СОЛИДАРНОСТ СА РАДНИЦИМА “ФАЛК ИСТ”

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) поздравља обуставу рада коју су недавно спровели запослени у фабрици ципела “Фалк ист” у Књажевцу у власништву италијанског приватног капитала.Италијанском буржоаском послодавцу нису довољне бенефиције које добија од државе и јефтина радна снага, захваљујући чему остварује баснословни профит већ се дрзнуо да примања запослених смањи испод законски гарантованог нивоа минималне зараде. Због тога су незадовољни радници организовали протест затраживши да им се плате повећају. НКПЈ најоштрије протестује због претњи отказом од стране италијанског послодавца радницима који су учествовали у обустави рада. Протест радника фабрике “Фалк ист” је био исправан јер су се они на такав чин одлучили како би заштитили егзистенцију својих породица и изборили се за основна радничка права, у првом реду како би спречили смањење и онако мизерних зарада.

НКПЈ од надлежних у Влади Србије тражи да спрече приватне послодавце да смањују плате радницима испод законски предвиђеног нивоа као и да их санкционишу због тога и претњи отказом радницима који се са правом буне.

НКПЈ поздравља и одлуку радника фабрике “Фалк ист” да се синдикално организују и оснују подружницу Удружених синдиката Србије “Слога” у свом предузећу. Само синдикалним организовањем радници ће успешно заштити своја права и себи створити боље услове за рад и живот. Удружени синдикати Србије “Слога” су најборбенија и једина левичарска синдикална централа у нашој земљи, чланица класно освешчене Светске федерације синдката. НКПЈ позива прогресивну јавност у Србији да подржи раднике фабрике “Фалк ист” против смањења зарада и претњи отпуштањма. Само уједињеним фронтом и солидарношћу радни народ Србије може да се избори за бољи живот и одбрани од бруталних удараца крупног капитала!

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије

Београд,

14. мај 2017. године