НКПЈ НА 19. МЕЂУНАРОДНОМ САСТАНКУ КОМУНИСТИЧКИХ И РАДНИЧКИХ ПАРТИЈА СВЕТА

Делегација Нове комунистичке партије Југославије на чијем се челу налазио друг Маријан Кубик, секретар за међународне везе наше Партије, а поред ког је НКПЈ представљао и друг Никола Стојиљковић, члан ЦК партије и дугогодишњи активиста из Врања, учествовала је у раду 19. међународног састанка комунистичких и радничких партија света који је одржан 2. и 3. новембра у граду колевци Велике октобарске револуције, граду хероју - Лењинграду.

Овогодишњи састанак комунистичких и радничких партија света био је у знаку великог јубилеја – 100 година од Велике октобарске социјалистичке револуције, догађаја од светко-историјског значаја који је несумљиво уздрмао и променио свет. Састанак је окупио 103 партије са свих континената који су се слили у херојски град Лењинград, не само да одају пошту херојима Црвеног октобра, пионирима социјализма, већ и да светском комунистичком покрету дају нови и снажнији импулс.

Састанак комунистичких и радничких партија света одржан је у Таврическој палати у којој је наступао и отац Велике октобарске револуције Владимир Илич Лењин излажући Априлске тезе које су дале партији бољшевика и пролетаријату јасну револуционарну линију прелаза од буржоаске револуције на социјалистичку револуцију.
Скуп је отворио генерални секретар Комунистичке партије Руске федерације, друг Генадиј Зјуганов. Он је у свом излагању нагласио да је: “Велико задовољство и велика част поздравити све оне који су дошли прославити 100. година Октобра. Оне који, чак и у најтежим условима, не одустају и настављају се борити за наш заједнички циљ - за свет социјализма, правде, мира и пријатељства међу народима”.

Делегација НКПЈ имала је прилике да се сусретне са више десетина представника комунистичких и радничких партија света, да размени мишљење и отвори нове хоризонте сарадње и заједничке борбе. Са многим Партијама потврђени су добри односи, док су са многима остварени нови контакти који ће у наредном периоду дати значајне резултате. Посебно значајни сусрети били су са КПРФ, партијом-домаћином, КП Грчке (ККЕ), Радничком партијом Аустрије, те партијама које долазе из земаља које се лицем у лицем носе са агресивним империјализмом, као што су КП Венецуеле, КП Сирије, Радничка Партија ДНР Кореје. Значајан је био сусрет са партијама из региона Балкана са којима су постигнути нови договори и покренуте значајне иницијативе.

„Само пролетерска, социјалистичка, револуција може извести човечанство из ћорсокака у који су га довели империјализам и империјалистички ратови. Ма какве тешкоће револуције и њени могући привремени неуспеси или таласи контрареволуције – коначна победа пролетаријата је неизбежна“, говорио је Лењин пре сто година. Његове поруке и данас остају актуелне у борби за свет социјализма. Велики Октобар није прошлост, он је наша будућност, наш путоказ и светионик.

На крају радног дела усвојена је Резолуције 19. Састанка комунистичких и радничких партија света и предлог да домаћин 20. састанка буде Комунистичка партија Грчке (ККЕ) која је била иницијатор и домаћин првог окупљања радничких и комунистичких партија.

Састанак комунистичких и радничких партија света завршен је величанственим концертом посвећеном 100 годишњици Велике октобарске социјалистичке револуције.
Наши делегати су потом присуствовали многобројним манифестацијама посвећеним обележавању великог јубилеја – 100. годишњици Велике октобарске социјалистичке револуције које је организовала Комунистичка партија Руске федерације у Москви.

НКПЈ је узела активно учешће у раду дводневног Форума левих партија који је у Моксви одржан 6. и 7. новембра. На Форуму су учешће узели представници Светске федерације синдиката-WФТУ, Светски покрет за мир-WПЦ, Светске федерације демократске омладине-WФДY и више од 25 комунистичких, социјалистичких и радничких партија из целог света.

