ЗЛОЧИНАЧКИ НАПАД НА СИРИЈУ

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) најоштрије осуђује мучки и подли напад Сједињених Америчких Држава на положаје оружаних снага Сирије.Са америчких ратних бродова стационираних у Средоземном мору према Сирији је испаљено између 50 и 60 пројектила типа “томахавк“, а мета им је било узлетиште у ваздушној бази Шајрат на западу земље. “Оправдање” за овај злочиначки чин Вашингтон наводи лажне оптужбе да је антиимперијалистичка, патриотска и легитимна власт на челу са председником Башаром ел Асадом забрањеним хемијским оружјем бомбардовала терористичке положаје у сиријској провинцији Идлиб. Истина је да су у нападнута складишта хемијско оружје које је изазвало смрт недужних цивила поставили припадници Исламске државе и других терористичких организација.

НКПЈ истиче да је подли напад САД ништа друго до империјалистичка агресија на слободољубиву и суверену земљу. Циљ тог напада је да се оснаже позиције про-империјалстичких петоколонашких снага у Сирији које су под директном командом западног империјализама на челу са САД. Својом гнусном агресијом Вашингтон је показао да примарни задатак америчког империјализма у Сирији није борба против терористичких реакционара из Исламске државе већ свргавање легитимне власти на челу са Башаром ел Асадом.

НКПЈ изражава солидарност са својим сестринским партијама Сиријском комунистичком партијом и Уједињеном сиријском комунистичком партијом, као и народом Сирије и позива све прогресивне и слободољубиве снаге у свету да дигну свој глас против злочиначке агресије америчког империјализма на ту земљу. Подмукли напад на Сирију на који реакционарни председник САД Доналд Трамп није имао никакво право показује да су оцене НКПЈ у вези њега биле сасвим исправне, односно да је он, исто као и сви његови претходници, гласноговорник и експонент крупног капитала за чије интересе је спреман да сеје смрт недужних широм света.

Трамп даље руке од Сирије!

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије

Београд,

9. април 2017. године