ИНТЕРВЈУ С ДРУГОМ АЛЕКСАНДРОМ БАЊАНЦЕМ ЗА ПОРТАЛ ESPRESO.RS

Интернет портал ESPRESO.RS је јуче објавио интервју с Генреалним секретаром наше Партије, другом Александром Бањанцем, под насловом „И комунисти имају свог кандидата на Београдским изборима 2018!“. Интервју преносимо у целости.1. Како коментаришете одлуку америчког председника, Доналда Трампа, о признању Јерусалима као главног града Израела?

А.Б.: Одлука америчког председника Доналда Трампа, не само да је директно у супротности са резолуцијом Савета безбедности УН о статусу града Јерусалима, не само да представља неодговоран чин додворавања својим ционистичким менторима који му одређују шта ће и како да ради, већ је и отворен и дрзак чин империјалистичког малтретирања народа Палестине. После ове одлуке још једном се доказало да САД не могу имати никакав кредибилитет као медијатор мировних преговора између Израела и Палестине. Не можете посредовати у правичном решењу проблема између две стране тако што непрестано пристрасно стајете на страну само једне стране. После овога кристално је јасно да Израел своју политику апартхејда, безочне агресије, убијања, прогона и малтертирања Палестинаца никад не би ни могао ни смео да спроводи да за то нема јасну и недвосмислену подршку САД.

За највећи део човечанства, посебно за правдољубив и слободољубив део човечанства, одлука Трампа о признању Јерусалима као главног града Израела, који га је на бруталан начин отео 1948. и посебно 1967., осим што представља безочну провокацију од стране главног светског силеџије, нема никакав други значај, ништавна је. Чак ни друге империјалистичке силе нису најавиле да ће следити пример САД-а. Ово је одлука једног екстремисте којим управљају други екстремисти у свом удруженом злочину који траје веч јако дуго, заправо предуго и мора престати што пре. Овај чин ће само додатно учврстити подршку свих нас који подржавамо праведну борбу народа Палестине за своју слободу, дигнитет и правду, као и за што скорије признање Палестине као пуноправне чланице УН-а.

2. Протести подршке Палестинцима организовани широм света! Да ли су у најави протести подршке Палестинцима из Београда?

А.Б.: Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) су небројено пута одржавали у сарадњи с амбасадом Палестине у Београду јавне скупове и различите акције подршке Палестини, СКОЈ је имао и заједничке активности са организацијама Палестинских студената у Србији. Та је сарадња интензивна и пуно пута потврђена као сарадња истинских пријатеља на шта смо посебно поносни. Уколико наши Палестински пријатељи буду позвали на јавни скуп или неку сличну акцију ми ћемо се без сумње одазвати. Иначе смо званичним саопштењима и у координацији на међународном нивоу, и партијском и омладинском, већ упутили подршку и потписали неколико заједничких изјава о осуди потеза Доналда Трампа и његове администрације.

3. Београдски избори су најављени за март 2018. Какви су вам планови и шта очекујете?

А.Б.: Поводом избора у Београду ми смо још почетком октобра припремили изборни програм у 12 тачака (Поводом београдских избора) који представља минималистички оквир за наше учешће на изборима, али и за могућу сарадњу са свима који могу бити наши природни савезници за заједнички наступ на изборима у Београду. До сад смо обавили пуно разговора а неки су преговори још увек у току. Ми смо за широк фронт сарадње али не по сваку цену, и не с било ким. Надамо се да ће сви преговори и договори бити готови до краја године када ћемо дефинитивно саопштити да ли на изборе идемо самостално или у савезу с неким.

Очекујемо да ће избори потврдити оно што сви знамо, а то је да је Београђанима доста и жуте и напредњачке, или како бисмо ми рекли, буржоаске власти, и да је и за Београд и за Србију неопходно да истинске снаге из редова народа и од стране народа, ступе напокон на сцену. Најшири народни слојеви, сви они који живе од сопственог рада, пензионери, незапослени, студенти, омладина, све осетљиве друштвене категорије, схватају све више да су приватизације пресоталих наших предузећа, политика по диктату империјалиста, крупних интернационалних компанија, банака, реституција и наставак политике у интересу домаћих и белосветских тајкуна, и осталих богаташа катастрофално погубни за Београд и Србију и да се мора тражити истинска алтернатива, а то је социјализам. Зато очекујемо велику подршку Београђана и надамо се бољим временима за наш главни град.

