ПОВОДОМ БЕОГРАДСКИХ ИЗБОРА

После пуно нагађања, често опречних информација у јавности пласираних од стране владајуће партије у Србији и Београду, појавила је се и последња информација о могућем датуму одржавања избора у Београду, који би требало да се организују у марту следеће године, када и долазе на ред.Иако ни ову информацију не треба узети у целости за коначну, што илуструје неозбиљност катастрофалне власти предвођене СНС-ом, Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) тим поводом обавештава чланство симпатизере и јавност да Београдски активи партије и СКОЈ-а намеравају да узму учешће на предстојећим изборима како би Београђани на биралиштима овог пута могли да одаберу истински народну, радничку и патриотску опцију, која би се бавила градским темама пре свега полазећи с ових основа.

У припремама за изборе и све непходне активности у том процесу, напомињемо да ћемо понудити сарадњу другим организацијама и појединцима који могу бити „природни савезници“ у борби на начелима које заступају наша Партија и њен омладински савез. Тим поводом дефинисано је 12 изборних програмских тачака, које представљају само крупне и горуће теме од општег значаја за Београђане, а које ће се допунити низом других тема од виталног значја за град, градска и приградска насеља и његове житеље.

У наставку текста можете прочитати12 изборних програмских тачака НКПЈ и СКОЈ-а:

1. Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) се залаже за стварање широког Народног фронта који би сачињавале све истински прогресивне снаге које се залажу за социјалну правду и борбу против империјалзма. У Народни фронт би требало да ступе све прогресивне организације које се залажу за социјалистичку алтернативу експлоататорском капиталистичком систему као и оне које се залажу за обнову наше социјалистичке домовине Југославије.

2. НКПЈ се изричито противи приватизацији предузећа попут ПКБ-а, Ласте и свих осталих предузећа у државном и претежно државном власништву чијом би својинском трансформацијом грађани Београда изгубили оно што су генерацијама пре њих стварали њихови очеви и дедови. Такође смо против и бесмислених субвенција из државне и градске касе и поклањања градског грађевинског земљишта страним компанијама, пре свега трговинским ланцима попут Икее и Лидла. НКПЈ се залаже за деприватизацију свих предузећа, како на територији Града Београда тако и на територији читаве Србије.

3. НКПЈ се залаже за поништавања стечајева у свим предузећима у реструктурирању како на територији Града Београда тако и у читавој Србији. Град и Влада Србије су дужни да у тим предузећима поставе способан менаџмент а не своје неспособне партијске намештенике.

4. НКПЈ се залаже за моментално укидање Бус плус система, раскид уговора са приватном компанијом која врши продају и контролу карата у возилима Градског саобраћајног предузећа. НКПЈ се залаже да градски превоз у Београду буде бесплатан и да се финансира из пореза које би плаћале стране компаније и приватне фирме екстрапрофитери. НКПЈ се залаже да се раскине уговор са свим приватним компанијама које учествују у градском превозу и да ту функцију једино може да обавља ГСП. Сви запослени у приватним компанијама које се баве јавним превозом би Град био дужан да запосли у ГСП „Београд“.

5. НКПЈ се залаже за заустављање такозване изградње „Београда на води“, односно стварање луксузне богаташке четврти у Београду и захтева да Савамала остане оно што је и била радничка четврт у којој живе Београђани а не белосветски профитери који су се обогатили на грбачи народа.

6. НКПЈ се залаже за укидање комуналне полиције чији је једини задатак да помаже приватном капиталу да оствари профит. Радни народ Београда нема никакву заштиту ни корист од постојања комуналне полиције, већ само трошкове и ниједан разлог за њено постојање апсолутно не постоји.

7. НКПЈ се противи истеривању на улицу породица из станова на основу пријава судских извршитеља. Судски извршитељи су бирократски орган у служби приватног капитала, радни народ од те службе нема никакву корист и зато је треба укинути како на територији Београда тако и на територији читаве Србије. Нико ко нема решено стамбено питање не сме бити избачен на улицу зарад издавања пословног и стамбеног простора експлоататорском приватном капиталу.

8. НКПЈ се противи такозваном јавно-приватном партнерству којим се комуналне услуге предају експлоататорском приватном сектору чиме услоге које плаћају грађани остају скупље а људи запослени у градским комуналним службама остају без посла.

9. НКПЈ тражи да се врате имена улица и симбола из периода Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

10. НКПЈ тражи да услуге коришћења вртића буду субвенционисане од стране Града и на најнижем могућем нивоу.

11. НКПЈ тражи да се моментално национализује сав пословни и стамбени простор у власништву рентијерског приватног капитала и стави на располагање Граду Београду и држави Србији.

12. НКПЈ ће се залагати да се за све градске инвестиције које прелазе 5 милиона динара распишу јавне расправе и гласања, а по могућству и референдуми.

Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а,

Београд,

02. 10. 2017.