ХИТНО ПОНИШТИТИ ОДЛУКУ О ПРОДАЈИ ГАЛЕНИКЕ

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) најоштрије протестује против срамне продаје фабрике лекова Галеника бразилској компанији ЕМС С/А и тражи да се та одлука штетна по интересе грађана Србије одмах поништи.Последице продаје Галенике на својој кожи ће осетити сви грађани Србије јер ће први потез бразилског буржоаског послодавца бити повећање цене лекова како би из наше земље извлачио што већи профит. Галеника је продата за понижавајуће ниску цену од 16 милиона евра што је вишеструко мање од реалне вредности те фармацеутске компаније као и од вредности резерви лекова са којима располаже. Бразилски буржоаски послодавац је дужан да за измирење обавеза Галенике према банкама исплати додатних 25 милиона евра а у наредне две године у производњу уложи свега око пет и по милиона евра. Из приложених података сасвим је јасно да је буржоаска про-империјалистичка Влада Србије Галенику продала будзашто.

Уместо да је Галеници омогућила нормално пословање а грађанима Србије корист у виду јефтиних и увек доступних лекова и уплаћивање добити фабрике у државни буџет, буржоаска власт, како актуелне тако и претходна коју су предводиле Демократска странка и Демократска странка Србије, систематски је упропаштавала компанију удомљавањем неспособних кадрова партија на власти и толерисањем дуговања према Галеници. Разлог за тако неодговорно понашање је жеља да се Галеника што пре прода и то за што мање пара.

Последице продаје Галенике трпеће и запослени. Буржоаска власт је већ разним притисцима натерала 200 радника да прихвате понижавајуће отпремнине у висини од 200 евра по години стажа. Нови бразилски послодавац је дужан да уплати додатих 200 евра што даје срамотну цифру од свега 400 евра отпремнине по години радног стажа. Такође, купопродајним уговором бразилски послодавац је дужан да задржи највише 900 радника а без оних који су узели отпремнине у фабрици их укупно има 1.150. Т о значи да су угрожена радна места још најмање 250 радника а треба очекивати да ће страни газда прокламовати и додатна отпуштања како би себи обезбедио још већи профит. Врло је могуће да ће се зарад остваривања тог циља одлучити и на смањење зарада запосленима.

Због свега овога НКПЈ тражи моментално раскидање уговора о продаји Галенике и постављању на њено чело професионалног менаџмента како би се фабрици омогућило успешно пословање. Продаја Галенике показује тенденцију Вучићевог буржоаског режима да распрода сву преосталу државну имовину страном и домаћем капиталу. Радни народ Србије не сме да дозволи владајућој буржоазији да прода будзашто оно што су деценијама стварали његови очеви и дедови током социјалистичке изградње наше земље.

Због тога је потребно формирати уједињени фронт прогресивних снага који ће се супротставити приватизацији преостале општенародне својине попут Телекома Србија, Електропривреде Србије, Рударско-топионичарског басена Бор, делова Железница Србије, Пољопривредног комбината Београд, Птерохемије, Азотаре и других предузећа и захтевати деприватизацију свега што је досад отео домаћи и страни приватни капитал. Тај уједињени фронт прогресивних снага реакционарном процесу приватизације треба да се супротстави одлућно како протестним акцијама тако и заједнићким наступом на изборима.

Галеника припада народу а не страном капиталу!

Стоп ретроградном процесу приватизације!

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије

Београд,

6. новембар 2017. године