрене револуционарне поздраве!И одлазећа година обиловала је грчевитим борбама радничке класе против антинародних мера које спроводи проимперијалистички буржоаски режим Александра Вучића, а Партија и СКОЈ су у свим тим борбама поносно стајали у првим редовима. Такође, година која је иза нас ће остати упамћена по многим важним догађајима како са југословенски тако и за међународни комунистички покрет.

Веома значајна ствар за Партију десила се већ на самом почетку године, одржан је 5. Конгрес НКПЈ, на ком је дошло до планираног подмлађивања руководећих кадрова Партије. Дотадашњи Генерални секретар друг Батрић Мијовић повукао се са те функције на којој је дао неизмеран допринос у функционисању Партије након смрти оснивача и првог генсека НКПЈ друга Бранка Китановића 2011. године. Конгрес је једногласно изгласао да нови Генерални секретар постане друг Александар Бањанац, поуздани кадар Партије који је дотад обављао функције првог секретара СКОЈ-а и извршног секретара НКПЈ. Крајем јануара, одржана је свечана академија и низ других манифестација поводом 25. година од обнављања Савеза комунистичке омладине Југославије. На свечаној академији одржаној у београдском хотелу „ Асторија“ у присуству гостију из земље и иностранства централни реферат поднео је друг Александар Ђенић, први секретар СКОЈ-а. НКПЈ и СКОЈ су у фебруару када је званично објавио своју кандидатуру за председника Србије, подржали друга Жељка Веселиновића, председника Удружених синдиката Србије „Слога“ и представника удружења грађана „Радник није роб“. Међутим, смицалицама и триковима буржоаског проимперијалистичког режима Веселиновићу је онемогућено да преда потписе грађана за кандидатуру на изборима за председника Србије. На тај начин је спречен да учествује на изборима и спроведе своју кампању до краја. Основни разлози због којих је Жељко Веселиновић онемогућен да преда своју кандидатуру Републичкој изборној комисији су кратак рок за прикупљање потписа грађана и мали број нотара.

НКПЈ и СКОЈ су том приликом изразили оштар протест због чињенице да је буржоаски режим онемогућио другу Веселиновићу да спроведе нашу заједничку кампању до краја и учествује на изборима за председника Србије. НКПЈ и СКОЈ су због тога позивали раднике, сељаке, незапослене, студенте, омладину, пензионере и поштену интелигенцију да на изборима за председника Србије 2.априла не подрже ниједног од кандидата, то јест да не дају ниједан глас буржоазији.

НКПЈ и СКОЈ са поздравили успешно организован скуп „Студенти подржавају раднике“ одржан 11. априла испред Владе Србије и протестне шетњу радника, студената, синдикалаца и других грађана коју су предводили Студентски фронт (организатор скупа) и Удружени синдикати Србије „Слога“. Циљ тог скупа је био протест против катастрофално лошег положаја радничке класе у Србији и подршка радницима Гоше у генералном штрајку, ИМТ-а који се боре против проглашеног стечаја у фабрици, Фори текстила против прековременог рада, ФАП-а за опстанак фабрике, са Владицом Томашевићем, председником синдиката „Слога“у крушевачком Трајалу који је добио отказ због своје синдикалне делатности као и свим другим радницима у протесту широм Србије. Окупљенима испред Владе Србије обратио се том приликом и друг Александар Бањанац, Генерални секретар НКПЈ. Након скупа је уследила протестна шетња централним улицама Београда а на челу поворке се налазила парола коју су носили скојевци “ Ни Вучић ни ДОС већ власт радног народа”.

Партија и СКОЈ традиционално су обележили 1. мај, Празник рада и Дан међународне пролетерске солидарности. Упркос буржоаским градским властима које су уклањањем споменика и посмртних остатака Димитрија Туцовића с градског трга који је за време социјализма био назван по о том великану, желећи тиме да одврате радни народ од обележавања Празника рада уз одавање поште Туцовићу, од инсистирања на наставку борбених и револуционарних традиција, комунисти су пркосно централну манифестацију обележили управо на Тргу Димитрија Туцовића. Након тога активисти НКПЈ и СКОЈ пошли се пут Трга Маркса и Енгелса где је отпочео велики синдикални скуп. После окупљања уследила је шетња централним градским улицама Београда током које су комунисти све време узвикивали борбене револуциоарне поруке којима је достојанствено и како то приличи обележена најважнија радничка манифестацију у години.

У јуну је Партија званично саопштила да одлука Александра Вучића, председника Србије да за мандатара нове Владе предложи Ану Брнабић демонстрира његову сервилност према интересима крупног капитала, првенствено америчког. Након обарања цене малине на дупло нижу од минималне исплатљивости Партија, СКОЈ и Студентски фронт су активно учествовали у протестима који су организовани. Такође, у истом том месецу са одушевљењем су поздравили генерални штрајк 2.000 радника фабрике Фијат Крајслер аутомобили у Крагујевцу због ниских примања и лоших услова рада.

У фантастичној атмосфери 7. новембра у дупке пуној свечаној сали хотела „Асториа“ у Београду, Нова комунистичка партија Југославије и Савез комунистичке омладине Југославије обележили су грандиозни јубилеј, стогодишњицу Велике октобарске социјалистичке револуције. Централни реферат, како то и доликује, поднео је друг Александар Бањанац, Генерални секретар НКПЈ. Истовремено у 19. Међународном састанку комунистичких и радничких партија света одржаном у част јубилеја Великог октобра у Лењинграду и Москви присуствовала је двочлана делегација Партије у саставу друг Маријан Кубик, члан Секретаријата и секретар за међународне односе НКПЈ и друг Никола Стојиљковић, члан Централног комитета НКПЈ.

Први велики задатак који НКПЈ и СКОЈ очекује у наступајућој 2018. години биће припрема за предстојеће изборе за Скупштину града Београда. Партија у СКОЈ су одлучили да на њима наступе и позвали на стварање уједињеног фронта левице и донели изборни програм од 12. тачака. Предстојећи избори у Београду ће бити међу централним темама на годишњој конференцији НКПЈ која ће бити одржана 13, јануара у Београду.

Нова комунистичка партија Југославије и Савез комунистичке омладине Југославије ће и у наступајућој 2018. инсистирати на неумитној чињеници да се радни народ Србије за бољу будућност једино може изборити стварањем уједињеног фронта свих обесправљених, како када је реч о протестима тако и у наступу на изборима.

Година иза нас била је у знаку 100 година Велике октобарске социјалистичке револуције, догађаја који је несумљиво променио свет и померио границе људских слобода и стваралачких снага.

Улазимо у годину великих јубилеја - 200 година од рођења Карла Маркса, 170 година од првог издања Манифеста Комунистичке партије, 115 година од оснивања Српске социјалдемократске партије.

Пред нама су нови задаци, нове борбе и нове победе. Са свима онима који се боре, који никад не посустају пред тешкоћама, онима који верују у људске способности за стварање, ширење и неговање вредности и идеја, онима који се кладе у човечанство; свима онима који деле дивно убеђење да је бољи свет могућ, борићемо се заједно са њима и победићемо!.

Желимо Вам срећну и успешну нову 2018. годину испуњену личном, породичном и пословном срећом!

До коначне победе, за социјализам!

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије,

Секретаријат Савеза комунистичке омладине Југославије,

Београд,

31. децембар 2018. године