Скуп је поздравио излагањем генерални секретар КПРФ Генадиј Зјуганов, председник Руске федерације Владимир Путин, актуелни министар просвете Венецуеле и бивши председник ДР Немачке – Егон Кренц.

Форум су чиниле партије и покрети различитог левог спектра али које уједињује заједничко уверење да се политика великих сила која се огледа у империјалистичких притисцима и сукобима мора оконачати у име опстанка човечанства.


Представници НКПЈ имали су прилику да одају пошту Лењину и другим херојима СССР-а полагањем цвећа на Лењинов маузолеј и гробницу у зидинама Кремља, те херојима Великог отаџбинског рата полагањем цвећа на споменик Вечна ватра. Последњег радног дана НКПЈ је била укључена у велики народни митинг посвећен обележавању Дана Велике октобарске револуције.У наставку текста можете прочитати говор друга Маријана Кубика са 19. међународног састанка комунистичких и радничких партија света:

Драге другарице и другови,

Најсрдачније Вас поздрављам у име Нове комунистичке партије Југославије и изражавам посебно признање Комунистичкој партији Руске федерације за организацију овако важног сусрета као што је то 19ти међународни сусрет комунистичких и радничких партија. Посебно је велико задовољоство да се овај важан састанак одржава управо у граду-колевци Октобарске револуције, граду хероју Лењинграду!

Пре сто година одиграо се догађај од светско-историјског значаја. Радници и сељаци Русије, руковођени партијом комуниста, узели су у своје руке државну власт. Широм читаве земље, широм читавог света чуле су се речи Лењина: ”Радничка и сељачка револуција, о чијој су неопходности непрестално говорили бољшевици, извршена је!”. Рођена је прва у свету држава радника и сељака. Велики Октобар отпочео је свој победоносни ход по непрегледној територији Русије и света.

Прошло је стотину година од оних незаборавних дана када је у историји човечанства остварена прва победоносна пролетерска револуција. Она се догодило у Русији, али је покренула милионе радника на свим континентима, обогатила их непроцењивим искуством у борби против експлоататора, показала начине решавања основних социјалних проблема. Поставила је темеље нове, социјалистичке, цивилизације. Пуцањ са "Ауроре" покренуо је оно што је према речима В.И. Лењина, била "највећа, најтежа транзиција у историји" - прелазак са капитализма на социјализам.

Победа Октобра отворила је пут за спровођење у живот највиших идеала социјализма. Октобарска социјалистичка револуција дала је снажан подстицај читавом друштвеном развоју света, убрзала ток револуционарне и ослободилачке борбе широм планете.

Као што је речено пре педесет година: ”Проћи ће векови и човечанство ће остварити домете који ће превазићи најсмелију фантазију наших савременика и многи догађаји могу бити заборављени. Међутим, седми новембар 1917. године – дан када је остварена прва победоносна социјалистичка револуција, заувек ће остати у сећању будућих поколења”.

Дело Великог Октобра наџивеће векове!

Драге другарице и другови,

Дужан сам овом приликом и да изразим велико поштовање и захвалност оним славним синовима југословенских народа који су се верни пролетерском интернационализму не жалећи своје животе, борили за победу Велике октобарске социјалистичке револуције и заједно са својом руском браћом и другим народима бранили Републику Совјета – прву државу радника и сељака у свету.

Многи од њих по повратку активно су учествовали урадничком и комунистичком покрету Југославије,Шпанском грађанском рату и антифашистичкомпокрету Југославије. У окупираној Европи напартизанске Ужичке републике , територијивеличине данашње Белгије југословенски партизанипрви пут су прославили 1941. године годишњицуВелике октобарске револцуије. Управо вођениидеалима бесмртног октобра раме уз раме сасовјетским војницима у 1944./45. ослободили суЈугославију од фашизма и окренули нову страницуисторије у земљи ослобођеној од капиталиста и туђина.

Ситуација данас на Балкану после геополитичке катастрофе изазване перестројком не даје велике наде радничкој класи и широком народним слојевима. После крвавих ратова на простору Југославије, наметања империјалистичких решења и модела окупације процеси колонизовања некадашње Југославије готово су завршени.

