ВИСОКА ДЕЛЕГАЦИЈА КП ГРЧКЕ БОРАВИЛА У ПОСЕТИ НКПЈ

У дводневној посети Београду, 06. и 07. јуна, боравила је висока делегација Комунистичке партије Грчке (КПГ) коју је угостила Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ). Грчку делегацију су представљали друг Јоргос Маринос члан Политбироа и Централног комитета КПГ, такође и посланик у парламенту Грчке из фракције КПГ која броји 15 посланика, друг Елисеос Вагенас, члан Централног комитета на челу одсека за међународне односе, и другарица Ефи Тсигка из одсека за међународне односе КПГ.

До сусрета је дошло на предлог другова из Грчке, који су желели да у отвореном разговору с нашим руководством размене нека виђења везана за актуелне ситуације у Међународном комунистичком покрету, као и за политичке актуелности како на глобалном нивоу тако и у региону Балкана, као и да предложе неке од конкретних видова будуће сарадње и подршке.До првог сусрета је дошло у седишту наше партије, а другове су примили Генерални секретар НКПЈ друг Александар Бањанац, секретар за Међународне односе, члан Секретаријата и Централног комитета НКПЈ друг Маријан Кубик, и другарица Ана Ручнов, чланица Секретаријата и Централног комитета НКПЈ.

Током првог сусрета било је речи о актуелностима у раду наших партија, с наше стране су представљени закључци последњег 5. ванредног конгреса када је на дужност ступио нови Генсек, друг Бањанац, предочени су резултати последње председничке кампање која је на жалост завршена и пре самих избора због дрских мера владајуће класе која је из изборне утакмице искључила сваку праву опозицију систему, друговима из КПГ су предочени резултати одржаних избора као и наше виђење опште политичке климе у земљи, коју карактерише концентрација велике моћи у рукама једног човека и партије која искључиво заступа интересе домаћег и страног крупног капитала, наставља с понижавањима радног народа, сервира лажи о смањењу незапослености и хвалише се у суштини неодрживом социјалном ситуацијом у којој радничка класа и сви људи који живе од свог рада једва састављају крај с крајем. Наши представници су се осврнули и на развој ситуације у нашем региону у ком се јављају нове опасности од ескалације сукоба и нових ратова подстакнутих настојањима империјалистичких сила у нашем региону. Такође, наша делегација је пренела и планове за обележавање 100. годишњице Велике окотобарске социјалистичке револуције коју прослављамо ове године.

Другови и другарица из Грчке су честитали нашем руководству и посебно другу Бањанцу на именовању за новог Генсека партије, указали су на наше блиске односе и контакте и потврдили отоврен и срдачан другарски однос какав наше партије имају од успостављања међусобних односа. Другови из КПГ су истакли да они комунистичке партије не деле на велике и мале, већ на оне које правилно оцењују ситуације у развоју политичке и револуционарне борбе и оне које то не чине, на револуционарне и опортунистичке, на партије које заснивају своје деловање на јачању позиција у радничком покрету и радничким бробама и на оне које свој рад базирају на уској борби за парламентарну заступљеност и не много више од тога. Истакнуто је да је и КПГ у својој прошлости прошла кроз бројне кризе и изазове, али да је иако опстала као моћна и масовна партија раничке класе Грчке, и даље неспокојна својом позицијом и без икаквих самозадовољења наставља да шири опсег свог рада и укључује нове чланове и кадрове, што је у складу с додатним подизањем постављених циљева који су ушли у најновији програм партије усвојен на недавно одржаном 20. конгресу о чијим резултатима је наше руководство било ближе упознато. На конгресу је потврђена оријентиција КПГ наставка и јачања политике социјалних савеза, повезивања с омладином, сиромашним и средњим сељаштвом, организацијама жена, пензионера, избеглица, миграната, итд. Грчки комунисти дела наша виђења напете ситуације на Балкану, приликом чега су посебно осудили пројекат стварања Велике Албаније који своју конкретизацију добија сваким даном у све већој мери. Истакли су и опасности које Турска изазива у пограничним деловима с Грчком, где крши суверенитет Грчке тиме што њени војни бродови упловљавају у територијалне воде Грчке, а војни авиони лете ваздушним простором Грчке. Делегација КПГ је посебно истакла да је у прошлости грешила када је за ситуацију не само угрожавања мира и изазвања опсасности, већ и за социјалну и економску ситуацију у њавећој мери оптуживала Западни империјализам не видевши интересе владајуће класе у Грчкој и грчких капиталиста који су имали једнако важну улогу у изазивању споменутих ситуација. У том светлу они су изнели и критику актуелне власти Сиризе, која као и претходне власти стоји на позицијама одбране интереса владајуће класе у Грчкој и страног крупног капитала. Изразили су још једном захвалност нашој партији као и другим партијама које су их подржале у њиховој правилној оцени карактера Сиризе, коју су када је дошла на власт, на жалост подржале и многе комунистичке партије које су склизнуле у мутне воде опортунизма. Иако је својевремено КПГ подржавала и помагала многе од њих, те партије у осетљивој ситуацији у Грчкој нису узвратиле истом мером, што није био случај с НКПЈ.

