НКПЈ ОБЕЛЕЖИЛА ДАН УСТАКА - 07. ЈУЛ

Традиционално и ове године је у оквиру програма обележавања годишњица догађаја ослободилачких ратова Србије организована прослава годишњице народног устанка у Србији 07.07.1941. Једно од места окупљања 07. јула је и споменик ,,Слобода“ на Иришком Венцу.Окупљање делегација из војвођанских општина, из Крупња и др. као и гостију из бивших република СФРЈ је било током пре поднева. Полагањем венаца на споменик ,,Слобода“ почео је протокол.

Испред НКПЈ, венац на споменик ,,Слобода“ је положила делегација коју је предводила чланица руководства, Секретаријата наше Партије, другарица Биљана Кнежевић.

Споменик ,,Слобода“ је рад вајара Сретена Стојановића и постављен је 1951.год. Састоји се од високог мермерног обелиска на чијем врху је жена која уздигнутим рукама позива на борбу, а лик је окренут ка Босни. На постољу је скулптура групе партизана, а на бочним зидовима је рељеф са сценама из НОБ-а. Ово уметничко дело посвећено историји ИИ св. рата спада у ред најмонументалнијих у Србији. Задњих година дошло је до скрнављења овог уметничког дела које обележава историјске догађаје од великог значаја за слободу народа Србије. Скинут је бронзани рељеф у дужини од 12м и тежак 400кг и оскрнављене скулптре партизана којима су одсечене пушке. Потребно је предузети мере обнове и заштите споменика на 402 м надморске висине Националног парка Фрушка гора, која је за време ИИ св. рата била поприште жестоких борби, преласка хиљаде партизана на територију Босне где су се водиле велике офанзивне битке, али и терен где се илегално водио народноослободилачки и идеолошки рат.

У том духу, подсећања на сам догађај 07. јула 1941. год. и даљу победоносну борбу, прочитани су и говори којима је протекао званични део церемоније прославе. На крају, културно-уметничку ноту су дали чланови градског хора из Вршца.

Устали смо 07. јуал, устаћемо опет!

Секретаријат НКПЈ,

08. јул 2017.