НКПЈ И СКОЈ НА ПРОСЛАВИ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА НОВОГ САДА ОД ФАШИЗМА

Делегације Покрајиснког и градског комитета НКПЈ и СКОЈ-а учествовале су у низу манифестација обележавања Дана ослобођења града Новог Сада од фашизма.У преподневним часовима наши представници одали су пошту свим палим борцима за слободу и жртвама фашистичког терора полагањем цвећа на Спомен гробље и споменику Новосадском партизанском одреду, да би се касније придружили Свечаној академији "Ми корачамо поносни" коју је организовао СУБНОР града Новог Сада.

За нас ово је један од централних догађаја које НКПЈ и СКОЈ обележавају на територији града Новог Сада у знак сећања на херојску антифашистичку борбу славних партизана и социјалистичку изградњу Новог Сада и целе Југославије.

Партизани и црвеноармјци су у Нови Сад ушли након Београдске операције наступајући ка Мађарској и Хрватској и гонећи фашистичке трупе Мађарске, Немачке, Независне државе Хрватске, четнике Драже Михајловића и друге квислиншке трупе које су бежале. Нови Сад је тог 23. октобра 1944. године ослободиоце дочекао са скоро уништеном индустријом, без струје и трећином становника мање него пре рата, јер је преко 20.000 људи протерано, а више од 5.000 убијено у стратиштима или је погинуло у јединицам НОБ-а. Због жртава које је претрпео у рату и хероизма њених грађана и грађана Војводине, Нови Сад ће 1975. године заслужено добити орден Народног хероја и титулу Град Херој.

Не заборављамо да су у првом реду антифашистичког отпора били чланови КПЈ и СКОЈ-а међу којима су светли примери хероји Жарко Зрењинанин, Светозар Марковић Тоза, Бошко Палковљевић Пинки, Павле Пап, Соња Маринковић и многи други.

НКПЈ и СКОЈ ће и даље наставити да баштине светле традиције НОБ-а и социјалистичке револуције остајући верни принципу да је највећа почаст коју можемо дати палим херојима управо следити њихов пут и наставити борбу за ново друштво социјалне правде.

Смрт фашизму - слобода народу!

Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а,

Нови Сад,

23.10.2017.