ГЕНЕРАЛНИМ ШТРАЈКОМ НА БАХАТОГ ПОСЛОДАВЦА

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) са одушевљењем поздравља генерални штрајк 2.000 радника фабрике Фијат Крајслер аутомобили у Крагујевцу због ниских примања и лоших услова рада.НКПЈ у потпуности подржава захтев штрајкача да се основна плата у тој фабрици повећа са 38.000 на 45.000 динара као и да се исплати бонус за ефикасност за 2016. годину и покриће трошкова превоза за запослене који су ангажовани ван стандардног радног времена када нема јавног превоза. Менаџмент Фијата нема право да спречава раднике да користе своје законско право на штрајк у погонима у којима раде и да их ограничава само на одређене зоне у тим објектима а надлежни у држави су дужни најстроже да казне италијаског буржоаског послодавца како због тога тако и због кршења одредаба Закона о штрајку игнорисањем позива синдикалаца на преговоре о решењу проблема.

НКПЈ истиче да италијански буржоаски послодавац својим некоректним понашањем демонстрира бахатост , грамзивост и подлост. Да је то заиста тако најбоље потврђује податак да би у случају прихватања захтева штрајкача буржоаски послодавац изгубио свега 0,5 одсто профита. То је још један податак који јасно указује да страни капитал, који буржоаски режим награђује субвенцијама из буџета, на наше просторе долази да однесе што више а никако да нешто донесе. Основни разлог лошег положаја радника Фијата у Крагујевцу је чињеница да је смањен број радника (једини разлог за то је била грамзивост буржоаског послодавца како би повећао своју добит) због чега је смањен број смена са три на две чиме су запослени додатно преоптерећени. Отпуштање једног броја запослених до кога је дошло показало се као погубно и за интересе радника у фабрици али и друштва у целини јер се повећао број незапослених у Србији.

НКПЈ поздравља одлуку 250 службеника у Фијат Крајслер аутомобила да се у генералном штрајку придруже својој браћи и сестрама радницима у производњи. То треба да учине и преостали службеници који још увек нису ступили у штрајк иако и њима пословодство одбија да повећа плате.

НКПЈ од италијанског буржоаског послодавца захтева да одмах испуни све захтеве штрајкача као и да на посао врати све раднике који су отпуштени након што је преузео фабрику аутомобила “Застава” у Крагујевцу.

НКПЈ позива штрајкаче у Фијат Крајслер аутомобилима који оправдано протестују против италијанског буржоаског послодавца као и малинаре у оправданом протесту против монополских откупних цена које намећу тајкуни – власници хладњача да се уједине у заједничкој борби против неправде а за бољи живот.

НКПЈ позива све раднике, сељаке, студенте, омладину, пензионере и поштену интелигенцију да подрже штрајк радника Фијата и протест малинара јер само уједињен радни народ може да се избори против експлоатације и тлачења. Све док приватни капитал буде контролисао фабрике, хладњаче, средства за производњу уопште дешаваће се овакве ствари са каквима се сад суочавају радни људи у Србији. Тек када се национализује отето, када Србија опет добије своју фабрику аутомобила “Застава”, када друге отете фабрике и предузећа поново буду власништво народа људи који живе од свога рада ће закорачити у бољи живот.

Живео генерални штрајк радника Фијат Крајслер аутомобила!

Живела солидарност радних људи Србије!

Уједињеним фронтом против експлоатације и тлаћења!

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије

Београд,

28. јун 2017. године