ИКЕА НАПОЉЕ ИЗ СРБИЈЕ

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) се најоштрије противи отварању робне куће мултинационалне компаније Икеа у Србији и тражи од Владе Србије да том буржоаском послодавцу откаже гостопримство у нашој земљи.Први разлог је тај што шведски буржоаски послодавац не долази у Србију да донесе већ да однесе капитал који ће остварити експлоатацијом наших радних људи запослених у робној кућу у Бубањ потоку код Београда. НКПЈ је принципијелно против постојања приватних компанија у којима се спроводи експлоатација туђег рада без обзира да ли је реч о страним или домаћин фирмама.

Други разлог због ког Икеа не треба да постоји као робна кућа у Србији је чињеница да је њен оснивач Ингвар Кампард био члан фашистичке партије Нови шведски покрет од 1942. до 1945. године. У редовима те партије која се инсиприсала злочиналком идеологијом Бенита Мусолинија био је од своје 16 до 19. године односно до слома наци-фашизма у Другом светском рату. Долазак на наше просторе компаније чији је оснивач био истакнути члан фашистичке партије је увреда за све антифашистички и патриотски оријентисане грађане Србије а зна се колико је наша земља пропатила под наци-фашистичком окупацијом у Другим светском рату. Након што Икеа напусти Србију НКПЈ очекује од Владе Србије да оснује робну кућу и у њој запосли свих 416 радника које шведска компанија запошљава у Бубањ потоку или да им нађе посао у другим трговинским предузећима.

Трећи разлог је чињеница да је Икеа од Владе Републике Србије добила потпуно бесплатно грађевинско земљиште, субвенције и бројне олакшице, због ове робне куће је чак измештена и наплатна рампа како би што више наших грађана могло да троши своје зараде у овој страној робној кући, док с друге стране Влади ни на крај памети не пада да на сличне, ил макар приближне начине стимулише рад и продају предузећа у државном власништву која су у ужасном стању и прети им стечај, ликвидација или приватизација.

И на крају, НКПЈ је става да је крајње срамотно и понижавајуће да председник државе свечано отвара страну робну кућу, и тиме додатно срозава достојанство земље и њених грађана.

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије

Београд,

10. август 2017. године