НКПЈ И СКОЈ УЗ РАДНИКЕ ГОШЕ

Радници фабрике шинских возила Гоша из Смедеревске Паланке одржали су данас протест испред Владе Србије и најавили нове протесте, ако не буде нађено решење за исплату заосталих зарада.На протесту је било неолико стотина грађана, а раднцима Гоше, поред наших активиста, су дали подршку левичарске организације и Удружени синдикати Србије „Слога”. У једном тренутку радници су блокирали улицу и зауставили саобраћај на раскрсници Немањине и Кнеза Милоша испред Владе Србије

До штрајка је, подсећамо, дошло након што је један радник Гоше извршио самоубиство због тешке материјалне ситуације. То је била иницијална каписла да радници ступе у штрајк због неисплаћених зарада од 2014. године. Апсолутни кривац за катастрофалну ситуацију у Гоши поред словачког буржоаског послодавца (који се сада крије иза оф шор компаније са Кипра која је наводно купила Гошу од ЖОС-а) је како претходна, тако и садашња буржоаска про-империјалистичка власт. Тек после четири месеца штрајка Влада Србије је упутила позив на разговор менаџменту фирме са Кипра која је наводно власник Гоше. Претходно је дозволила власнику словачког ЖОС-а да направи дуг од четири милиона евра према држави и 1,8 милиона евра према радницима. Како је Пореска управа могла да дозволи да ЖОС не уплаћује доприносе за раднике од новембра 2013. године па до данас?

С обзиром на ситуацију у Гоши држава је дужна да због непоштовања законских норми одмах раскине купопродајни уговор са власником те фабрике и деприватизује је. Након тога дужна је да на чело фабрике, која мора да остане државном власништву, постави способан и ефикасан менаџмент који би је извео на „зелену грану“ а запосленима обезбеди редовне зараде. Да би се то остварило потребно је да прогресивна јавност не понови исту грешку као у случају генералног штрајка у Фијату те да сви којима је правда и бољи живот на срцу као један стану уз раднике Гоше и подрже њихове праведне захтеве. Само организован и дисциплинован радни народ може да постигне победу у борби против диктатуре крупног капитала!

Солидарно са радницима Гоше!

Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а,

Београд,

22. 8. 2017. године