Следећи радни дан је отпочео видео интевјуом који су наши другови направили с грчком делегацијом и који ће ускоро бити доступан преко наших медија.Потом је на наш предлог делегација КПГ боравила у посети централи Удружених синдиката Србије – „Слога“ где је делегацију дочекао председник синдиката друг Жељко Веселиновић. У разговору с другом Веселиновићем грчка делегација је била информисана о стурктури синдиката, организационој моћи и потенцијалима, као и о стратегији борбе. Истакнуто је велико обострано задовољство што је Слога од прошле године део велике светске синдикалне породице – Светске федерације синдиката која окупља најпоргресивније синдикате свих меридијана које комунсити подржавају и с којима блиско сарађују. Делегација КПГ је истакла велико задовољство свиме о чему је била информисана, као и самом чињеницом да у Србији постоји синдикат као што је Слога, указала је да с оптимизмом гледа на сардњу наше партије и Слоге и да у томе недвосмислено види велику наду за перспективу борбе радног народа Србије.

После срдачног састанка с руководством Слоге на челу са председником Веселинивићем, којем је присуствовала и делгација наших омладинаца из СКОЈ-а, направљен је још један интервју, овог пута за слогину интернет телевизију.После овог интервјуа је уследио састанак с руководством СКОЈ-а, испред којег су с делегацијом КПГ разговарали Први секретар СКОЈ-а друг Александар Ђенић и чланица руководства другарица Нађа Павлица. Посебан акценат током разговора је био стављен на овогодишњи Фестивал омладине и студената који ће се одржати у Сочију. Нашим омладинцима су пренети поздрави Комунистичке омладине Грчке и жеље за продубљивањем сарадње и новим заједничким акцијама. И ове године делегација Комунистичке омладине Грчка биће гост на Антифашистичком летњем кампу који организује СКОЈ, док ће наши омладинци посетити фестивал Одигитис који организују млади Грчки комунисти.

У послеподневним сатима одржан је још један састанак с руководством НКПЈ на којем је било речи углавном о ситуацији у Међународном комунистичком покрету, као и о конкретним питањима сарадње између наших партија. Наша делегација је најпре честитала на успешној акцији заустављања Албанског војног конвоја из састава НАТО који је требало да преко Грчке пређе ка Румунији и да тамо учествује у НАТО војним вежбама. Активисти КПГ и Комунистичке омладине Грчке својим телима су блокирали аутопут и зауставили читав конвој који је због тога морао да се врати у Албанију. Честитке за ову успешну акцију су се надовезале на захвалност за сличне акције када је наша земља била на мети НАТО агресора, али и за бројне друге акције солидарности и помоћи коју су комунисти из Грчке пружили нашем народу. Овај састанак је био прилика да се размотре актуелности у раду Међународног комунистичког покрета с посебним освртом на анализу делатности појединих партија из региона и света. Грчка делегација је поново истакла да у нашем региону уз КП Турске најближе односе има с нашом партијом, а ми смо с наше стране пружили виђење и анализу комунистичког покрета на простору бивше Југославије. Делегација КПГ је потом упутила апел нашој партији да узме активно учешће на свим скуповима и акцијама које ће се ове године одржати поводом 100. годишнице Велике октобарске социјалистичке револуције. Такође, упућен је позив да наставимо да својим текстовима обогаћујемо саџај Међународне комунистичке ревије у чијем овогодишњем издању ће се по први пут појавити чланак наше партије. Уследило је и разматрање теме раскола у нама и КПГ-у блиској партији, Комунситичкој партији народа Шпаније, чије ће последице ускоро добити пуни епилог који на жалост не улива наду по питању развоја даље револуционарне борбе у Шпанији. Грчки другови су имали речи оштре критике на рачун садашњег Генреланог секретара и врхушке Комунситичке партије народа Шпаније, али ће о свему бити више речи на наредним међународним сусретима који ће се одржати током ове године. Заједнички је констатовано да је ситуација у Међунаордном комунситичком покрету сложена и тешка, али и да за комунисте никада и није било лаких ситуација и времена.

На крају се прешло и на предлоге заједничких акција где је са стране делегације КПГ изнет предлог да делегација наше партије обиђе у дужој посети Грчку и поближе се упозна с деловањем партијских организација на локалу, фронтовских организација партије и тиме стекне бољи увид у тактику и начин деловања Грчких комуниста. Изнет је предлог и о низу активности, семинара, конференција и скупова, поводом тема као што су антиимперијалистичка борба, борба против деиндустријализације, питање избеглица на Балкану и томе слично. Било је речи и о разним видовима економске сарадње међу партијама, о чему ће више речи бити по конкретизацији свега о чему је разматрано.

Закључак је уследио да међу нашим партијама влада потпуно поверење и отвореност, солидарност и другарски односи. Наши делгетаи су пренели да се НКПЈ поноси чињеницом да интензивно и блиско сарађје с КПГ чији су чланови увек добродошли у Србију, док је Грчка делегација пренела своје искрене наде у даљи позитиван развој борбе комуниста из редова НКПЈ која има потпуну подршку братске КПГ.

После састанка дружење је настављено у неформалној и веселој атмосфери у Београдској боемској улици Скадарлији уз звуке страоградске и народне музике.

Живела сарадња и другарство НКПЈ и КПГ!

Живео пролетерски интернационализам!

Секретаријат НКПЈ,

08. 06. 2017.