У БОРБУ ЗА ИНТЕРЕСЕ ПРОЛЕТАРИЈАТА А НЕ БУРЖУЈА

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) истичу да је Александар Вучић про-империјалистички буржуј који спроводи грозоморну анти-народну политику али да алтернатива његовом ретроградном режому никако не могу бити буржоаски про-империјалистички опозициони лидери који стоје иза актуелних “спонтаних” демонстрација, јер су ретроградни колико и он и супротстављени интересима радног народа.Већ данима у Београду и унутрашњости Србије наводно “спонтано” протестују “студенти и омладинци незадовољни изборним резултатима” а у суштини реч је о унапред добро припремљеним демонстрацијама са осмишљеним слоганима и паролама које предводе активисти опозиционих буржоаских про-империјалистичких лидера Саше Јанковића, Вука Јеремића, Белог Прелетачевића, затим Демократске странке и других либералних реакционара. Поред њих ту су и присталице клерикалних десничара који баштине најмрачније ретроградне идеје попут Бошка Обрадовића и Милана Стаматовића.

Суштина је у томе да прогресивни студенти и омладина немају шта да траже на тим реакционарним протестима и учествују у обрачуну два буржоаска про-империјалистичка лобија, Вучићевог режима са једне и јанковићеваца, јеремићеваца, демократа, прелетачевићеваца појачаних клеро-назадњацима, са друге стране. Циљ буржоаских опозиционих лидера који организују протесте није бољи живот народа Србије и борба против неправде већ да они уместо Вучића спроводе експлоатацију радничке класе. И Вућић и његови буржоаски опоненти (Јанковић, Јеремић, Прелетачевић и остали) су експоненти западног империјализма и страног и домаћег крупног капитала и сви одреда су присталице ретроградног капиталистичког друштвеног система. Између њих нема “мањег зла” и омладина из породица које живе од свога рада не треба да се ставља ни на једну од те две реакционарне стране.

Омладина из породица које живе од свога рада треба да здушно и сложно подржи раднике Србије у протесту који се грчевито боре за своју егзистенцију. У првом реду, да подрже раднике Фабрике шинских возила “Гоша” у Смедеревској Паланци који спроводе генерални штрајк због неисплаћених плата и неуплаћених доприноса. Затим, храбре раднице фабрике Фори текстил из Крагујевца које се организовано супротстављају захтевима буржоаског послодавца да раде прековремено. Исто тако, здушно и сложно треба подржати раднике ФАП-а из Прибоја који упорно настављају своју праведну борбу за очување фабрике. Подржати треба и раднике из Ниша чија су предузећа упропастили буржоаски политичари на власти у последњих 17 година и оставили их без плата које су поштно зарадили. Подржати треба и све остале раднике који се широм Србије боре за своја узурпирана права.

Студенти из радничких породица треба да дигну свој глас и пркосно и поносно истакну да траже бесплатно студирање и укидање ретроградне “Болоњске декларације” како студује не би биле само привилегија богатих.

Средњошколци из радничких породица треба да дигну свој глас и пркосно и поносно истакну да се противе увођењу такозваног “дуалног образовања” чији је циљ експлоатација дечјег рада и стварање јефтине радне снаге за стране и домаће капиталисте.

То су, између осталог, циљеви за које треба да се бори прогресивна омладина у Србији а не за фотеље Вучићевих буржоаскох опонената који су подједнако радном народу душмани као и његов анти-народни режим.

Да би се изборили за те циљеве прогресивни студенти и омладинци треба да пруже руке својој браћи и сестрама радницима и поведу заједничку борбу за елиминисање свих неправди у друштву. Треба сложно да дигну свој глас против мера “штедње” које је буржоазија свалила на плећа радног народа, да затраже хитно повећање неправедно смањених и онако малих плата и пензија, укидање свих споразума са буржоаским лихварским финансијским организацијама Светском банком и Међународним монетарним фондом, да не дозволе приватизацију јавних предузећа, да затраже да се заустави стечајни поступак у предузећима у реструктурирању, да истакну захтев да држава започне реиндустријализацију и прекине са субвенцијама за експлоататорске стране и домаће послодавце и та средства усмери на запошљавање и финансирање здравства, школства и социјалне заштите.

Само стварањем уједињеног борбеног фронта радници, сељаци, самозапослени, незапослени, студенти, омладина, пензионери и поштена интелигенција могу да се изборе за бољи и праведнији живот.

Живела борба радничке класе Србије против тлачења и експлоатације!

Нећу власт буржуја него радног народа!

Секретаријат Нове комунистчке партије Југославије,

Секретаријат Савеза комунистичке омладине Југославије,

Београд,

6. април 2017. године