АНТИФАШИЗАМ НИЈЕ ПРЕКРШАЈ! СЛОБОДА ЗА РУСКЕ КОМУНИСТЕ!

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) изражавају протест против потпуно незаконитог хапшења и затварања двојице руских комуниста,другова Александра Батова и Петра Типакова.

Батов је ухапшен у Москви 9. маја, за Дан победе, када је током обележавања празника делио листове са антифашистичким садржајем, због чега је приведен и одређен му је седмодневни притвор, док је Типаков ухапшен под сличним околностима у Нижњем Новгороду и одређен му је десетодневни притвор.

Обојица другова активисти су прогресивне комунистичке коалиције „Рот Фронт“. Александар Батов, иначе врло близак друг наше партије и нашег омладинског савеза, који је више пута боравио у посети Србији као наш гост, изузетан борац и предани комунситички активиста, члан је Централног комитета Руске комунистичке радничке партије (РКРП) с којом НКПЈ има изузетно блиске, другарске и братске односе и с којом заједно делујемо и у оквиру Међународног комунистичког покрета и Инцијативе Европских комунситичких и радничких партија. Батов је и бивши Први секретар Револуционарног омладинског комунистичког савеза (бољшевика) - РКСМ(б). Друг Петар Типаков је обласни секретар Рот Фронта из Нижњег Новгорода.

Наши активисти су данас организовали симболичну акцију подршке руским комунистима, где су пред спомеником важном антифашистичком симболу, споменику Црвеноармејцу у Парку ослобиолаца Београда развили пароле подршке – „АНТИФАШИЗАМ НИЈЕ ПРЕКРШАЈ“ и „СЛОБОДА АКТИВИСТИМА РОТ ФРОНТА“. Потом је предато протестно писмо амбасади Руске федерације у Београду у чијем се садржају захтева моментално пуштање на слободу двојице руских активиста.

Баш као и у Србији, и у Русији, као и у било којој другој капиталистичкој земљи, буржоаска власт хапси истинске антифашисте а протежира ракционаре разних врста. Међутим, баш као и у Русији у којој су од стране наших другова из Рот Фронта, РКРП и РКСМ (б) биле организоване акције солидарности и подршке када су српске власти због сличних разлога хапсиле нашег друга Александра Ђенића, тако и ми данас у Србији организовано шаљемо подршку нашим руским друговима. Солидарност је наше важно оружје.

Живела солидарност и јединство комуниста!

Слобода за активисте Рот Фронта!

Слобода Батову!

Слобода Типакову!

Антифашизам није прекршај!

Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а,

Београд,

13. 05. 2017.