Путем приватизације уништено је 98 посто индустријског потенцијала Србије а у индустрији је радило више од милион људи, а ниво националног дохотка, односно бруто друштвеног производа данас је знатно мањи него што је био на почетку, 1989. године. У Србији је приватизација као и у целој источној Европи и СССР-у довела до знатног урушавања друштвено-економског положаја радничке класе.

Кроз историју се показало да је приватизација била мера контрареволуције. Прву приватизацију у Европи извршила је 1933. године Хитлерова фашистичка влада, и њен циљ је био приватизација имовине национализоване током Вајмарске републике.

Балкан је данас експериментални регион Европе у погледу стратегије за преживљавање кризе капитализма, у ту сврху регрутоване су хорде фашистичких и религијских фундаменталиста у сврху стварања притиска против радничког покрета.

Данас се на Балкану испитују границе до којих могу ићи мере политичког притиска и условљавања од стране Европске Уније, монетарног фонда и НАТО пакта.

Нова доктрина и стратегијски концепт НАТО – активно ангажовање и модерна одбрана – легитимише га као агресивни савез. Балкан и источна Европа су препознати као геостраштешки простор од посебног интереса водећих чланица тог савеза. НАТО је инструмент контроле стратегијских извора и као такав постаје инструмент наметања сфера интереса и промене геополитичких односа. НКПЈ осуђује недавни улазак Црне Горе у НАТО савез којим се гази воља народа и право на демократско одлучивање.

НКПЈ сматра да се национална питања на Балкану могу решавати једино унутар анти-империјалистичке платформе, свако „само-опредељење“ под спонзорством империјализма јесте једино опција у интересу империјалиста и против интереса најширих народних слојева. Стога, комунисти на Балкану имају огромну одговорност да демаскирају империјалистичке циљеве које се крију иза пројеката попут „независности Косова“.

Постојећа ситуација на Балкану није без преседана. Балкан носи дугу историју крваве империјалне „дивиде ет импера“ политике. Груписање земаља и народа Балкана и њихово уједињење јесте једина ствар која може водити економском, националном и политичком ослобођењу. Први корак ка том циљу јесте јачање улоге комунистичких партија што ће обезбедити боље услове за удружене активности између компартија.

Потребно је ојачати рад унутар радничке класе, како би се регрутовале нове снаге унутар синдикалног покрета са циљем стварања класно оријентисаних синдиката. Такође, морамо допринети свим нашим снагама јачању и ширењу мировног, анти-империјалистичког покрета, против војног присуства НАТО пакта на Балкану.

Историјски гледано, СССР се борила за опстанак целог човечанства.

Током другог светског рата, совјетски народ је принео жртву од најмање 25 милиона људи, жена и деце зарад победе над нацизмом. Ни једна друга земља у модерној историји није пролазила кроз таква искушења.

Одмах након ове победе, СССР је заједно с Кином, а потом и с Кубом, покренула најневероватнији и најплеменитији пројекат свих времена: систематско уништавање западног колонијализма. Широм света, потлачене масе су устале против европског и северноамеричког варварства, док је Совјетски Савез био спреман да постане светионик наде за њих обезбеђујући знатну финансијску, идеолошку и војну помоћ.

Како су потлачени и угрожени народи, један за другим стицали независност, тако је у свим престоницама западног света расла све већа мржња према Совјетском Савезу и руском народу. Јер је пљачкање „небелих“ континената сматрано природним правом „цивилизованог света“.

После пада Берлинског зида имепријализам је пуном снагом изашао из свог вишедеценисјког мрака. У само две деценије у крвавим ратовима са геополитичке сцене разорена је Југославија, Авганистан, Либија, Ирак, Украјина, а и даље се воде походи на Сирији, Венецуелу, не престају притисци ни на Кубу и ДНР Кореју.

Свакодневно се врше притисци на Северну Кореју. Не заборавимо - не провоцира Северна Кореја, него се брани. Америка већ деценијама има распоређених неколико стотина хиљада војника на граници те земље и стално усмерене нуклеарне ракете према њој. Амерички председници константно најављују да ће направити инвазију те земље и поставити себи лојалан режим. Сваке године, Америка на граници Северне Кореје спроводи "маневре" који симулирају инвазију. Ако америчка војска жели спасити Свет од лудог и опасног режима, предлажемо им да прво бомбардирају Белу кућу и Пентагон.