4. Драган Ђилас изјавио је да ће се кандидовати за градоначелника Београда 2018. Да ли је то паметан потез бившег председника Демократске странке и бившег градоначелника Београда, обзиром да има подршку Покрета слободних грађана Саше Јанковића, који је напустило много чланова у последње време?

А.Б.: Драган Ђилас јесте превазиђени политичар, али политика коју је он спроводио је и даље на власти, и у Београду и у Србији, исти систем који по истим правилима функционише, представља и актуелна власт. Не кандидује се Ђилас да би мењао власт или систем, кандидује се да би био у што већој мери део тог система.

Ми од избора желимо сасвим супротно, не само да у што већој мери будемо различити од тог система, већ да он у што већој мери нестане, да од њега на послетку не остане ништа. А о Покрету слободних грађана Саше Јанковића сасвим довољно говори и та подршка Ђиласу.

5. Председник Србије, Александар Вучић, данас је отишао у званичну посету Куби, на позив председника Раула Кастра. Шта сматрате да треба да преузмемо од Кубанаца, а на шта Куба треба да се угледа код нас?

А.Б.: Некада се Куба заиста угледала на нас, док данас, на жалост, апсолутно нема нити једне ствари због које се Куба може угледати на Србију. Једино на нашу прошлост.

С друге стране Србија се данас, као и читав свет могу угледати због много чега на ово острво слободе.

У социјалистичкој Куби квалитетно образовање је свима доступно и бесплатно је. То би могао Вучић да види ако би желео да види док је тамо. Подсетимо Куба је у више него полувековној изолацији и санкцијама наметнутим од стране свог силеџијског суседа, па опет не мањка за образовање, а то је зато што се тамо схвата и цени значај и важност образовања, улагања у будућност.

Тамо се цени и значај здравља нације, па је здравство међу најбољим у свету, и такође бесплатно и свима доступно. И то би могао Вучић да види ако би желео да види док је тамо.

Тамо нема страних лихварских банака, монетарне политике по диктату ММФ-а, тамо нема криминала, социјалних разлика и дискриминација по том основу.

На Куби се живи скромно, али не мањка никоме, Куба не живи само од туризма, цигара и рума, заправо она много више зарађује од услуга, пре свега од здравства, Куба шаље своје лекарске мисије и у најзабаченије делове света.

Куба је важна читавом човечанству, она је одржив пример социјалистичке алтернативе и наставиће то да буде, светао симбол истрајности, пркосне љубави према својој слободи и праву да се земља уређује онако како народ те земље жели, а не како то жели Америка или друге силе вођене буржујским интересима. Многе земље и многи народи се угледају на Кубу, а ни једна земља и ни један народ на Србију.

То би могао Вучић да схвати ако би желео да схвати док је тамо. Али неће сигурно.

6. Какви су ваши планови за 2018. годину?

А.Б.: Главни планови су везани за београдске изборе, а могуће је сасвим и парламентарне. Излазак на изборе и активна кампања су велики и амбициозан задатак који ће изискивати доста енергије, али надамо се и донети значајне резултате.

Потом нас очекује редовни 4. конгрес СКОЈ-а који се због избора помера, по реду је требало да се одржи већ крајем ове године. То је такође врло важан моменат за рад не само омладинске организације, већ и наше Партије генерално.

2018. ћемо низом манифестација и активнсти обележити 200 година од рођења Карла Маркса, класика научног социјализма, громаде радничког покрета, научне мисли, филозофије, економије, политике...

Желео бих напослетку да искористим прилику да вашим читаоцима пожелим успешну и срећну нову 2018. годину, као и да та година буде година буђења новог самопоуздања и нових победа наше радничке класе, свих оних који живе од сопственог рада. Да 2018. година и у Србији у што већој мери потврди да је свет без радника немогућ, а да је свет без капиталиста нужан!

Београд,

16. 12. 2017.