ПОДРШКА СОЦИЈАЛИСТИЧКОЈ КУБИ

Нова комунистичка партија Југославије и Савез комунистичке омладине Југославије најоштрије осуђују нове империјалистичке притиске на социјалистичку Кубу које у свом неодговорном маниру најављује и спроводи администрација америчког председника Доналда Трампа.Са променама које је у тренутку када више није имао шта да политички изгуби на крају свог председничког мандата учинио Барак Обама чинило се да се завршава један период екстремне агресивности, једностраности и ароганције у спољној политици САД и да је покопан одбачени срамни легат режима Џорџа В. Буша. Ипак, неоконзервативне групе које су довеле Џорџа В. Буша до председништва, промотери употребе силе и доминације, под окриљем невиђене америчке војне и економске моћи, одговорни за злочине који укључују тортуру, убиства и манипулацију америчким народом, брзо су се прегруписали и поново покрећу огромну анти-кубанску машинерију.

Користећи се старим, исувише излизаним, изговором о кршењу људских права на Куби Доналд Трамп креће у нову анти-кубанску авантуру. Слажемо се да на Куби постоји грубо кршење људских права, али управо и само на територији Центра за притвор Гвантанамо, делу Кубе који узурпира америчка власт и где су затвореници подвргнути тортури, нехуманом и деградирајућем третману. Амерички центар за притвор Гвантанамо је место које никада није требало да постоји и које апсолутно негира Конвенцију о људским правима и представља, усред 21. века, увреду за светску савест и које треба да буде затворено. Куба има часну, вишедеценисјку, историју у области унапређења и заштите људских права свог народа. Револуција је остварила да сви Кубанци и Кубанке уживају сва људска права, права на слободно опредељење и људско достојанство.

Ако би постојала истинска жеља администрације Доналда Трампа за побољшање живота грађана на Куби, америчка влада би могла да одобри извоз кубанских добара и услуга у САД и из САД на Кубу. Могла би да дозволи Куби да из било ког дела света набавља производе који садрже више од 10% америчких компоненти или технологије, независно од марке или порекла.

Министарство финансија би могло да се уздржи од праћења, замрзавања и конфисковања трансфера трећих земаља у америчким доларима и другој валути, упућених кубанским институцијама или грађанима. Вашингтон би могао да укине забрану пловилима трећих земаља да уђу у америчке луке пре 180 дана од уласка у кубанске луке. Могло би такође да се укине и праћење Министарства финансија предузећа и финансијских институција које тргују и раде са Кубом. И на крају, могао би да укине неправедно укључивање Кубе на такозвани списак земаља покровитеља тероризма, која тамо остаје из чисто политичких разлога, чији је једини циљ да оправда политику блокаде коју у огромној већини осуђује међународна заједница.

Народ социјалистичке, суверене и независне, Кубе има једини пуно и легитимно право да одлучује о судбини своје земље. Воља народа Кубе је јасна и вишеструко потврђена, урезана у сваки камен и сваки педаљ земље - одбранити Револуцију, слободу и независнот Кубе.

НКПЈ и СКОЈ наставиће активно да пружају солидарну пордшку и помоћ братском народу Кубе у њиховим настојањима да сачувају достојанство, слободи и независност социјалистичке Кубе.

Секретаријат НКПЈ,

20.06.2017.