НЕ ВУЧИЋУ, НЕ БУРЖОАСКОЈ ОПОЗИЦИЈИ – ЗА ВЛАСТ РАДНОГ НАРОДА !

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) оцењују да резултати избора за председника Србије на којима је у првом кругу изабран Александар Вучић јасно показују да владајући напредњачки буржоаски про-империјалистички режим ужива све мању подршку али и да је народ генерално незадовољан ретроргадним капиталистичким системом.Подаци показују да је у апсолутном збиру на овим изборима за кандидата владајуће коалиције Александра Вучића гласало 400 хиљада људи мање него прошле године на парламентарним изборима за Српску напредну странку и њене партнере. Такође, ако се сабере број људи који нису изашли на изборе и оних који су гласали али нису подржали ниједног кандидата добија се цифра од 47 одсто. То значи да готово половина Србије не подржава ниједног од буржоаских председничких кандидата а да режим Александра Вучића не ужива масовну” подршку” као што то покушава да лажно представи његова пропагандна машинерија.

Оно што је посебно интересантно је да је апстиненција била највећа ( и да је на председничке изборе изашло мање људи него на претходне парламентарне ) у централној Србији која је знатно сиромашнија од Београда и Војводине. Људи тамо живео веома тешко, примања су веома ниска, велика је стопа незапослености, уништени су индустријски градови (посебно на југу Србије), фабрике ликвидиране или послате у стечај а и оне што раде из њих страни и домаћи капиталисти извлаће профит путем накарадног система субвенције док мизерно плаћају запослене. Сви ови проблеми постоје и у другим деловима Србије где такође велики број људи живи катастрофално лоше али су ти проценти највећи у централном делу земље и управо је то разлог велике апстиненције.

Оно што је евидентно је да је Александар Вућић убедљиво тријумфовао у првом кругу избора и да је освојио велики проценат гласова изашлих бирача. Разлог за то није што грађани Србије не знају да је наша земља са највећом стопом незапослености и разлике између примања богатих и сиромашних у Европи, са најнижим платама и најнижом минималном ценом рада, са бесрамно ниским порезима на профит приватним компанијама са једне и огромним каматним стопама банака и оптерећењима на доприносе запослених са друге стране. Грађани Србије то добро знају али на жалост један број њих и даље верује напредњачкој пропаганди да је за такав положај искључиво крива претходна такође про-империјалистичка власт странака изниклих из ДОС-а који је под командном палицом западног империјализма спровео Петооктобарски контрареволуцинарни пуч 2000. године. Такође, ти грађани искрено верују а греше да ће напредњачка про-империјалистичка власт коју здушно подржава Вашингтон, Брисел и Лондон решити проблеме које је створио претходни буржоаски режим, поправити животни стандард, смањити незапосленост и да неће признати независност јужне српске покрајине Косова и Метохије, која је под окупацијом НАТО. Стварност је наравно сасвим другаћија јер су напредњаци само наставили тамо где су стали њихови претходници из ДОС-а спроводећи до краја реакционарни процес приватизације и ликвидације српске индустрије. Како су странке ДОС-а слепо служиле интересе западног империјализма тако то сада раде и Вучићеви напредњаци. Када је реч о Косову и Метохију про-империјалистички буржоаски режим у Београду је прихватајући “преговоре” са марионетским албанским про-империјалистичким режимом у Приштини фактички већ признао независност Косова и Метохије. Гласачи СНС ће се и у будућности сусретати са лажним обећањима и све већи број њих ће схватати да политика коју пропагира Александар Вучић Србију гура у пропаст.

Чињеница да су либерални про-империјалистички кандидати, у првом реду Саша Јанковић, Вук Јеремић и Саша Радуловић али и други, добили мизерне проценте на изборима за председника јасно показују шта грађани Србије мисле о политици коју су спроводиле странке ДОС-а, у првом реду Демократске странке и Демократске странке Србије. Тај режим је радни народ Србије завио у црно безочном крађом и приватизацијом као и про-империјалистичком политиком тако да су оне управо и највећи кривац за долазак Вучића на власт који је преварио своје гласаче да ће бити другачији од ДОС-а. Суштина је да је Вучић за радни народ Србије исто такво политичко зло какав је био и ДОС.

Мизеран број гласова који су на изборима за председника Србије добили представници десничарских националистичких партија јасно показује шта радни народ мисли, односно да не прихвата њихову тежњу да експлоатацију коју над пролетаријатом спроводи страни крупни капитал замени експолоатацијом коју би доминантно спроводили домаћи тајкуни.

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) истакли су да су свих 11 кандидата на изборима за председника Србије буржуји, односно гласноговорници експлоататорске владајуће класе и позвали радни народ да не гласа нити да било какву подршку ниједном од њих.

НКПЈ и СКОЈ су у септембру прошле године када је обелоданио своју кандидатуру за председника Србије, подржале друга Жељка Веселиновића, председника Удружених синдиката Србије „Слога“ и представника удружења грађана „Радник није роб“. Међутим, смицалицама и триковима буржоаског про-империјалистичког режима другу Жељку Веселиновићу је онемогућено да преда потписе грађана за кандидатуру на изборима за председника Србије. На тај начин је друг Веселиновић спречен да учествује на изборима и спроведе своју кампању до краја. Основни разлози због којих је Жељко Веселиновић онемогућен да преда своју кандидатуру Републичкој изборној комисији су кратак рок за прикупљање потписа грађана и мали број нотара. НКПЈ и СКОЈ изражавају најдубље жаљење због чињенице да је буржоаски режим онемогућио другу Веселиновићу да спроведе нашу заједничку кампању до краја и учествује на изборима за председника Србије. НКПЈ и СКОЈ истичу да ће и у предстојећим борбама које буду водили на платформи око које смо се сложили друг Веселиновић, УСС “Слога” и “Радник није роб” имати савезника у нашој Партији и омладинском Савезу. Наша Партија и омладински Савез ће и даље наставити са агитовањем и пропагирањем стварања уједињеног фронта свих прогресивних снага које желе да се боре против експлоатације и израбљивања радника.

НКПЈ и СКОЈ понављају да се радни народ Србије за бољу будућност једино може изборити стварањем уједињеног фронта свих обесправљених, како када је реч о протестима тако и у наступу на изборима.

Живела борба радничке класе Србије против експлоатације и империјализма!

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије

Секретаријат Савеза комунистичке омладине Југославије

Београд,

4. април 2017. године