ПОДРШКА ЗАПОСЛЕНИМА У ФОРИ ТЕКСТИЛУ И ГОШИ

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) у потпуности подржава протесте запослених у фабрици Фори текстил у Крагујевцу и Фабрици шинских возила Гоша у Смедеревској Паланци чији је циљ да се заустави дугогодишње тлачење и шиканирање радника.НКПЈ са одушевљењем поздравља храбре раднице фабрике Фори текстил, њих око 400, које су 28. марта одбиле гнусни захтев словеначког буржоаског послодавца да раде 12 сати без права на надокнаду за прековремени рад. Одлично организованом акцијом, дисциплиновано и солидарно раднице и прве и друге смене су радиле по осам сати одбивши да на послу остану прековремено а јединственим наступом су онемогућиле буржоаског послодавца да предуземе мере одмазде над њима. НКПЈ аплаудира храбрим радницама Фори текстила, даје им подршку и шаље искрене поздраве. Њихов начин борбе је пример како радници у Србији треба да се супротставе самовољи капиталистичких експлоататора. НКПЈ у потпуности подржава одлуку запослених у фабрици Фори текстил да након 8. априла ступе у генерални штрајк са захтевом да пословодство престане са вишегодишњим иживљавањем над радницама од којих бестидно очекује да раде прековремено за минималне зараде. НКПЈ тражи од надлежних у Србији да најстроже казне буржоаског послодавца који крши законска решења захтевом за прековременим радом без надокнаде. У случају да се проблеми радница Фори текстила наставе држава је дужна да раскине купопродајини уговор са несавесним послодавцем и национализује фабрику у којој ће запосленима обезбедити нормалне услове рада, редовне плате и накнаде за прековремени рад.

Нова комунистичка партија Југославије подржава и поздравља генерални штрајк у који су радници Гоше ступили пре десет дана како би се изборили за своја најосновнија радничка права. НКПЈ од словачког буржоаског послодавца захтева да одмах исплати свих заосталих 20 зарада, да плати доприносе за радни стаж у протекле четири године и овери запосленима здравствене књижице. Словачки буржоаски послодавац ЖОС Трнава пренео је власништво Гоше на фирму Лиснарт холдингс лимитед, такође у власништву словачког приватног капитала. Циљ тог „маневра“ је како би се радници Гоше заварали не би ли прекинули генерални штрајк без да њихови захтеви буду усвојени. Стога, НКПЈ од надлежних захтева да одмах раскину купопродајни уговор са словачкимн буржоаским послодавцем и национализују фабрику а запосленима обезбеде редовна примања и доприносе.

НКПЈ позива радни народ Србије да се солидарише са својом браћом и сестрама у Фори текстилу и Гоши, подржи генерални штрајк који спроводе и пружи им сваку помоћ у борби за радничка права. Само уједињеним фронтом и солидарношћу пролетаријат Србије може да се избори за бољи живот и одбрани од бруталних удараца крупног капитала.

Живела праведна борба радница Фори текстила!

Живела праведна борба радника Гоше!

Уједињеним радничким фронтом до победе!

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије

Београд,

4. април 2017.