ОБЕЛЕЖЕН ВЕЛИЧАНСТВЕН ЈУБИЛЕЈ – 100 ГОДИНА ЦРВЕНОГ ОКТОБРА

7. новембра у фантастичној атмосфери и дупке пуној свечаној сали хотела „Асториа“ у Београду, Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) обележили су стогодишњицу Велике октобарске социјалистичке револуције.

Скупу је присуствовао велики број чланова и симпатизера, као и драгих гостију из разних делова земље. Посебан значај скупу допринело је присуство и учешће амбасадорке Боливарске Републике Венецуеле, другарице Дие Надер де ел Андари.Програм Свечане академије је отпочео интонирањем Интернационале, Совјетске химне, и химне Хеј Словени.

У уводном обраћању чланица секретаријата НКПЈ, другарица Весна Милуновић поздравила је присутне уз уводно обраћање о значају Црвеног октобра и далекосежностима догађаја из Петрограда 1917.

После уводног дела минутом ћутања је одата пошта свим комунистима и храбрим борцима нашег покрета који данас више нису с нама.

Реч је потом имао наш друг Роман Мулић, некадашњи политички затвореник, инжењер-енергетичар, друштвени и политички делатник, писац, лидер Словенског покрета у Србији - комуниста. Роман је изнео подсећања на важне претходнике из нашег народа који су утрли пут револуцији у нашој земљи и у Русији и стваралачки допринели општем делу прогреса.

Уследило је читање поздравног писма скупу упућеног из Русије, где се одржава 19. скуп Међународног комунистичког покрета, а на ком нашу Партију представљају другови Маријан Кубик, секретар за међународне односе НКПЈ и Никола Стојиљковић, члан ЦК НКПЈ.

По прочитаном поздравном писму у ком су пренети поздрави Свечаној академији у Београду, емитован је кратак филм о Октобарској револуцији, који су припремили омладинци наше Партије.

Млади уметник и члан ЦК НКПЈ, Милан Аливојводић, у срчаном и поетичном стилу прочитао је хронику бољшевичког устанка којом су се сви присутни подсетили дешавања која су претходила револуцији и непосредно уследила по победи Црвеног октобра.

У наставку је следио уметнички програм, тачније рецитације, које су извели ненадмашна другарица Ана Ручнов, чланица Секретаријата НКПЈ и водећа личност Савеза књижевника Југославије, која је рецитовала песму „Октобар“ Михаила Герасимова, а за њом је рецитацију имао и друг Милун Јанковић, који је бравурозно и бритко одрецитовао песму „Леви марш“ Владимира Мајаковског.

Дужност да се скупу обрати с анализом интернационалистичког карактера важног празника и јубилеја који обележавамо припала је скојевки Нађи Павлици која обавља дужност секретара за међународне односе у СКОЈ-у.

После њеног говора реч је припала амбасадорки Боливарске Републике Венецуеле, другарици Дии Надер де ел Андари која је истакла колико је Октобарска револуција важна за процесе који се воде у Венецуели у којој је револуција тријумфовала у 21. веку.У наставку је скојевац Никола Грубишић извео познату песму „Каћуша“ и додатно подигао борбену и празничну атмосферу, која је иначе у узаврелој свечаној сали хотела Асториа обиловала бројним скандирањима и покличима.

Посебна је била част то што се потом скупу „Пјесмом мртвих пролетера“ Бранка Ћопића обратила једина жива припадница Прве пролетерске ударне бригаде, носилац споменице и наша чланица, другарица Нада Гаговић. Њено обраћање је било пропраћено бурним овацијама. Понос што је била и на овој Свечаној академији и овом важном јубилеју с нама употпуњује чињеница да је њен отац, иначе по националности Рус, био учесник Велике октобарске социјалистичке револуције.

У самој завршници реч су имали два Александра, најпре Ђенић, Први секретар СКОЈ-а, а потом и Бањанац, Генерални секретар НКПЈ. Њихови говори су сумирали значај празника који обележавамо, достигнућа Црвеног октобра и свих револуција које су уследиле за овом првом револуцијом радника и сељака у историји, подсетили су на практичне потврде теоретских доприноса бољшевика које је револуција потврдила, другови су пружили и опште оцене савременог стања у земљи и свету, изнели позиве за даљом интернационалистичком солидарношћу, а представили су и својеврсне најаве нових активности и изазова који стоје пред нашом Партијом и њеним омладинским савезом.Скуп је затворио низ музичких нумера које је маестрално извео комбиновани кубанско-венецуелански анасамбл, уз чије звуке револуционарних песама је и завршена Свечана академија.

Дружење уз послужење и лепо расположење је настављено у холу испред сале.

Ускоро ћемо обајвити и видео снимке комплетне Свечане академије.

Настављамо да славимо Октобар и стварамо нова дела прогреса.

Слава Великој октобарској социјалистичкој револуцији!

Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а,

Београд,

08. 11. 2017.