Драге другарице и другови,

Позивамо радничку класу, раднике и народе широм света да се придруже комунистима и револуционарима уједињеним око својих класних интереса, да својим рукама граде будућност, прогрес, мир и правду за цело човечанство. У том погледу посебно је важно створити услове за приближавање народа и окупљање у револуционарној борби против капиталистичке политике, економске кризе и свим облика империјалистичке агресије на мир и слободу.

Позивамо на:

1. Солидарност са класном борбом радника, а посебно са растућом борбом за права радника, омладине и жена на Балкану;

2. Осуду антикомунизма и поистовећење комунизма са фашизмом посебно од стране Европске уније;

3. Пуну солидарност комунистима Украјине који се налазе под константним притисцима, физичким нападима, претњама и физичким ликвидацијама;

4. Пуну солидарност комунистима Казахстана који се налазе на удару буржоаских власти ове земље;

5. Пуну солидарност народима Блиског истока, посебно народима Сирије и Палестине који се налазе под константним империјалистичким пристицима и рату;

6. Пуну подршку Куби и Венецуели у одбрани од свих облика империјалистичких притисака усмерених на рушење легитимно изабраних власти и свог пута развоја;

Не дозволимо да империјализам и даље неометано уништава будућност човечанства. Док империјалисти планирају, хушкају и воде ратове, радничка класа пребројава своје мртве. Не дозволимо да нас заваде страхом, мржњом, расизмом, ксенофобијом...

„Само пролетерска, социјалистичка, револуција може извести човечанство из ћорсокака у који су га довели империјализам и империјалистички ратови. Ма какве тешкоће револуције и њени могући привремени неуспеси или таласи контрареволуције – коначна победа пролетаријата је неизбежна“. (Лењин)

Упркос огромним препрекама верујемо у снагу јединства радничке класе и имамо поверења у способност за борбу за нови, слободан свет – свет социјализма.

Истинске промене немогуће су без свакодневне, класно оријентисане борбе. Против јединства капитала само јединством радничке класе и радних људи! Солидарно и јединствено у борбу! Као што је говорио Енгелс: „До великих промена не доводи пролазан узлет већ трајна акција великих маса, читавих класа”.

Драге другарице и другови,

Били велики или мали, легални или не, власт или опозиција, парламентарни или не, и даље смо једна велика породица упркос честим размимоилажењима, споровима и неразумевањима. Наш циљ мора бити јасан – изградња света без експлоатације човека над човеком. Комунистичка идеологија није мртва као што то антикомунисти упорно понављају. Комунистичка идеологија није прошлост, није носталгија према прошлим временима, није религија и музеј из кога ћемо вадити цитате, слике и фигуре, комунистичка идеологија је сталан позив свим људима за активно учешће у изградњи друштва без класа и ескплоатације овде и сада.

После крвавог искуства које човечанство има са капитализмом само у XX веку, очигледно је да се овом деструктивном систему не може препустити одговорност за судбину човечанства. Све то обавезује комунистички покрет да се критички суочи са својом вишедеценијском историјом, са свим својим грешкама, поразима и достугнућима и да на бази искуства, ослобођен бремена догматизма, опортунизма и ревизионизма отвори нову страницу борбе за ослобођење човека која ће бити свим људима орјентација и потврда да је социјализам могућ и остварљив.

Претходни век почео је са највећом офанзивом пролетера свих времена и завршио се привременим поразом. 21. века ће бити век одлучујућег и неповратног рушења капитализма и изградње социјализма - комунизма.

Наша будућност није капитализам, већ нови свет победничке социјалистичке револуције и изградње комунизма!

Црвена застава изнад Кремља је – неизбежност.

Освојили смо рајхстаг – изаћи ћемо на крај и сада.

Смрт капитализму – социјализам народу!

Секретаријат НКПЈ,

13.11.2017.